Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 36 Προβολές

Πτώση του βασιλείου των Ασπροπάρηδων στα βαλκάνια

Neophron_percnopterus_Pair_Meteora_2018_HOS_DVavylis-(fb)

Neophron_percnopterus_Pair_Meteora_2018_HOS_DVavylis-(2)


Μείωση συνολικά του πληθυσμού του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια για τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε μέσω του προγράμματος LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής», όπως ανακοίνωσε η ελληνική ορνιθολογική εταιρεία.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται:

Η παρακολούθηση του πληθυσμού του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια για τη φετινή χρονιά έδειξε ότι ο πληθυσμός του είδους έχει υποστεί σημαντική μείωση. Ο αριθμός των ενεργών επικρατειών μειώθηκε κατά 32% (από 74 σε 51) και ο αριθμός των ζευγαριών μειώθηκε κατά 37% (από 71 σε 45), μεταξύ του 2012 και του 2019.

Η Βουλγαρία αποτελεί το προπύργιο του είδους στα Βαλκάνια με 24 αναπαραγόμενα ζευγάρια, εκ των οποίων τα 22 φωλιάζουν (έναντι 26 ζευγαριών, εκ των οποίων τα 19 φώλιασαν το 2018). Αντίθετα, ο πληθυσμός της Ελλάδας, αφού παρέμεινε σταθερός για κάποια χρόνια, πλέον καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση στα χρονικά, αφού έχουν απομείνει μόνο τρία ζευγάρια και δύο επικράτειες, τις οποίες καταλαμβάνουν μοναχικά αρσενικά (το 2018 ήταν 5 ζευγάρια και 6 μοναχικά άτομα).

monitoring-of-the-egyptian-vulture-in-2019-on-the-balkans-Vavylis


Στην Αλβανία καταλήφθηκαν 9 επικράτειες Ασπροπάρη (5 καταλαμβάνονται από ζευγάρια και 4 από μοναχικά πουλιά), χωρίς να καταγράφεται μεταβολή σε σύγκριση με προηγούμενα προγράμματα παρακολούθησης που διενεργήθηκαν το 2012, το 2013 και το 2018. Ωστόσο, από το 2006 ο συνολικός αριθμός ενεργών επικρατειών έχει μειωθεί κατά 36% (από 14 σε 9).

Στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής  13 αναπαραγωγικές επικράτειες, εκ των οποίων οι 9 καταλαμβάνονται από ζευγάρια που φωλιάζουν. Ο αριθμός έχει παραμείνει ο ίδιος από το 2018, αλλά τον επόμενο μήνα αναμένεται να ελεγχθούν περισσότερες περιοχές. Ωστόσο, ο αριθμός των ενεργών επικρατειών μειώθηκε τουλάχιστον κατά 30% τα τελευταία 7 χρόνια.

monitoring-of-the-egyptian-vulture-in-2019-on-the-balkans-GR

 

monitoring-of-the-egyptian-vulture-in-2019-on-the-balkans-GR2


Το 2019 οι ταΐστρες εξακολουθούν να προσελκύουν περιπλανόμενα άτομα τα οποία είναι σημαντικά για την επιβίωση του πληθυσμού στα Βαλκάνια. Μέχρι στιγμής παρατηρήθηκαν τουλάχιστον δύο περιπλανόμενα άτομα στην ταΐστρα που βρίσκεται στο Studen Kladenet (που λειτουργεί επί του παρόντος στο πλαίσιο του Προγράμματος ReVultures (LIFE14 NAT/NL/000901) και ένα ακόμη άτομο στην ταΐστρα για τα Όρνια που βρίσκεται στο Kotel [που λειτουργεί από το FWFF, το Green Balkans και την BPPS (LIFE14 NAT/BG/000649)]. Στην προσπάθεια προσέλκυσης και υποστήριξης περισσότερων περιπλανόμενων άτομα, η ορνιθολογική εταιρεία θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά δύο νέες ταΐστρες, μία στην Ανατολική Ροδόπη (τον πυρήνα του πληθυσμού στη Βουλγαρία) και μία στην Ήπειρο, ενώ το επόμενο έτος πιθανότατα να δημιουργηθούν δύο ακόμη (η μία στο βόρειο τμήμα της Βουλγαρίας και ακόμη μία στην Ήπειρο).

Σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο πρόγραμμά για τη διασφάλιση ασφαλούς τροφής για το είδος στη Βουλγαρία, κατά τη διάρκεια της φετινής αναπαραγωγικής περιόδου θα συνεχιστεί η παροχή τροφής σε τουλάχιστον 7 ζευγάρια μέσω των ταϊστρών και σε άλλα 7 ζευγάρια με το μεμονωμένο σύστημα συμπληρωματικής τροφής (60% του πληθυσμού της Ασπροπάρη στη Βουλγαρία). Στην Ελλάδα λειτουργούν επί του παρόντος αρκετές ταΐστρες (Δαδιά, Μετέωρα, Κόνιτσα) για να καλύψουν ολόκληρο τον πληθυσμό που απομένει στη χώρα, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στην Αλβανία και στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Το Πρόγραμμα LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» υλοποιείται από Οργανώσεις και Φορείς από 14 χώρες στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με σκοπό τη διάσωση των τελευταίων ζευγαριών Ασπροπάρη στα Βαλκάνια και τη διασφάλιση της ασφαλούς μεταναστευτικής τους διαδρομής.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3819 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top