Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 102 Προβολές

Πράσινη Αντίληψη σε Δράση με πρωταγωνιστές τα σχολεία!

gaia

gaia


Το GAIA (Green Awareness In Action, Πράσινη Αντίληψη σε Δράση) είναι ένα Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο στο οποίο πρωταγωνιστές είναι μια ομάδα από σχολεία. Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίριά τους, καθώς και η ανάπτυξη μιας κουλτούρας συμβατής με τις ανάγκες της εποχής, για την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η εκπαιδευτική κοινότητα, δηλαδή οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που συμμετέχουν στο έργο, έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε καινοτόμες δράσεις, οι οποίες τους παρέχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν νέες μαθησιακές και διδακτικές ευκαιρίες. Η διάρκεια του έργου είναι 3 χρόνια (έως τον Ιανουάριο του 2019).

Ήδη έχει αναπτυχθεί ένα καινοτόμο ψηφιακό οικοσύστημα βασισμένο στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εκπαίδευσης (ΤΠΕ), το οποίο περιλαμβάνει διαδικτυακές και κινητές εφαρμογές, καθώς και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν δεδομένα από αισθητήρες, ειδικά σχεδιασμένο για σχολικά περιβάλλοντα. Στόχος είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά των χρηστών (μαθητών και εκπαιδευτικών κυρίως) ώστε να επιτύχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση στο σχολικό τους κτίριο. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των σχολείων θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς (2017-2018), ενώ τα συμμετέχοντα σχολεία θα λάβουν μέρος σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Στο GAIA συμμετέχουν εθελοντικά 17 σχολεία και 1 Πανεπιστήμιο από 3 διαφορετικές  χώρες (Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία). Στην Ελλάδα συμμετέχουν 15 σχολεία, στα οποία έχει εγκατασταθεί ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει αισθητήρες συλλογής περιβαλλοντικών δεδομένων καθώς και μετρητές κατανάλωσης ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, τα σχολεία που συμμετέχουν στο έργο από την Πάτρα είναι τα εξής:

‒      Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών (Λάγγουρα)
‒      8ο Γυμνάσιο Πατρών
‒      1ο ΕΠΑΛ Πατρών
‒      1ο Εργαστηριακό Κέντρο Πατρών
‒      46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
‒      2ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Πατρών

ενώ από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι τα εξής:

‒      Δημοτικό Σχολείο Μεγίστης (Καστελόριζο)
‒      Δημοτικό Σχολείο Λυγιάς (Λευκάδα)
‒      Γυμνάσιο Πενταβρύσου (Καστοριά)
‒      1ο Γυμνάσιο Ραφήνας
‒      1ο Γυμνάσιο Ν. Φιλαδέλφειας
‒      6ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής
‒      5ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης
‒      Δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης
‒      Ελληνογερμανική Αγωγή

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες:
gaia-project.eu
gaia-challenge.com

Τα νέα του έργου μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο Facebook:
www.facebook.com/EUGAIAProject/

gaia2


Συντονιστής του έργου (που χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος Horizon2020) είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Γ. Μυλωνά.

Η διεξαγωγή των εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία της Αχαΐας γίνεται σε συνεργασία με τις υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κ. Σακοβέλη Πηνελόπη στην Πρωτοβάθμια και την κ. Παπαϊωάννου Ιωάννα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και την υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Ν. Φιλαδέλφειας, κ. Τζιωρτζιώτη Χρυσάνθη, και τον καθηγητή Πληροφορικής των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, κ. Μαρκέλη Ηρακλή.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2453 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top