Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 151 Προβολές

Προβολή της ταινίας «Out on the Street» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

OUT_ON_THE_STREET-still-(c)_Jasmina_Metwaly_and_Philip_Rizk-LUC-workshop
OUT_ON_THE_STREET-still-(c)_Jasmina_Metwaly_and_Philip_Rizk-LUC-workshop

Jasmina Metwaly & Philip Rizk, “Out on the Street”, στιγμιότυπο ταινίας


Το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά παρουσιάζει την προβολή της βραβευμένης ταινίας «Out on the Street» (2015) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 2 Οκτωβρίου 2018, στις 20:00, παρουσία των καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών Jasmina Metwaly και Philip Rizk.

Στο πλαίσιο της προβολής, το Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά διοργανώνει την Τετάρτη 03 Οκτωβρίου ένα εργαστήριο με τους δημιουργούς στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο συνδυασμός δημοσίων προβολών και ακόλουθων εργαστηρίων αποτελεί μέρος της απόπειρας του Εργαστηρίου  να διερευνήσει  σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές όπου παράγονται και σχολιάζουν τη σύγκλιση μεταξύ τέχνης και κοινωνικής έρευνας

Το «Out on the Street» είναι μια ταινία για μια ομάδα εργατών από την Helwan, μία από τις γειτονιές της εργατικής τάξης της Αιγύπτου. Στην ταινία, εννέα άντρες συμμετέχουν σε ένα εργαστήριο υποκριτικής. Μέσα από τις πρόβες, αναδύονται ιστορίες εργασιακής αδικίας, αστυνομικής βίας, δικαστηρίων που κατασκευάζουν εγκληματικές κατηγορίες και αμέτρητες ιστορίες διαφθοράς και εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους. Σε ένα στούντιο στον τελευταίο όροφο με θέα την καρδιά του Καΐρου, ένας χώρος μεταξύ γεγονότων και μυθοπλασίας, οι συμμετέχοντες κινούνται «μέσα και έξω» από τους χαρακτήρες τους, καθώς διαμορφώνουν την επιτελεστικότητα που καθορίζει την καθημερινότητα τους. Η ταινία «Out on the Street» πλέκει σκηνές από το εργαστήριο υποκριτικής, μυθοπλαστικές δράσεις και πλάνα κινηματογραφημένα με το κινητό ενός εργάτη, που προορίζονται ως αποδεικτικά στοιχεία για τα δικαστήρια ώστε να σταματήσουν την καταστροφή του χώρου εργασίας του. Αυτή η υβριδική προσέγγιση στοχεύει στην ενεργοποίηση ενός συλλογικού φαντασιακού, τοποθετώντας τους συμμετέχοντες και τους θεατές μέσα σε έναν ευρύτερο κοινωνικό αγώνα.

Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου το 2015 στο Forum Expanded ενώ την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στο Γερμανικό Περίπτερο στην Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. επίσης προβλήθηκε στο FID Marseille ως επίσημη επιλογή του Ecrans􏰀 Parallèles, στο MOMA (Νέα Υόρκη) στο πλαίσιο του Films from Here: Recent Views from the Arab World. Το 2015 απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ Λατινοαραβικού Κινηματογράφου.

Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο και τον τρόπο συμμετοχής, μπορείτε να βρείτε στο luc-athens.org.

OUT_ON_THE_STREET-still-(c)_Jasmina_Metwaly_and_Philip_Rizk-LUC-2

Jasmina Metwaly & Philip Rizk, “Out on the Street”, στιγμιότυπο ταινίας


Βιογραφικά δημιουργών

Με καταγωγή από την Αίγυπτο και την Πολωνία, η Jasmina Metwaly είναι καλλιτέχνης και σκηνοθέτης με έδρα το Κάιρο και το Βερολίνο και ιδρυτικό μέλος της κολεκτίβας Mosireen. Με εμφανείς επιρροές από την περφόρμανς και το θέατρο, η κινηματογραφική πρακτική της Metwaly αντλεί από διαδικασίες  κοινωνικής έρευνας και επιχειρεί τη δημιουργία «εντάσεων» μεταξύ συμμετεχόντων και θεατών. Το έργο της έχει προβληθεί σε διεθνείς χώρους τέχνης και φεστιβάλ. Οι πρόσφατες ταινίες περιλαμβάνουν: We Are Not Worried in the Least, 2018; From Behind of the Monument, 2013; και Out on the Street, το 2015 που σκηνοθέτησε μαζί με τον Philip Rizk.

Ο Philip Rizk είναι σκηνοθέτης και συγγραφέας με έδρα το Κάιρο της Αιγύπτου. Η πρώτη του ταινία, το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «This Palestine Life» (2009) έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου. Το 2010 ολοκλήρωσε τη σειρά ταινιών μικρού μήκους Sturm, με θέμα ετα αγροτικά και βιομηχανικά ερείπια της Αιγύπτου. Με τη Jasmina Metwaly σκηνοθέτησε την ταινία μεγάλου μήκους «Out on the Street», που έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2015. Είναι μέλος της κολλεκτίβας Mosireen.


Out on the Street (2015)

Κάστ: Ahmed El Rubaa, Ahmed El Nubi, Aly Gharieb, Hassan Gharieb, Khalaf Ibrahim, Mahmoud Afify, Mohamed Mahmoud, Saeed Ramadan, Sabry Hakiem

Κινηματογράφηση και Σκηνοθεσία: Jasmina Metwaly και Philip Rizk
Παραγωγή: Mostafa Youssef
Σκηνογραφία: Hasan Sulaiman
Σχεδιασμός ήχου: Max Schneider
Μοντάζ: Louly Seif

Διάρκεια: 73 λεπτά
Γλώσσα: Αραβικά
Υπότιτλοι: Αγγλικά και Ελληνικά

Με την υποστήριξη των AFAC – The Arab Fund for Arts and Culture, Crossroads Program, Doha Film Institute και Rotana. Η ταινία αναπτύχθηκε στο Cinefondation L’Atelier, Cannes Film Festival το ­ 2013 και στο Dubai Film Market το 2012.

Ταυτότητα Προβολής


Ημερομηνία:
Τρίτη 2 Οκτωβρίου, 20:00
Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους σκηνοθέτες στα Αγγλικά.
Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τοποθεσία:
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, 10435, Αθήνα (Μετρό Κεραμεικός)

Εισιτήρια:
5 ευρώ


Πληροφορίες:
luc-athens.org | contact@luc-athens.orgΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3366 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top