Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 202 Προβολές

Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Θάλαττα» στην Αθήνα

thalatta

thalatta


Ένα χρόνο μετά την πρώτη του παρουσίαση και έχοντας συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, το ντοκιμαντέρ «Θάλαττα» κάνει την πρώτη του δημόσια προβολή στην Αθήνα την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017 στο Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων στον Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι και στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ΠΕΒ (Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων): «Η Βιολογία στην Εκπαίδευση». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία θα παραβρεθούν ο Γιώργος Βαγενάς (παραγωγή) και ο Λευτέρης Τεκτονίδης (διεύθυνση φωτογραφίας). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το «Θάλαττα» είναι ένα ντοκιμαντέρ – οδοιπορικό, που αφορά τη μακροχρόνια σχέση ανθρώπου και θάλασσας, μια σχέση η οποία αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή του Αιγαίου. Το ζήτημα της υπεραλίευσης μέσα από ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα…


Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε από μία ομάδα 14 ατόμων (εκ των οποίων 11 φοιτητών του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ.). Σκοπός της συγκεκριμένης κίνησης ήταν η προσέγγιση της σχέσης ανθρώπου και θάλασσας, όσον αφορά τις κοινωνικές, οικολογικές, ιστορικές και οικονομικές εκφάνσεις του ζητήματος.

Στην προσπάθεια της αντικειμενικής και σφαιρικής παρουσίασης του ζητήματος στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται απόψεις από καταρτισμένους, στο εν λόγω πεδίο, επιστήμονες από Πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά την Ελλάδα, ερευνητικά κέντρα, όπως το ΕΛΚΕΘΕ, αλλά και διεθνούς βεληνεκούς. Επιπρόσθετα, προσεγγίζονται αρμόδιοι θεσμοί, επαγγελματίες του χώρου, συνδικάτα μέσης και παράκτιας αλιείας, σύλλογοι ερασιτεχνών αλιέων και απλοί καταναλωτές.

Οι άξονες του ντοκιμαντέρ αναφέρονται στη πλούσια βιοποικιλότητα των ειδών στα θαλάσσια οικοσυστήματα, στις μεταβολές των ιχθυoαποθεμάτων, στις μεθόδους και τεχνικές παράκτιας και μέσης αλιείας, την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στη θάλασσα, στη ρύπανση θαλασσών και προσπάθεια προτάσεων τρόπων διαχείρισης του προβλήματος από ειδικούς στο πεδίο.

Η προσπάθεια γίνεται εκ μέρους της ομάδας χωρίς κάποιο προσωπικό όφελος και κέρδος.

Πλάνα από γρι-γρι στην Ιχθυόσκαλα N. Μηχανιώνας © Θάλαττα photography team

Πλάνα από γρι-γρι στην Ιχθυόσκαλα N. Μηχανιώνας © Θάλαττα photography team


Συντελεστές
Oμάδα Παραγωγής: ”Ocean’s 14”
Σκηνοθεσία: Τριανταφυλλιά Δημοπούλου
Σενάριο: Γιώργος Βαγενάς, Βασίλης Ουζουνίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λευτέρης Τεκτονίδης
Εικονοληψία: Λευτέρης Τεκτονίδης, Γεώργιος Βαγενάς
Ηχοληψία: Θάνος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης
Υποβρύχια φωτογραφία: Μανώλης Γιάνκος, Μαρία Παπανικόλα, Κώστας Παπαφιτσόρος
Αεροφωτογραφία: Πούλιος Photography
Μοντάζ: Λευτέρης Τεκτονίδης, Φωκίων Σπανός
Επιμέλεια συνεντεύξεων: Δασκαλάκη Ευαγγελία, Βασίλης Ουζουνίδης
Μουσική: Στέλιος Πετράκης
Οργάνωση Παραγωγής: Δήμητρα Ξένου, Ιωάννα Σίμογλου
Φωτογραφία πλατώ: Δήμητρα Ξένου, Φωκίων Σπανός
Υπεύθυνη Μετάφρασης και υποτιτλισμού: Εμμανουέλα Ουγγρίνη

Ερευνητική ομάδα: Γιώργος Βαγενάς, Σωτήρης Γιάντσιος, Χρήστος Γιάντσιος, Εύα Δασκαλάκη, Θάνος Μιχαηλίδης, Κωστής Μιχαηλίδης, Θανάσης Μωραΐτης, Δήμητρα Ξένου, Βασίλης- Ραφαήλ Ουζουνίδης, Ιωάννα Σίμογλου, Φωκίων Σπανός, Λευτέρης Τεκτονίδης, Δημήτρης Υπερήφανος

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ, τους δημιουργούς του και τις προβολές μπορείτε να δείτε στη σελίδα της ταινίας.

Ταυτότητα Εκδήλωσης


Ημερομηνία:
Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017, 12:00

Τοποθεσία:
Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων, Γρ. Λαμπράκη 1, Πειραιάς

Είσοδος:
Ελεύθερη


Πληροφορίες:
ΘΑΛΑΤΤΑ | facebook event | Πρόγραμμα 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ΠΕΒ

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2721 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top