Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 222 Προβολές

«Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις» – ένταξη του ποδηλάτου και των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον

podilato-stis-ellinikes-poleis-protaseis-stis-dimotikes-arxes

podilato-stis-ellinikes-poleis-protaseis-stis-dimotikes-arxes


Η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, δημιούργησε ένα νέο διαδικτυακό βιβλίο με τίτλο «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις – Προτάσεις προς τις δημοτικές αρχές» που απευθύνεται στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις της Ελλάδας με στόχο την ένταξη του ποδηλάτου και των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον.

Οι συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος – Πολεοδόμος και ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Ε.Μ.Π., ενώ την επιμέλεια έκδοσης έχει ο Σπύρος Παπαγεωργίου.

Η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ξεκινά το 1998 στο ΕΜΠ, όταν ο Θάνος Βλαστός έγραψε τα πρώτα βιβλία – οδηγούς για τις πόλεις που ήθελαν να εντάξουν το ποδήλατο στην καθημερνή μετακίνηση των πολιτών τους.

Δημιουργείται επίσημα το 2001 στον Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού του ΕΜΠ, σε μια στιγμή που είχε πια γίνει σαφής η υστέρηση της ελληνικής πόλης και η αδυναμία της να συμμετάσχει στην μεγάλη στροφή που έκαναν τότε οι ευρωπαϊκές κοινωνίες προς ένα αύριο πιο ανθρώπινο, πολιτισμένο και βιώσιμο.

Στην Ευρώπη εκείνη πια την εποχή το παράδειγμα του ποδηλάτου, της αξιόπιστης και προχωρημένης τεχνολογικά δημόσιας συγκοινωνίας και των ήπιων διαμορφώσεων για τον πεζό ήταν ζωντανό και αρκούσε να μεταφερθεί και στην Ελλάδα. Ωστόσο η νοοτροπία στην Ελλάδα παρέμενε δέσμια του αυτοκινήτου και σε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη και για τους πιο αδύνατους, όπως είναι οι ανάπηροι, οι ηλικιωμένοι τα παιδιά.

Το βιβλίο «Ποδήλατο στις Ελληνικές Πόλεις – Προτάσεις προς τις δημοτικές αρχές» είναι διαθέσιμο εδώ.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2894 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top