tetartopress

«Θάλαττα» – Ένα οδοιπορικό σε μια ανεξερεύνητη γη!

thalatta1


Ένα ντοκιμαντέρ – οδοιπορικό, που αφορά τη μακροχρόνια σχέση ανθρώπου και θάλασσας, μια σχέση η οποία αποτελεί αμφιλεγόμενο ζήτημα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή του Αιγαίου. Το ζήτημα της θαλάσσιας εκμετάλλευσης μέσα από ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα, στο χώρο και στο χρόνο.


Advertisement


Μια ανεξάρτητη ομάδα 13 φοιτητών του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., τον Οκτώβριο του 2015 ξεκίνησε τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Θάλαττα» σε σκηνοθεσία της Τριανταφυλλιάς Δημοπούλου. Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε το ταξίδι του στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Αύγουστο του 2017, συνέχισε με μια σειρά προβολών σε σημαντικά φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό και την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018 επιστρέφει στην πόλη που το «γέννησε» σαν ιδέα για να παρουσιαστεί στο επετειακό 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Εκτός όμως από τις προβολές και το κινηματογραφικό «ταξίδι» υπάρχει και ένα άλλο, πολύ πιο δύσκολο και πιο κοπιαστικό. Αυτό της απόφασης και της δημιουργίας, της αποδοχής και της απόρριψης, της σύγκρουσης της επιστημονικής γνώσης με δεισιδαιμονίες και αστικούς μύθους. Αυτό το διαφορετικό ταξίδι -πίσω από το ντοκιμαντέρ «Θάλαττα» ζητήσαμε από το Γιώργο Βαγενά (Παραγωγό, Φωτογράφο & Μέλος της ερευνητικής ομάδας Βιολόγων) να μας αφηγηθεί.

Ένα ταξίδι που από ότι φαίνεται δεν σταματάει στις προβολές αφού όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ίδιοι οι δημιουργοί:

«Θάλασσα, μια άλλη γη που κρύβει κόσμους ανεξερεύνητους, μια γη που δέχεται απανωτά χτυπήματα μέσα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η υποχρέωση μας; Να την διαφυλάξουμε,να την προστατέψουμε και να την διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές!»

thalatta2


Η δημιουργία

Πολλές είναι εκείνες οι φορές που πιάνουμε τους εαυτούς μας να χαζεύουμε στην τηλεόραση ντοκιμαντέρ σε μακρινούς κόσμους, μαγευτικά τοπία.
Αυτά τα τοπία μπορεί να είναι τα καταπράσινα νερά της Καραϊβικής με την αστείρευτη βιοποικιλότητα, τα μεθυστικά ηλιοβασιλέματα της Ασιατικής Ινδονησίας και πολλοί άλλοι ειδυλλιακοί παράδεισοι που ο οποιοσδήποτε θα έδινε τα πάντα για να περάσει μια εβδομάδα ή ακόμη και λίγες ώρες σε αυτούς τους υπερβατικούς κόσμους.

Ένα τέτοιο Κυριακάτικο απόγευμα λοιπόν, ο Λευτέρης 2ετής (τότε) φοιτητής του Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ. συνειδητοποίησε κάτι το οποίο όλοι οι υπόλοιποι αγνοούσαμε και αποφάσισε να το υλοποιήσει. Ξύπνησε την επόμενη μέρα, πήρε καφέ από το κυλικείο της σχολής και έπιασε τους τέσσερις πρώτους από την παρέα που βρισκόντουσαν στα σκαλιά περιμένοντας να μπουν στο μάθημα Φυσιολογίας:

«Ρε ‘σεις… Θέλω να κάνω ντοκιμαντέρ για τις Ελληνικές θάλασσες, είστε;». Χωρίς καμία αμφιβολία ακούστηκαν τέσσερα βροντόφωνα «ναι».

Τα τέσσερα έγιναν έξι, τα έξι έγιναν δέκα και μέσα σε λίγες μέρες τα δέκα έγιναν μια ομάδα κινηματογραφικής παραγωγής δεκατριών φοιτητών Βιολογίας μαζί με τη σκηνοθέτη Τριανταφυλλιά Δημοπούλου που ανέλαβε το δύσκολο έργο στο να δώσει καλλιτεχνική ζωή στο 14μηνο κινηματογραφικό οδοιπορικό που ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη και έφτασε μέχρι τον Κίσσαμο Χανίων.

 Πλάνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης | Μηχανιώνα Απρίλιος 2016

Πλάνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης | Μηχανιώνα Απρίλιος 2016


Τα πράγματα ήταν απλά, έπρεπε να μάθουμε. Για αυτό το λόγο άνοιξε ένας ετήσιος κύκλος έρευνας.

