Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 251 Προβολές

Σοβαρή ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου που τιμάται με τη Γαλάζια Σημαία #skouries

paralia stratoniou
paralia stratoniou

Η Κεντρική Πλαζ Στρατωνίου, Δεκέμβριος 2002


Αναφορά με θέμα: «Σοβαρή ρύπανση της παραλίας Στρατωνίου του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής που τιμάται με τη Γαλάζια Σημαία» κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές και τους συντονιστές του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου:

Η παραλία του Στρατωνίου χαρακτηρίστηκε «ακτή κολύμβησης» το 2006, κατόπιν αιτήσεως του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου (σημερινoύ Δήμου Αριστοτέλη), και έλαβε το όνομα «Κεντρική πλαζ Στρατωνίου» με κωδικό GRBW109056017. Από το 2010 μέχρι και φέτος 2017, η παραλία Στρατωνίου τιμάται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια Σημαία, το πλέον αναγνωρισμένο διεθνές σύμβολο ποιότητας για οργανωμένες ακτές κολύμβησης και μαρίνες και μάλιστα με τρία αστέρια: «Ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας».

Όμως το Στρατώνι έχει ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο ιστορικό που αμφιβάλλουμε αν είναι γνωστό στις υπηρεσίες και τις οργανώσεις που απονέμουν τις διακρίσεις ποιότητας. Τμήμα της βραβευμένης παραλίας Στρατωνίου αποτελείται από τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα (τέλματα) που από το 1953 μέχρι το 1983 απέρριπτε απευθείας στη θάλασσα το εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων στο βόρειο άκρο του οικισμού. Πλήθος επιστημονικών μελετών έχουν διαπιστώσει σοβαρή ρύπανση του εδαφικού υλικού της παραλιακής ζώνης του Στρατωνίου και των ιζημάτων του θαλασσίου πυθμένα από βαρέα μέταλλα ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι η ρύπανση αυτή δεν έχει επηρεάσει τις υπόλοιπες ακτές κολύμβησης του κόλπου της Ιερισσού.

Παρότι η βιομηχανική μονάδα του Στρατωνίου απορρίπτει πλέον στη θάλασσα μόνο επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, τα στερεά απόβλητα που διατέθηκαν εκεί κατά το παρελθόν δεν έχουν εξαφανιστεί, ανιχνεύονται στις ειδικές αναλύσεις και ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Η ρύπανση του όρμου Στρατωνίου συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς τα υγρά απόβλητα που διαθέτει σήμερα στη θάλασσα η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός είναι ανεπαρκώς επεξεργασμένα με αποτέλεσμα τη συνεχή επιβάρυνση των υδάτων με βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους.

Το ζήτημα αυτό αποσιωπάται συστηματικά από τις τοπικές αρχές που ζητούν τη βράβευση της συγκεκριμένης παραλίας ενώ τα κριτήρια ποιότητας υδάτων κολύμβησης που θέτει η οδηγία 2006/7/ΕΚ δεν περιλαμβάνουν μετρήσεις βαρέων μετάλλων. Η ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου επέτρεψε τη βράβευση μιας «πλαζ» η οποία, κατά την άποψή μας, δεν θα έπρεπε καν να περιλαμβάνεται στους καταλόγους του ΥΠΕΝ με τις ακτές κολύμβησης και να αξιολογείται ως τέτοια, διότι υπάρχει ολόκληρη σειρά μελετών που τεκμηριώνει τη ρύπανση της συγκεκριμένης παραλίας και την επικινδυνότητα της για τη δημόσια υγεία.

Στις 15.5.2017 η ΕΕΠΦ ανακοίνωσε ότι η κεντρική πλαζ Στρατωνίου είναι και για το 2017 μια από τις βραβευμένες παραλίες. Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας που αναπτύσσονται στην ΑΝΑΦΟΡΑ, θεωρούμε ότι είναι απολύτως επείγον να διερευνηθεί εκ νέου η καταλληλότητα της συγκεκριμένης παραλίας για κολύμβηση αλλά και για όλες τις χρήσεις αναψυχής που έχουν αναπτυχθεί εκεί.

Ολόκληρη την αναφορά μπορείτε να βρείτε εδώ.

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2631 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top