Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 400 Προβολές

Τα «πετροδόλαρα» επισκιάζουν τη Δωδώνη – Χορηγός του φεστιβάλ πετρελαϊκή εταιρία

dodoni-theatro-slide
dodoni-theatro-slide

Φωτογραφία από www.dodoni.gr


“Την ώρα που οι κάτοικοι της Ηπείρου μαζικά κινητοποιούνται ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την καταστροφική επίδραση σε περιβάλλον, ζωές και οικοσύστημα, την ώρα που στα Άγραφα παλεύουν συλλογικά ενάντια στη δήθεν «πράσινη ανάπτυξη» των ανεμογεννητριών, την ώρα που φουντώνει η αλληλεγγύη στον αγώνα της Χαλκιδικής ενάντια στην Eldorado Gold, την ώρα που συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στο φράγμα της Μεσοχώρας στον Αχελώο, την ίδια ώρα, στη Δωδώνη ο Δήμος με την Περιφέρεια Ηπείρου ανοίγει διάπλατα την κερκόπορτα στις πολυεθνικές εταιρίες που οι ίδιες συμμετέχουν στις καταστροφικές έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο”.

Αυτά γράφαμε στο «Τέταρτο» (Οι κάτοικοι ενάντια στην εξόρυξη, το Φεστιβάλ Δωδώνης και οι πολυεθνικές που «πουλάνε» πολιτισμό), αναδεικνύοντας την παράλογη επιλογή των διοργανωτών να επιλέξουν τη συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δωδώνης, και συμπληρώναμε πως: “Η κοινωνία της Ηπείρου και όλοι οι υπόλοιποι θα βρίσκονται πάντα απέναντι τους, χωρίς, την οικονομική εξίσωση ενός δωρεάν εισιτηρίου μιας παράστασης στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης με την φιλανθρωπία των πολυεθνικών ή των μονοπωλίων, προασπιζώμενοι την εξίσωση για τη ζωή της Ηπείρου ως υποθήκη στις επόμενες γενιές”.

Η κοινωνία της Ηπείρου, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που παλεύουν για τον τόπο τους, απαντούν στους διοργανωτές του Φεστιβάλ Δωδώνης και τους λένε το αυτονόητο, πως οφείλουν, τώρα, να αποποιηθούν των «μαύρων» χορηγιών:

ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Τα πετροδόλαρα επισκιάζουν τη Δωδώνη

Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα τίθεται μετά τη χορηγία του Φεστιβάλ Δωδώνης από πετρελαϊκή εταιρία, η οποία πλέον δραστηριοποιείται στα Γιάννενα και την Ήπειρο. Ουσιαστικά πρόκειται για «βεβήλωση» της αρχαίας κοιλάδας και του αρχαίου θεάτρου που φιλοξενεί τις επιχορηγούμενες εκδηλώσεις.

Η οικονομική προκαταβολή της εταιρίας και η αποδοχή της χορηγίας από τη δημοτική αρχή την εκθέτει ανεπανόρθωτα. Γιατί έτσι δημιουργείται ένα άλλοθι, το οποίο θα πλήξει προσεχώς το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και οι εξορύξεις θα έλθουν ως κάτι φυσιολογικό, αν και είναι παντελώς ασύμβατες με το Αρχαίο Θέατρο και την Αρχαία κοιλάδα. Και το αποτέλεσμα θα είναι η πλήρης υποβάθμισή του!

Γι αυτό, λοιπόν, οι «Πρωτοβουλίες και Συλλογικότητες, ενάντια στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ‘Ηπειρο» καλούμε τη δημοτική αρχή να αποποιηθεί, ακόμη και τώρα, τα πετροδόλαρα της εταιρίας. Βαρύτατη ευθύνη φέρει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων, το υπουργείο Πολιτισμού και σύμπασα η κυβέρνηση από τη στιγμή που ανέχονται την πετρελαϊκή χορηγία, αδιαφορώντας για τα παρεπόμενα. Εξάλλου, είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει το Φεστιβάλ Δωδώνης. Γιατί, άραγε, δεν θα μπορούσε και η Περιφέρεια Ηπείρου να επιχορηγήσει το Φεστιβάλ; Και αυτή μπαίνει στο κάδρο της «βεβήλωσης» της Δωδώνης, την ώρα που κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει η Ουνέσκο από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι έρευνες και οι εξορύξεις στις παρυφές της αρχαίας κοιλάδας και στις γύρω εκτάσεις.

Η Δωδώνη είναι μνημείο του κόσμου και χρήζει προστασίας και προβολής. Με τις δραστηριότητες των εξορύξεων, όμως, αυτομάτως υποβαθμίζεται και όλοι οι προαναφερθέντες φορείς οφείλουν, τώρα, να αποποιηθούν των «μαύρων» χορηγιών και ταυτόχρονα να αναλάβουν την ευθύνη του Φεστιβάλ με επαρκή χρηματοδότηση διασώζοντας πρωτίστως το λίκνο του πολιτισμού στην Ήπειρο, την Αρχαία Δωδώνη, και δευτερευόντως το ήδη απαξιωμένο κύρος τους!

Πρωτοβουλίες Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Αθήνας ενάντια στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο
Κίνηση Καθαρός Καλαμάς
Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Καλαμά ΙωαννίνωνΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3239 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top