Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 580 Προβολές

Ρέιτσελ Κόρι – Μια θυσία για την ειρήνη

rachel2

rachel2


Η Ρέιτσελ Κόρι (Rachel Aliene Corrie | 10/4/1979 – 16/3/2003) ήταν Αμερικανίδα ακτιβίστρια που δολοφονήθηκε στη λωρίδα της Γάζας από μπουλντόζα των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας (IDF) καθώς προσπαθούσε να αποτρέψει την κατεδάφιση σπιτιού.

Υπήρξε μέλος του φιλοπαλαιστινιακού Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM) και είχε μεταβεί στη Γάζα για να ενώσει τις δυνάμεις της με άλλους ακτιβιστές για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Δύο μήνες μετά την άφιξή της στις 16 Μαρτίου 2003 η Κόρι δολοφονήθηκε, κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης μετά από τρίωρη αντιπαράθεση μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και οκτώ ακτιβιστών. Παρά τους επίσημους ισχυρισμούς της ισραηλινής πλευράς πως ο θάνατος της Κόρι ήταν «ατύχημα» εξαιτίας της κακής οπτικής του χειριστή της μπουλντόζας, ωστόσο κανείς δε φαίνεται πως πείσθηκε από τις επίσημες δικαιολογίες καθώς αυτή η έρευνα αμφισβητήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και από τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συναγωνιστές της Κόρι διαβεβαίωναν κατηγορηματικά, πως ο Ισραηλινός στρατιώτης κατευθύνθηκε σκόπιμα εναντίων της Κόρι ρίχνοντας την μπουλντόζα πάνω της.

Παρά τις συνεχείς αγωγές της οικογένειας της Κόρι εναντίων του κράτους του Ισραήλ, ποτέ δε δικαιώθηκαν.

rachel


Η Κόρι ήταν κοινωνικά ενεργή και ευαισθητοποιημένη από τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Από τα πρώτα φοιτητικά της χρόνια ευαισθητοποιήθηκε πάνω σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες και για τρία χρόνια εργάζεται ως εθελόντρια κάνοντας επισκέψεις σε ψυχικά ασθενείς, ενώ από τα πρώιμα φοιτητικά της χρόνια ήταν μια ενεργή ακτιβίστρια υπέρ της ειρήνης. Χαρακτηριστικό της προσήλωσής της στην ειρήνη και το δίκαιο, είναι πως ενώ παρευρισκόταν στη Γάζα συμμετείχε σε μια διαδήλωση αντιπολεμικής διαμαρτυρίας ενάντια στη στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ.

Η Κόρι εντάχθηκε στο Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης, μια φιλοπαλαιστινιακή οργάνωση που ιδρύθηκε το 2001 με στόχο πολίτες από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε αποκλειστικά μη βίαιες πράξεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ισραηλινή κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Στο τελευταίο έτος των σπουδών της ταξίδεψε στη Γάζα με σκοπό να ενωθεί με άλλους διαδηλωτές από το ISM.

Κατά την πρώτη νύχτα διαμονής της Κόρι στη Ράφα, εκείνη μαζί με δύο ακόμα μέλη του ISM είχαν δημιουργήσει έναν καταυλισμό στο εσωτερικό Block J, μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς που ήταν συχνά στόχος Ισραηλινών, τοποθετώντας τον εαυτό τους ανάχωμα μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών, ελπίζοντας πως η σήμανσή τους με πανό ως μέλη διεθνούς κοινότητας, θα αποθάρρυνε τους Ισραηλινούς στρατιώτες και θα επιτύγχαναν μια κατάπαυση του πυρός. Κάτι που τελικά δε στάθηκε δυνατό, μιας και οι Ισραηλινοί δε δίστασαν να ρίξουν προειδοποιητικές βολές αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν το σημείο.

Στη συνέχεια η Κόρι διέθεσε όλες τις δυνάμεις της προστατεύοντας τους Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν τις βλάβες στο δίκτυο του νερού που προξενούσαν οι Ισραηλινοί. Συγκεκριμένα η πόλη της Ράφα, έπαιρνε νερό με δελτίο, αφού πάνω από το 50% του δικτύου της είχε καταστραφεί, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις. Οι ακτιβιστές με τη συνεχόμενη παρουσία τους προστάτευαν τους άμαχους εργαζόμενους Παλαιστινίους από τα ισραηλινά πυρά. Σε μια από τις επιστολές της η Κόρι έγραψε, πως παρά το γεγονός ότι είχε λάβει όλες τις νομιμοποιητικές άδειες από τις ισραηλινές αρχές και παρότι έφεραν σαφή σήμανση, οι εργαζόμενοι βλήθηκαν αρκετές φορές και οι σφαίρες περνούσαν δίπλα τους.

