Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 51 Προβολές

RSA: Τρία χρόνια τοξική «συμφωνία» ΕΕ-Τουρκίας – Το ανθρώπινο κόστος

patrick4pr2

patrick4pr


Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή της, η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας («Συμφωνία») αφήνει ένα δυσβάσταχτο αποτύπωμα. Το ανθρώπινο κόστος είναι ανυπολόγιστο, επιβάλλοντας μια ισορροπία φόβου. Ουσιαστικά, ο πραγματικός στόχος αυτής της συμφωνίας είναι να κρατηθούν μακριά από την Ευρώπη με κάθε αναγκαίο μέσο οι πρόσφυγες που αναζητούν προστασία. Άνθρωποι που ζήτησαν προστασία στην Ευρώπη, είτε χάθηκαν στο Αιγαίο, είτε βίωσαν τεράστια ψυχική ταλαιπωρία και αναγκάστηκαν να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες σε ένα από τα hotspot των ελληνικών νησιών.

Παρά τις δεκάδες εκθέσεις οργανισμών και οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ευρώπη με την πολιτική επιλογή της «συμφωνίας» δημιούργησε εστίες εξαίρεσης από τα θεμελιώδη δικαιώματα, ενθαρρύνοντας παράλληλα πολλαπλές προσπάθειες υπονόμευσης των διαδικασιών και εγγυήσεων που προσφέρει το νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσφύγων.

Σε ένα βίντεο και σε κείμενα που δημοσιεύουν, η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο – RSA και η PRO ASYL παρουσιάζουν έξι περιπτώσεις προσφύγων που αναγκάστηκαν να ζήσουν στο hotspot της Μόριας. Οι εμπειρίες τους αποδεικνύουν το τεράστιο ανθρώπινο κόστος αυτής της σκληρής και τοξικής «συμφωνίας» υπό την μορφή απώλειας της ελευθερίας, πραγματικό κίνδυνο επιστροφής σε χώρα που δεν είναι ασφαλής για αυτούς, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης  και σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική και / ή σωματική υγεία τους.

anna2


Η Άννα*, είναι θύμα ανείπωτης έμφυλης βίας. Χαρακτηρίστηκε ως ευάλωτη δέκα μήνες μετά την άφιξή της στη Λέσβο, ενώ η αίτησή της για άσυλο τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και δεύτερο βαθμό είχε ήδη απορριφθεί. Η ψυχική υγεία της Άννας έχει πληγεί σοβαρά από τη βία που υπέστη. Έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από τις άθλιες συνθήκες και την έλλειψη προστασίας που αντιμετώπισε, ενώ παγιδεύτηκε στο νησί ως αποτέλεσμα της «συμφωνίας» ΕΕ-Τουρκίας. Περιγράφει την αποτυχία των αρμόδιων αρχών για την παροχή προστασίας και την επιδείνωση της ήδη εύθραυστης ψυχικής της κατάστασης. «… Πριν από τη συνέντευξή μου, πήγα στο νοσοκομείο, είχα όλα τα έγγραφα που απέδειξαν ότι είμαι άρρωστη, αλλά στη συνέχεια πήγα στη συνέντευξη, έδειξα όλα αυτά τα χαρτιά και παρόλο που είχα όλα αυτά, δεν αναγνώρισαν ότι είχα πέσει θύμα βίας και με απέρριψαν… Όταν απορρίφθηκα ένιωθα σαν να έχασα τα πάντα επειδή ήμουν αποπροσανατολισμένη, δεν είχα πλέον ζωή, το να παραμείνω ζωντανή ήταν πραγματικά δύσκολο …».

Ο Patrick*, 27 ετών είναι  θύμα βασανιστηρίων και έζησε επτά μήνες στο hotspot της Μόριας. Περιγράφει το τραύμα του εγκλωβισμού του στο χώρο αυτό: «Αυτό είναι το πιο [τραυματικό] πράγμα… στο καμπ. Ότι ζεις κάπου όπου κρατείσαι… κάπου  από όπου δεν έχεις το δικαίωμα να απομακρυνθείς και δεν σου λένε πότε θα μπορέσεις να φύγεις. … Τουλάχιστον κάποιος που βρίσκεται στη φυλακή, του λένε μετά από πέντε χρόνια… ότι θα  βγει από τη φυλακή. Είναι σχετικά εύκολο να το διαχειριστείς . Αλλά ζώντας για ένα απεριόριστο χρονικό διάστημα στο hotspot της Μόριας είναι πραγματικά τραυματικό».

nadeem2pr


Η Soraya*, είναι μια νεαρή  μητέρα από το Αφγανιστάν, η οποία μαζί με τον σύζυγό της, το πεντάχρονο αγόρι της και το νεογέννητο τους πέρασαν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά την παραμονή τους στην Λέσβο σε μια μικρή καλοκαιρινή σκηνή στον ανεπίσημο «καταυλισμό» έξω από την Μόρια. Η Soraya ανησυχεί για τον αντίκτυπο της «συμφωνίας» ΕΕ-Τουρκίας σε τόσους πολλούς ανθρώπους:  «Μη δημιουργείτε εμπόδια για τους ανθρώπους.  Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ … Βλέπουν το θάνατο. Έρχονται από τη θάλασσα για να βρουν ειρήνη. Για τα παιδιά τους… Έχουν χάσει τη ζωή τους. Αλλά τα παιδιά τους πρέπει να φτάσουν κάπου… ».

Ο Μαχμούντ*, ένας άνδρας από την Συρία, ο οποίος ήταν σε κίνδυνο να επιστραφεί στην Τουρκία μετά από δύο απορρίψεις ασύλου και τώρα ζει αλλού στην Ευρώπη αναγνωρισμένος ως πρόσφυγας, λέει ότι οι σκέψεις του επιστρέφουν στους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στο hotspot της Μόριας: «… Προσεύχομαι για τους ανθρώπους εκεί. Να μπορέσουν να συνεχίσουν προς [άλλες] ευρωπαϊκές χώρες. Να μπορέσουν έστω να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ασύλου τους στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα να έχουν ένα χαρτί, να έχουν ένα σπίτι, να έχουν δουλειά, να έχουν… καλό φαγητό, να έχουν ένα ήρεμο περιβάλλον όπου μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος… Δεν νομίζω ότι είναι αιτούντες άσυλο στην Μόρια, είναι φυλακισμένοι. Ελπίζω ότι η ΕΕ θα ακυρώσει αυτή τη συμφωνία και οι άνθρωποι αυτοί θα αποκτήσουν μια νέα ζωή, μια ασφαλή ζωή… ».

Δείτε το πλήρες κείμενο με τις ιστορίες και τις δηλώσεις των προσφύγων εδώ.


* Τα ονόματα έχουν αλλάξει για να προστατευτεί η ανωνυμία.

Οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα της Υποστήριξης των Προσφύγων στο Αιγαίο www.rsaegean.org

Tagged with:


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3591 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top