Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 432 Προβολές

«Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» – Η θεατρική ομάδα «Τρίτο Κουδούνι» μας θυμίζει τον κακό λύκο που κρύβουμε μέσα μας

virginia-woolf-trito-koudouni-patra

virginia-woolf-trito-koudouni-patra-1


Όταν ο Έντουαρντ Άλμπι έγραφε το 1962 το θεατρικό έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», δεν θα μπορούσε να φανταστεί την απήχηση που θα είχε ακόμα και σχεδόν 60 χρόνια μετά. Για το έργο αυτό δεν κέρδισε Πούλιτζερ όπως για άλλα έργα του, αλλά γνώρισε την καταξίωση καθώς ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ την ίδια χρονιά σε σκηνοθεσία του Άλαν Σνάιντερ και μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στη μεγάλη οθόνη το 1966, με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Το έργο (δράμα σε τρεις πράξεις) διαδραματίζεται σε ένα αστικό σαλόνι με τη Μάρθα (κόρη του πρύτανη) και τον Τζωρτζ (πανεπιστημιακό καθηγητή ιστορίας). Ένα μεσήλικο ζευγάρι με πολλά προβλήματα στη σχέση τους, καθώς ούτε ο Τζωρτζ έγινε ο διαχειριστής του πανεπιστημίου που ονειρευόταν η Μάρθα, ούτε η Μάρθα ήταν ότι πιο πιστό στον Τζωρτζ. Οι δυο τους έχουν ένα αφήγημα να πουν, όσον αφορά τον γιο τους (αποκύημα της φαντασίας τους) καθώς είναι άτεκνοι. Στη συνέχεια κάνουν την εμφάνιση τους ένα φιλικό ζευγάρι ο Νικ και η Χάνυ. Η απόσπαση μυστικών από τον Τζωρτζ, έχει καίρια θέση σε όλο το έργο και όπως θα δούμε και στη συνέχεια, η έντεχνη αποκάλυψή τους οδηγεί στο να αποκαλυφθούν οι στρεβλώσεις στις μεταξύ τους σχέσεις.

Το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» είναι ένα έργο, που αποκαλύπτει τις σχέσης εξουσίας στο οικογενειακό περιβάλλον και το πώς ο καταναλωτισμός και η κοινωνική καταξίωση αποτρέπουν την αυτοκατανόηση και την υγιή σχέση με τον «άνθρωπό σου». Όλοι έχουν όνειρα και βλέψεις για τον άλλο, αλλά από την άλλη δεν τα έχουν βρει όλοι με τον εαυτό τους και χρειάζονται το ποτό για να ελευθερωθούν. Σχέσεις αλλοτριωμένες, σχέσεις που δεν τολμά ο ένας να κοιτάξει τον άλλο στα μάτια και να του πει ξεκάθαρα τι σκέφτεται εκτός και αν τον οδηγήσει το ποτό εκεί. Πουλημένες ψυχές που δεν αντιλαμβάνονται ότι μετά από κάποιο σημείο γίνονται υποχείρια στα πάθη τους αυτά. Ο εραστής γίνεται υπηρέτης, ο σύζυγος γίνεται προέκταση μιας στρεβλής επιθυμίας, οι προσωπικότητες καταργούνται, όλοι είναι άτομα προς χρήση.

Το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» είναι το έργο που επέλεξε να ανεβάσει στη σκηνή του θεάτρου «Αγορά» στην Πάτρα η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Το τρίτο Κουδούνι». Πιστή στο δόγμα της να ανεβάζει έργα από τη κλασσική δραματουργία -με συνέπεια από το 2012- κατάφερε άλλη μια φορά να παρουσιάσει ένα έργο που προβληματίζει και μας κάνει να σκεφτούμε βαθύτερα μηνύματα.

virginia-woolf-trito-koudouni-patra-2


Στη σκηνή είδαμε το κλασσικό αστικό σαλόνι, προϊόν της αστικοποιημένης κοινωνίας να μετατρέπεται σε σύγχρονη αρένα, το μαύρο φόρεμα της Μάρθας να λειτουργεί αντιστικτικά με το κόκκινο της Χανυ, ενώ το μοτίβο του ποτού σε όλη την διάρκεια να καθορίζει την ελευθεριότητα των αισθημάτων και να οδηγεί σε αποκαλύψεις.

Ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντινάκος κάλυψε με συνέπεια τον ρόλο του Τζωρτζ, έβγαλε θυμό και ένταση στα σημεία που χρειαζόταν, ενώ η Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου -σαν Μάρθα- έβγαλε το απαραίτητο πάθος που επιτάσσει ο ρόλος της καθώς και την εξουσιαστική σχέση με τους γύρω της.

Ο Πολύδωρος Παπαδόπουλος σαν Νικ απέδωσε την εκφραστικότητα του ρόλου του σε πολύ καλό βαθμό ενώ η Βιργινία Κοσμάτου σαν Χάνυ επιτέλεσε την λειτουργικότητα του ρόλου της.

Παρόλο που η θεατρική ομάδα «Τρίτο Κουδούνι» είναι ερασιτεχνική, μέσα από αυτή την παράσταση μας δείχνει πως δεν υπολείπεται σε τίποτα αρκετών επαγγελματικών θιάσων. Τα μέλη της ομάδας αποτυπώνουν εκπληκτικά στην παράσταση, την αποτυχία των σχέσεων στο αμερικάνικο όνειρο, χωρίς να αφήνουν κενά νοημάτων και εκπλήσσουν θετικά με την απόδοσή τους στο κλασσικό αυτό έργο.

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; Ή  ποιος φοβάται τον κακό λύκο (Γουλφ); Ο κακός λύκος είναι μέσα μας. Είναι ένας ανώριμος χαρακτήρας βουτηγμένος στην εξουσία και στον υλισμό με λανθάνοντα όνειρα σε λανθάνουσες καταστάσεις. Ποιος τον φοβάται και ποιος τον πολεμάει;

Ταυτότητα Εκδήλωσης


Ημερομηνία:
3 έως 14 Οκτωβρίου 2018
Τετάρτη έως Σάββατο 21:30 και Κυριακή 20:30

Τοποθεσία:
Θέατρο Αγορά, Καραΐσκάκη 149, Πάτρα

Εισιτήρια:
5 ευρώ


Πληροφορίες / Κρατήσεις:
6972 350743 & 6989 791559 | facebook event

eswteriko(1)ExwterikoΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 51 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | dimzap52@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top