Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 196 Προβολές

Στο «Μεξικό» η ζωή δεν είναι ένας άδειος φάκελος

mexico-patra-3

mexico-act-patra1


Δυο άνθρωποι βρίσκονται σε ένα εστιατόριο, δυο διαφορετικοί άνθρωποι. Ένας λόγιος, πρώην καθηγητής φιλολογίας και ένας άνθρωπος χαμηλότερης βαθμίδας εκπαίδευσης. Ο δεύτερος, ιδιοκτήτης εστιατορίου όντας, θα προετοιμάσει το δείπνο για να τιμήσουν οι μαθητές τον παλιό καθηγητή τους τον φιλόλογο. Το τέλος όμως θα είναι αποκαλυπτικά διαφορετικό.

Στο θέατρο act στην Πάτρα παρακολουθήσαμε το νέο θεατρικό έργο του Κωνσταντίνου Μάγνη με τίτλο «Μεξικό». Μια εύθυμη κωμωδία, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία των Παναγιώτη Τσίτσα και Ηρακλή Τζαβέλλα.

Το έργο στηρίζεται σε λογοπαίγνια, διάφορα «τσιτάτα» και περιγραφές στιγμών από τη σχολική ζωή του φιλόλογου. Η ευφράδεια λόγου από τους δυο ερμηνευτές, μας προκαλεί να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τη διαφορά των δυο κόσμων. Ο ένας απλός καθημερινός που μιλάει τη νεοελληνική γλώσσα, ο άλλος λόγιος με φιλολογικές εξάρσεις και αντίληψη πουριτανική. Ο ένας προσπαθεί να πείσει τον άλλο ότι η γλώσσα που μιλάνε είναι διαφορετική, αλλά καταλήγουν στο να μιλάνε την ίδια. Στο έργο εναντιώνονται δυο κόσμοι, ο κόσμος της μόρφωσης με τον κόσμο της λαϊκής κουλτούρας. Ο μορφωμένος προσπαθεί να πείσει τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου ότι δεν χρειάζεται να βγάλεις πανεπιστήμιο για να είσαι επιστάμενος σε κάτι, ο λαϊκός προσπαθεί να τον πείσει ότι χρειάζονται παραπάνω πράγματα από τη μόρφωση για να τα καταφέρεις στην ζωή. Έτσι, ο φιλόλογος δεν πήρε ποτέ την προαγωγή που ονειρευόταν γιατί του έλειπε η πονηριά και ο ιδιοκτήτης εστιατορίου, δεν κατάφερε ποτέ να εντυπωσιάσει τον πατέρα του με τις δεξιότητές του. Οι δυο τους έμειναν ένα βράδυ μόνοι και άδειοι, σαν μια έρημο στο Μεξικό.

Δυο κόσμοι συγκρούονται. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από τα ντυσίματα των πρωταγωνιστών. Παρότι σαν κοστούμια δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο δηλώνουν τις αντιθέσεις των δυο κόσμων -η ρέπλικα του φιλόλογου είναι χαρακτηριστική. Ο τρόπος που μιλάνε και διακόπτουν τη ροή για να μας δώσουν την οπτική του κάθε χαρακτήρα μάς δείχνει τη διαφορετικότητα. Η μουσική λειτουργεί συνδηλωτικά με τον τίτλο, όχι όμως με το έργο στην εξέλιξή του και οι δυο ηθοποιοί κινούνται αξιοπρεπέστατα -για τη στατικότητα της εξέλιξης της πλοκής- με εύθυμες ατάκες χωρίς να κουράζουν. Το σκηνικό, απλό, θυμίζει εστιατόριο με προσεγμένες λεπτομερείς τοποθετήσεις των σκηνικών αντικειμένων ώστε να μην ενοχλούν τον θεατή.

Η παράσταση «Μεξικό» καταφέρνει -μέσα σε μια ώρα- να μεταφέρει τη διαφορετική κοσμοαντίληψη ενός πουριτανού φιλόλογου και ενός λαϊκού ιδιοκτήτη εστιατορίου. Μέσα από έξυπνους διαλόγους που συνέχουν της ροής χωρίς να χάνεται το νόημα, καταλήγει στο ότι οι άνθρωποι τελικά δεν είναι διαφορετικοί σε τίποτα παρά μόνο στους κοινωνικά κατασκευασμένους τίτλους.

ΜΕΞΙΚΟ_ΘΕΑΤΡΟ ACT_4


Συντελεστές

Ερμηνεία – Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Τσίτσας, Ηρακλής Τζαβέλλας
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Τσαρδάκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννης Αναστασόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
Φωτισμοί: Nίκος Σωτηρόπουλος
Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Γιαννακούλιας

Πληροφορίες

Θέατρο act- Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα
27, 28, 30, 31 Οκτωβρίου και 1, 2, 3 Νοεμβρίου στις 21.30.

Update


Διάρκεια: 65 λεπτά

Είσοδος: 12 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων), 6 ευρώ (θεατρολόγων, σπουδαστών δραματικών σχολών)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2610203727-6936122263 | facebook eventΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 51 Άρθρα

Δημήτρης Ζαπάντης. Γεννήθηκα πριν 38χρόνια στο κάστρο της Πάτρας, ακόμα εκεί είμαι και ατενίζω την αγαπημένη μου πόλη από ψηλά. Ξεκίνησα να σπουδάζω θεατρολογία, στο πανεπιστήμιο της και διάγω βίον ήρεμον και οικογενειακόν τρόπον τινά. Όνειρό μου είναι να γίνω «κάποιος». Μόλις μεγαλώσω και νοικοκυρευτώ θα τα καταφέρω... | dimzap52@gmail.com

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top