Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 52 Προβολές

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης – Αφιέρωμα: «Μιγκέλ Γκόμεζ: η επιμονή της μνήμης»

TABU1
TABU1

Tabu


Ιστορίες μαγικές από τις «Χίλιες και μία νύχτες» και παράξενα παιχνίδια της μοίρας μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε στον χώρο και τον χρόνο μέσα από το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης «Μιγκέλ Γκόμεζ: η επιμονή της μνήμης» από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι).

Αντισυμβατικός και οραματιστής, ο Πορτογάλος Μιγκέλ Γκόμεζ χρησιμοποιεί την πρώτη ύλη του κινηματογράφου με έναν δικό του ιδιότυπο τρόπο, στον οποίον ο μαγικός ρεαλισμός συναντά την σκληρή πραγματικότητα και παραμύθια απ’ το παρελθόν ξεπηδούν αναπάντεχα στο σήμερα. Οι ταινίες του αφιερώματος έχουν κάνει αίσθηση παγκοσμίως και έχουν κερδίσει σημαντικά βραβεία. Είναι ο  Χαμένος παράδεισος, ένα υπέροχο νοσταλγικό ταξίδι, μικρός φόρος τιμής στον Μουρνάου και τα δυο πρώτα μέρη από τις Αραβικές νύχτες, ένα σχόλιο για την οικονομική κρίση στην Πορτογαλία, με όχημα τις ιστορίες της Σεχραζάτ.

– Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τους κατόχους CineΚάρταF).

– Στον χώρο του φουαγιέ της Αποθήκης 1 λειτουργεί πωλητήριο με παλιότερες εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ταινίες σε DVD, σε ειδική τιμή για τους θεατές της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.

019

Αραβικές νύχτες (μέρος Ι)


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Κυριακή 18/3
18.30 Χαμένος παράδεισος
21.00 Αραβικές νύχτες (μέρος Ι)

Δευτέρα 19/3
18.30 Αραβικές νύχτες (μέρος Ι)
21.00 Αραβικές νύχτες (μέρος ΙΙ)

Τρίτη 20/3

18.30 Αραβικές νύχτες (μέρος ΙΙ)
21.00 Χαμένος παράδεισος

Αραβικές νύχτες (μέρος ΙΙ)

Αραβικές νύχτες (μέρος ΙΙ)


ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Χαμένος παράδεισος / Tabu
Πορτογαλία, 2012 | Σκηνοθεσία- Σενάριο: Μιγκέλ Γκόμεζ / Miguel Gomes. Με τους: Telmo Churro, Miguel Gomes, Hortêncílio Aquina. Ασπρόμαυρη, 118΄
Μια οξύθυμη ηλικιωμένη γυναίκα, η υπηρέτριά της από το Πράσινο Ακρωτήρι και η γειτόνισσά τους, μια γυναίκα αφοσιωμένη στο κοινό καλό, ζουν στον ίδιο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Λισσαβόνα. Όταν η ηλικιωμένη γυναίκα πεθάνει, οι άλλες δυο θα ανακαλύψουν ένα κεφάλαιο απ’ το παρελθόν της: μια ιστορία έρωτα κι εγκλήματος, με φόντο την Αφρική.

Αραβικές νύχτες (μέρος Ι) / As Mil e Uma Noites: Volume 1, O Inquieto
Πορτογαλία, 2015 | Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιγκέλ Γκόμεζ. Με τους: Crista Alfaiate, Miguel Gomes, Maria Rueff. Έγχρωμη, 125′
Το φιλόδοξο εγχείρημα του Γκόμεζ (που αποτελείται από 3 ταινίες) με αφετηρία τις «Χίλιες και μια νύχτες» απεικονίζει την σύγχρονη κοινωνική κατάσταση στην Πορτογαλία και ιδιαίτερα την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Μύθοι και πραγματικότητα, μπλέκονται, δημιουργώντας μια πρωτότυπη αφήγηση. Στην Ταινιοθήκη θα προβληθούν οι πρώτες δυο ταινίες της τριλογίας.

Αραβικές νύχτες (μέρος ΙΙ)  / As Mil e Uma Noites: Volume 2, O Desolado
Πορτογαλία, 2015 | Σκηνοθεσία- Σενάριο: Μιγκέλ Γκόμεζ / Miguel Gomes. Με τους: Crista Alfaiate, Chico Chapas, Luísa Cruz. Έγχρωμη, 131′
Το δεύτερο μέρος της saga του Γκόμεζ που προσαρμόζει ιστορίες από τις «1000 και μία νύχτες» στην πορτογαλική πραγματικότητα, διάχυτο από μια αίσθηση ταξιδιού και μελαγχολίας και με ειρωνική διάθεση, περιπλανιέται στο σήμερα και στο χθες μέσα από παραμύθια και φανταστικούς ήρωες.

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2628 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top