Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 64 Προβολές

Θα βρεθεί τελικά λύση με το RΕ-culture;

skagiopoulio 3-logo

skagiopoulio 3-logo


Μετά η δημοσιοποίηση του θέματος της μη υποστήριξης του Διεθνoύς Φεστιβάλ Πάτρας | RΕ-culture από την πλευρά του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, και τη συλλογή υπογραφών στήριξής του από τους διοργανωτές, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βασίλης Θωμόπουλος με ανακοίνωση που εξέδωσε σχολίασε το γεγονός υπερασπιζόμενος την απόφαση του και επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει θέμα αποκλεισμού αλλά πρακτικοί λόγοι δεν αφήνουν περιθώρια ενίσχυσης του φεστιβάλ:

Σχόλιο του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βασίλη Θωμόπουλου, για την οικονομική ενίσχυση και την παραχώρηση χώρων σε ιδιωτική εταιρεία

Ως Δημοτική Αρχή, δεν έχουμε πρόβλημα στην παραχώρηση χώρων και υλικοτεχνικής υποδομής, εφόσον βέβαια αυτό καθίσταται δυνατό. Το έχουμε αποδείξει σε εκατοντάδες περιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία μάλιστα, από αυτή τη Δημοτική Αρχή, είχαν παραχωρηθεί το 2014 και το 2016, για μεγάλο χρονικό διάστημα δυο και πλέον μηνών, η Αγορά Αργύρη και τα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά.

Υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να παραχωρηθούν οι χώροι που ζητούνται από την ιδιωτική εταιρεία. Τα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά θα είναι κλειστά καθ’ όλο το 2018 λόγω αναγκαίων επισκευών. Η Αγορά Αργύρη θα φιλοξενεί για διάστημα ενός μήνα την ετήσια έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου, που φέτος γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και είχε 1200 εκθέματα από 400 μαθητές. Για το Σκαγιοπούλειο, υπάρχει ήδη σχετική αρνητική απάντηση από το ΔΣ της Μέριμνας που είναι αρμόδιο (και όχι ο Δήμος). Ο χώρος έχει παραχωρηθεί προσωρινά για τη στέγαση του Δημοτικού Ωδείου. Αναρωτιόμαστε με ενδιαφέρον ποιος θα έθετε το ζήτημα να “εξοστρακιστούν” οι δομές του Δήμου για να προκριθεί ο ιδιώτης.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αδύνατη, με τη δεδομένη οικονομική δυσπραγία του Δήμου και του Πολιτιστικού Οργανισμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αίτημα της εταιρείας ήταν να επιχορηγηθεί συνολικά με 25000 ευρώ. Τέτοιας τάξης επιχορήγηση μπορεί να δοθεί μόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από την Περιφέρεια.

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν υπήρχε πρόθεση “αποκλεισμού”, από τη στιγμή που οι χώροι δεν είναι διαθέσιμοι αντικειμενικά. Κατανοούμε τη φιλότιμη αλλά μάταιη προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι υπάρχει κάποιο “σκοτεινό σχέδιο” για το δήθεν “αποκλεισμό” του συγκεκριμένου ιδιώτη, εικασία που την απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να εξετάσουμε παραχώρηση χώρων σε άλλο χρονικό πλαίσιο ή διάρκεια.

Τέλος, μας προξενεί ισχυρή εντύπωση η ένταση και η οξύτητα με την οποία η ιδιωτική εταιρεία στρέφεται ενάντια στο Δήμο (με διαδικτυακή συλλογή υπογραφών, διοργάνωση ημερίδας κ.α.), με ανοίκειες επιθέσεις απαξιώνοντας τις δομές του καθώς και το καλλιτεχνικό και υπαλληλικό προσωπικό του, και από την άλλη η ευκολία που οι ερωτώσες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ενστερνίζονται και υποστηρίζουν τέτοια αιτήματα, ενώ αντιλαμβάνονται πολύ καλά την αντικειμενική αδυναμία ικανοποίησής τους.

Οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., συντονισμένα και με κάθε αφορμή, επιτίθενται στην Δημοτική Αρχή, με στόχο να απαξιώσουν την προσπάθεια να φέρει κοντά στο λαό αδάπανα την τέχνη και τον πολιτισμό.

Ματαιοπονούν γιατί αυτές τις προσπάθειες, τις στηρίζουν οι εργαζόμενοι, οι φορείς και οι άνθρωποι του Πολιτισμού, ο Πατραϊκός λαός, που αγκαλιάζει και συμμετέχει ενεργά στην πολιτιστική δραστηριότητα του Δήμου μας.

ArtWalk2_Μαρκοσιάν_Ρ.Φεραίου (2)


Από την πλευρά της η Art in Progress διοργανώτρια του Re-culture συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε το φεστιβάλ να μπορέσει να διοργανωθεί χωρίς προβλήματα. Με σημερινή της ανακοίνωση ευχαριστεί την καλλιτεχνική κοινότητα τους ανθρώπους του πνεύματος από ολόκληρη την χώρα αλλά και όλους όσους στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την προσπάθεια της. Παράλληλα συνεχίζει και τη συλλογή υπογραφών μέχρι την ημερίδα με τίτλο “is Art, in Progress?” που ανακοίνωσε πως θα διοργανώσει στις 22 Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:

Η Art in Progress θα ήθελε να ευχαριστήσει δημοσίως την καλλιτεχνική κοινότητα και τους ανθρώπους του πνεύματος από ολόκληρη την χώρα καθώς και τους πατρινούς πολίτες για την αμέριστη συμπαράστασή τους στην προσπάθεια διάσωσης του Διεθνούς Εικαστικού Φεστιβάλ Πάτρας|RE-culture.

Συγκεκριμένα, η κοινωνία πολιτών της Art in Progress ενημερώνει ότι, πλήθος μηνυμάτων αλληλεγγύης και ενδιαφέροντος κατακλύζουν τα social media και την ηλεκτρονική σελίδα του ΜΗ κερδοσκοπικού οργανισμού.

Εκτός αυτού, σημαντικοί φορείς της Πάτρας  από τον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και της οικολογίας δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για το RE-culture προσφέροντας της κτηριακές εγκαταστάσεις τους για την φιλοξενία του μοναδικού Διεθνούς Εικαστικού Φεστιβάλ της Πάτρας.

Η Art in Progress ευχαριστεί θερμά, τον Ναυτικό Όμιλο Πατρών (ΝΟΠ), το θέατρο ACT και την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ) που αποδεικνύουν άμεσα και έμπρακτα την αγάπη τους για τον πολιτισμό και τους πατρινούς συμπολίτες τους.

Οι παραπάνω φορείς έθεσαν στην διάθεση του RE-culture κενούς χώρους που διαθέτουν υποδεικνύοντας έτσι, τον πραγματικό δρόμο διάσωσής του.

Πιστεύουμε ότι μία τέτοια ανιδιοτελής κινητοποίηση από την κοινωνία της Πάτρας αφήνει ένα σπουδαίο παράθυρο ελπίδας για το μέλλον και την αναγέννηση του πολιτισμού της πόλης.

Η Art in Progress ξεκίνησε ψήφισμα διάσωσης του RE-culture στο AVAAZ, καθώς έχει ανακοινώσει και ημερίδα με τίτλο “is Art, in Progress?” για της 22 Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη στις 18:30 στον πολυχώρο King George Hall.

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2698 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top