tetartopress

Σαμοθράκη – Εκεί που ο χρόνος υπάρχει παρά μόνο σαν λέξη και η ιστορία γράφεται από ανθρώπων νήματα

DSC01297-(2)


Στη Σαμοθράκη ζεις ελεύθερα στη φύση της, απολαμβάνεις τη μαβιά θάλασσά της, βιώνεις τον απόλυτο έρωτα μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο και ατενίζεις το βουνό της που κρύβει το Φεγγάρι. Ζεις ριψοκίνδυνα στο απότομο έδαφός της, γνωρίζεις τους χαλαρούς κατοίκους της και το καλύτερο απ΄όλα ο χρόνος υπάρχει παρά μόνο σαν λέξη.

Στο Θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα παρακολουθήσαμε την ομάδα OMI GOAT να παρουσιάζει την παράσταση «Σαμοθράκης νήματα», βασισμένη στο documentaty theater που χρησιμοποιεί υλικό από μαρτυρίες, τεκμήρια και συνεντεύξεις. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σαμοθράκη τον Ιούλιο του 2018 σε πλατείες και σε αυλές σχολείων. Έκτοτε ο θίασος ταξιδεύει παρουσιάζοντας στη σκηνή, αυτοτελής ιστορίες με κοινό τόπο τη Σαμοθράκη.

Οι ιστορίες αυτές -με εξαίρεση τα αρχαία και ιστορικά γεγονότα- προέκυψαν από καταγραφές των ίδιων των ηθοποιών, που βρέθηκαν στο νησί γι΄αυτόν τον σκοπό. Οι δεκατρείς ηθοποιοί στη σκηνή παρουσιάζουν ιστορίες που περιέχουν έρωτα, θάνατο, πολύ φύση με τοπικές ονομασίες και τοπικές ιδιαιτερότητες όπως το βουνό Σάος που οι ντόπιοι το λένε φεγγάρι, γιατί κρύβει το φεγγάρι. Βλέπουμε αναφορές που παρουσίαζαν τα καβείρια μυστήρια με μύστες να οδηγούν τους μυημένους στην κάθαρση και να φωνάζουν «μηδείς αμύητος εισιέναι». Τέλος, παρακολουθούμε την ιστορία του νησιού επί τουρκοκρατίας και τη δολοφονία των κατοίκων της από τους τούρκους, «χάλασμα» όπως οι ίδιοι το αναφέρουν. Και όλα αυτά κάτω από το βλέμμα της «Νίκης της Σαμοθράκης».

DSC01373


Οι δεκατρείς ηθοποιοί λειτουργούν εξαιρετικά στη σκηνή με ομαδικότητα και κίνηση και φυσικότητα στις ενέργειές τους, εξυφαίνοντας την κάθε ιστορία. Ακόμα και όταν είναι ιστορία δυο ανθρώπων βλέπουμε τους ηθοποιούς να συνλειτουργούν και να εκφράζουν τα περιβάλλοντα συμφραζόμενα. Π.χ. βλέπουμε ένα μπαλκόνι να δημιουργείται από ένα μόνο άνθρωπο, ή τα βουνά να διαφαίνονται από την συνολική κίνηση των ηθοποιών. Επίσης οι περιγραφές του τοπίου συνυφαίνονται με την κίνηση των ηθοποιών. Σημαντικό ρόλο στην παράσταση παίζει και η μουσική που χρωματίζει (αστεία πολλές φορές) τις σκηνές.

Ο τρόπος που παρουσιάζονται οι ιστορίες αναδεικνύουν την κλιμάκωση στη δράση ενώ η πρισματική θεώρηση των πραγμάτων από τους αφηγητές στη σκηνή, παρουσιάζει ρεαλιστικά τα ψυχογραφικά πορτέτα των προσώπων που προβάλλονται. Η ψυχολογική αληθοφάνεια που εκφράζεται από την μιμική και προσδιοριστική ονοματοποιία, οργανώνεται εξαιρετικά με διάθεση κοινωνικής παράτήρησης, μέσα από το documentary theater.

Η παράσταση «Σαμοθράκης νήματα» μέσα από προβολικές και αφηγηματικές σπονδυλωτές ιστορίες απαρτίζει ένα σύνολο που υμνεί τη Σαμοθράκη, κάνει τον θεατή να ταυτιστεί με τις ιστορίες των κατοίκων της και μας αφήνει το αίσθημα πως θα μπορούσαμε να τις βιώσουμε και εμείς, αν βρεθούμε στο νησί.

DSC01241


Ταυτότητα παράστασης

Κείμενα: Αποστολούδιας Πέτρος, Βασιλείου Δημοσθένης, Δραγούμης Ίωνας, Παπανίκου Κατερίνα, Στεργίου Μανώλης, Τριανταφυλλάκης Κωνσταντίνος, ο Θίασος.

Δραματοποίηση: Ο Θίασος

Σκηνοθεσία: Άκης Φιλιός

Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ο Θίασος

Μουσική: Άκης Φιλιός, Κώστας Γάκης, Κώστας Κωνσταντάτος

Επιμέλεια Κίνησης – Χορογραφία: Δάφνη Πανταζοπούλου

Ηθοποιοί: Αλέξια Αγαπάκη, Δούσης Κίμωνας, Κακαβάς Παντελής, Καλησπέρη Αγγελική, Καραδάκη Ελένη, Κοσμίδου Φαίη Νατάσα, Μέλι Έλλη, Παπανικολάου Αλέξανδρος, Ρούσσου Σοφία, Σκάντζικας Κώστας, Ταρούση Δήμητρα, Τσιαμπούρη Δώρα, Τσούκνου Τερέζα, Φιλιός Άκης.

Επόμενη παράσταση την Κυριακή 14 Απριλίου στις 19:00 στο Θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα. Επικοινωνία: 6946472425.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Σαμοθράκης Νήματα» μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της.

DSC00265

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Νώε» - Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

«Νώε» – Παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη στην Πάτρα

Οι εκδόσεις Κίχλη και το βιβλιοπωλείο Πίξελ Books μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Νώε» την Τετάρτη ...
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 111 Άρθρα

Ο Δημήτριος Ζαπάντης είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών (ΒΑ) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με θέμα «Το αρχαίο θέατρο και η πρόσληψη του» του τμήματος θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών (ΜΑ). Συνεργάζεται από το 2016 ως κριτικός θεάτρου με την διαδικτυακή εφημερίδα tetartopress.gr, και το ηλεκτρονικό περιοδικό youfly.com. Είναι επισκέπτης αρθρογράφος στους Atheniantimes και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Θεατρογραφίες. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται γύρω από το αρχαίο δράμα και την πρόσληψή του, το πεδίο των gender studies, την δραματουργική ανάλυση του σύγχρονου θεάτρου καθώς και τη σύγχρονη σκηνική αποτύπωση αρχαίων παραστάσεων. Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top