Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 119 Προβολές

Peter Wohlleben «Η μυστική ζωή των ζώων»

11766-(2)

Στοργικό σαν σκιουράκι, πιστό σαν κοράκι, συµπονετικό σαν δασοποντικός, θλιµµένο σαν ελαφίνα – µπορούν τα ζώα να έχουν τέτοια συναισθήµατα; Μήπως µια τόσο πολύπλευρη συναισθηµατική ζωή δεν είναι αποκλειστικό προνόµιο του ανθρώπου; Με βάση τις πιο πρόσφατες επιστηµονικές έρευνες, συνοδευόµενες από προσωπικές παρατηρήσεις και εµπειρίες, ο παθιασµένος δασολόγος Peter Wohlleben αποκαλύπτει βαθιές πτυχές ενός κόσµου που δεν έχει ερευνηθεί ακόµα: τους περίπλοκους τρόπους συµπεριφοράς των ζώων του δάσους και του αγροκτήµατος, τη συναισθηµατική και συνειδητή τους ζωή. Και καταλαβαίνουµε ότι τα ζώα είναι πολύ πιο κοντά µας απ’ ό,τι φανταζόµασταν.

O Peter Wohlleben γεννήθηκε το 1964 στη Βόννη και από παιδί ήθελε να ασχοληθεί µε την προστασία της φύσης. Σπούδασε δασολογία και υπηρέτησε στη γερµανική Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Δασών.

Ως δασολόγος έρχεται καθηµερινά σε επαφή όχι µόνο µε τα δέντρα του δάσους του, αλλά και µε όλους τους άλλους κατοίκους του, που κινούνται µέσα στην πυκνή βλάστηση και στις τεράστιες κορυφές των δέντρων. Οι παρατηρήσεις του έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον: o συναισθηµατικός κόσµος των κουνελιών και των δασοποντικών, των ελαφιών και των αγριογούρουνων, της τσίχλας και της παπαδίτσας είναι πολύ πιο πλούσιος απ’ ό,τι πιστεύαµε µέχρι τώρα. Αισθάνονται ό,τι αισθάνονται και τα άλλα ζώα του ίδιου είδους, έχουν κοινωνική ζωή, ερωτεύονται και πενθούν, αντιµετωπίζουν µε θάρρος τον επικείµενο κίνδυνο αντί να το βάλουν ενστικτωδώς στα πόδια. Ακόµα και η διασκέδαση έχει τη θέση της στην καθηµερινότητα των ζώων: τα κοράκια κάνουν µε µεγάλη χαρά τσουλήθρα στις στέγες! Αλλά και τα κατοικίδια και τα ζώα που εκτρέφουµε διαθέτουν µεγάλη συναισθηµατική συνείδηση: ο Wohlleben  µάς µιλάει για την Μπρίτζι, τη φοράδα του, που κοιτάζει αλλού όλο ντροπή, όταν ξέρει πως δεν έχει φερθεί όπως πρέπει, και µας περιγράφει πώς ο παµπόνηρος κόκοράς του, ο Φριντολίν, ξεγελάει τις κότες για να πετύχει τον σκοπό του.

«Η μυστική ζωή των ζώων» | Συγγραφέας: Peter Wohlleben | Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου | Σελίδες: 304 | Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2018 | Εκδόσεις Πατάκη | Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο

11766-(1)Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3583 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top