1024px-2003_Rachel_Corrie_16_March


Στις 16 Μαρτίου 2003 οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών με τη δικαιολογία πως υπήρχαν υπόγεια τούνελ μαχητών, ενώ κατά γενική ομολογία δεν έκαναν τίποτε άλλο, παρά αντίποινα και συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων. Η Κόρι ήταν μέρος μιας ομάδας που αποτελούνταν από 3 Βρετανούς και τέσσερις Αμερικάνους ακτιβιστές του (ISM) που προσπαθούσαν να αποτρέψουν τις ενέργειες των Ισραηλινών.

Η ομάδα της έκανε ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από τα σπίτια προκειμένου να τα διασώσουν. Η Κόρι είχε τοποθετήσει τον εαυτό της ως ασπίδα προσπαθώντας να εμποδίσει την κατεδάφιση του σπιτιού του φαρμακοποιού «Samir Nasrallah». Η Ρέιτσελ Κόρι φορά φωσφοριζέ γιλέκο, φωνάζει πως δε θα υποχωρήσει, το ίδιο κάνουν προειδοποιώντας τον χειριστή και οι υπόλοιποι ακτιβιστές με τις ντουντούκες τους ενημερώνοντάς τον για τη θέση της Κόρι. Όμως η μπουλντόζα δεν υποχωρεί προχωρώντας ευθεία κατά πάνω της. Η ίδια δεν υποχωρεί και ο οδηγός περνά από πάνω της.


Η δολοφονία της Κόρι ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων παγκοσμίως. Οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις αμφισβήτησαν την ισραηλινή εκδοχή καθιστώντας τους υπεύθυνους για τη δολοφονία της. Αλλά και τα ΜΜΕ μετά το θάνατο της Κόρι, αναγκάστηκαν να στρέψουν το βλέμμα τους στις αγριότητες και τις δολοφονίες  που συνέβαιναν εναντίων του παλαιστινιακού λαού.

Τη νύχτα του θανάτου της Κόρι, εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων ένα τετράχρονο κορίτσι και ένα 90χρονος άνδρας. Συνολικά 220 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ράφα από την έναρξη της ιντιφάντα. Και πλέον όλες αυτές οι δολοφονίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Ο ίδιος ο Γιασέρ Αραφάτ, στα συλλυπητήριά του προς την οικογένειά της Κόρι δήλωσε: «Η Ρέιτσελ Κόρι είναι η κόρη σας, αλλά είναι και κόρη όλων των Παλαιστινίων».

Μετά  το θάνατο της κόρης τους, οι γονείς της αφιερώθηκαν στην προσπάθεια να  προωθήσουν την ειρήνη και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την κατάσταση των Παλαιστινίων, θέλοντας να συνεχίσουν το έργο της.

Πολλά μνημεία και εκδηλώσεις έγιναν στη μνήμη της Κόρι και πλήθος καλλιτεχνικών έργων και ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκαν προς τιμήν της.

Ο δήμος της Ραμάλα έδωσε σε έναν δρόμο το όνομα της Rachel Corrie στις 16 Μαρτίου 2010. |By ISM Palestine [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Ο δήμος της Ραμάλα έδωσε σε έναν δρόμο το όνομα της Rachel Corrie στις 16 Μαρτίου 2010. | By ISM Palestine [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons


Ένα σκάφος που εντάχθηκε στο στολίσκο που προσπάθησε το 2010 να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια είχε μετονομαστεί τιμητικά ως Ρέιτσελ Κόρι. Και ενώ ο στολίσκος είχε ήδη αναχαιτιστεί, το «Ρέιτσελ Κορι» ήταν πιο αργοπορημένο από τα υπόλοιπα σκάφη, γλίτωσε της αρχικής αναχαίτισης και κατευθύνθηκε μόνο του προς τη Γάζα για να αναχαιτιστεί κι αυτό με τη σειρά του από το ισραηλινό ναυτικό το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, 23 μίλια από την ακτή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη διάρκεια της αναχαίτισης οι Ισραηλινοί αξιωματικοί απευθύνθηκαν στο πλοίο με το όνομα “Linda” δηλαδή το όνομα που έφερε πριν το πλοίο μετονομαστεί σε Ρέιτσελ Κόρι.

By Free Gaza movement (Aengus coming with us) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

By Free Gaza movement (Aengus coming with us) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia CommonsΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3656 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top