Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 42 Προβολές

Σαμ Σέπαρντ «Ο άλλος μέσα του»

12080

Η αγωνιώδης και υπαινικτική αφήγηση του Σαµ Σέπαρντ ξεκινά µ’ έναν άνδρα στο σπίτι του, το χάραµα, ο οποίος περιστοιχισµένος από λεύκες και τα µακρινά ουρλιαχτά των κογιότ διαπλέει ήρεµα την απόσταση µεταξύ παρόντος και παρελθόντος. Σταδιακά, οι µνήµες τον κυριεύουν όλο και πιο πολύ: νοερά βλέπει τον εαυτό του σε τροχόσπιτο κινηµατογραφικού συνεργείου, το νεανικό του πρόσωπο τον κοιτάζει από έναν καθρέφτη πλαισιωµένο µε φωτάκια. Στα όνειρα και στα οράµατά του βλέπει τον νεκρό πατέρα του, βλέπει τη χαµένη Αµερική της παιδικής του ηλικίας και, πιο εµµονικά, τη νεαρή ερωµένη του πατέρα του, µε την οποία τα έµπλεξε και ο ίδιος, πυροδοτώντας έτσι µια τραγωδία που τον ακολουθεί ακόµα.

Το θεατρικό τέµπο, η ποιητική γλώσσα και το τραχύ χιούµορ αναµειγνύονται σ’ αυτόν τον συναρπαστικό στοχασµό πάνω στη φύση της εµπειρίας, έναν στοχασµό θριαµβικό και συγχρόνως αλλόκοτα ονειρικό, σπαραχτικό και αξέχαστο.

«Η πραγµατικότητα είναι υπερτιµηµένη. Αυτό που αποµένει είναι τα λόγια γραµµένα σε ένα διόραµα που ξετυλίγεται µπροστά σου, σηµάδια από σκονισµένες φωτογραφίες που ξεκολλούν από τη µνήµη, µια θρηνωδία χαµένων φωνών που πλανιούνται στις Μεγάλες Αµερικάνικες Πεδιάδες. Το Ο άλλος µέσα του είναι ένας άτλαντας συγχωνεύσεων, σηµαδεµένος από την µπότα εκείνου που βαδίζει ενστικτωδώς, µε ανοιχτά µάτια, στις εκτάσεις των απόκοσµων δρόµων του». – Πάττι Σµιθ

Ο τιµηµένος µε Πούλιτζερ Σαμ Σέπαρντ (Fort Sheridan, Illinois, 1943- Midway, Kentucky, 2017) είναι συγγραφέας πενήντα πέντε θεατρικών έργων και τριών συλλογών µε διηγήµατα. Ως ηθοποιός, συµµετείχε σε περισσότερες από εξήντα ταινίες και υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ το 1984, για την ταινία Οι κατάλληλοι άνθρωποι. Έφτασε στη βραχεία λίστα του W. H. Smith Literary Award µε τη συλλογή διηγηµάτων Το µεγάλο όνειρο του Παραδείσου (Great Dream of Heaven). Το 2012, το Τρίνιτυ Κόλετζ του Δουβλίνου τού απένειµε τον τίτλο του επίτιµου καθηγητή. Ήταν µέλος της Αµερικανικής Ακαδηµίας Γραµµάτων και Τεχνών, έχει τιµηθεί µε το Χρυσό Μετάλλιο Υποκριτικής της Ακαδηµίας και έχει ενταχθεί στο American Theater Hall of Fame. To Ο άλλος µέσα του κυκλοφόρησε στην Αµερική τον Ιούλιο του 2017.

«Ο άλλος μέσα του» |  Συγγραφέας: Σαμ Σέπαρντ | Πρόλογος: Πάττι Σμιθ | Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου | Σχήμα: 17×24 | Σελίδες: 248 | Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2019 | Εκδόσεις Πατάκη

120801Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3435 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top