Ατελείωτα λίτρα γαλλικού καφέ, αρκετός καπνός και ακόμη περισσότερη χαρτούρα. Επιστημονική βιβλιογραφία, εκθέσεις και αναφορές, συνεντεύξεις, μαρτυρίες, τηλεφωνήματα ήταν μέρος της πληροφορία που αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο για την μετέπειτα μεστή αντικειμενική όψη και αναζήτηση της αλήθειας στα Ελληνικά νερά. Εβδομαδιαίες (και βάλε) συναντήσεις.

Κάθε ομάδα παρουσίαζε στις υπόλοιπες την πληροφορία που συνέλεξε και οι αναπάντητες ερωτήσεις, τα λογικά κενά δόμησαν το όνειρο, δόμησαν το έργο. Η έρευνα δεν τελείωσε ποτέ. Η έρευνα δεν τελειώνει ποτέ. Ήταν όμως αρκετή για να μας εξοπλίσει με γνώση και θάρρος (ίσως και λίγο θράσος).

thalatta4


Τότε ήταν που γεννήθηκε η ομάδα παραγωγής

Μια σκηνοθέτης, ένας παραγωγός, δύο κινηματογραφιστές, δύο ηχολήπτες, τρεις μοντέρ, επιμέλεια συνεντεύξεων, εκτέλεση παραγωγής, μετάφραση και άλλα ζωτικά πόστα για ένα εγχείρημα που φάνταζε απίθανο. Αρκετοί από εμάς σε δυο και τρία διαφορετικά πόστα ταυτόχρονα. Σε αυτό το σημείο πολλοί επαγγελματίες φίλοι και συνεργάτες σε εικόνα (υποβρύχια και υπέργεια), μουσική και επεξεργασία έδωσαν αφιλοκερδώς άλλες φορές εξοπλισμό και άλλες τη δουλειά μια ζωής γιατί κατάλαβαν ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα.

«Να ταξιδέψουμε στις ακτές και να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν για τις δικές τους θάλασσες, για τους δικούς τους κόσμους»

Πολλά χιλιόμετρα με όποιο διαθέσιμο όχημα, ατελείωτο περπάτημα με τρίποδες στην πλάτη, ύπνος σε καλοκαιρινές αμμουδιές τσι Κρήτης (πολύ κερασμένη ρακί) και της Χαλκιδικής, μεσημεριανά τραπέζια σε καΐκια στον Παγασητικό, φιλίες με Αιγύπτιους εργάτες στα νερά της Σαμοθράκης, συζητήσεις σε φουρτούνες στα στενά των Κυθήρων και άλλες τέτοιες εικόνες είναι οι εμπειρίες που μας ένωσαν με τους ακρίτες καπετανέους ώστε να ανοιχτούν στον φακό και να μας μιλήσουν για το τι επικρατεί.

thalatta5

Αιγύπτιοι ψαράδες | Χαλκιδική Μάιος 2016.


Η πρώτη αντίδραση: «Και εσείς ποιοι είστε;»

Δεν πέρναγαν ούτε πέντε λεπτά και είχε έρθει να μας γνωρίσει όλη η οικογένεια, ήδη είχαν αρχίσει να μας χαρίζουν μαρτυρίες και γεγονότα που έχουν ζήσει οι ίδιοι και οι παππούδες τους. Όλοι μας άνοιξαν τα σπίτια τους σαν παιδιά τους.

Όλοι μας έδειξαν όλες τις δικές τους υπερβατικές κρυψώνες στον γαλάζιο κόσμο του Αιγαίου που δεν θα αντάλλασσαν με τίποτα. Για καμία Ινδονησία, για κανένα 5ημερο στις Μαλδίβες.

thalatta6

Παράκτιοι ψαράδες | Άγιος Νικόλας Κρήτη Ιούλιος 2016


thalatta7

Ο κυρ Αντώνης, ένας από τους παλαιότερους σφουγγαράδες της Καλύμνου | Αύγουστος 2016


Αυτό και μόνο λειτούργησε ως υποχρέωση μέσα μας να αποδώσουμε το πρόβλημα. Να διαφυλάξουμε αυτά τα νερά που θρέφουν όχι μόνο τον άνθρωπο αλλά και όλους τους οργανισμούς που ζουν εκατομμύρια χρόνια εδώ, πολύ πριν από εμάς.

Παράλληλα στο οδοιπορικό (με διαλείμματα γιατί έχουμε και εξεταστικές ε;) μιλήσαμε με απλό κόσμο αλλά και με διακεκριμένους επιστήμονες σε κορυφαία ιδρύματα και ινστιτούτα έρευνας της Ελλάδας και του εξωτερικού για να αποδώσουν την ορθολογιστική προσέγγιση της κατάστασης.

Μια απαραίτητη πληροφορία που είναι αναγκαία για την αντικειμενική εκτίμηση. Μακριά από δεισιδαιμονίες και αστικούς μύθους. Εκεί που τα αποτελέσματα μιλούν για το παρόν, εξηγούν το παρελθόν και προβλέπουν το μέλλον.

Επίσημη επιλογή Οικολογικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Τουρκίας | Τένεδος Οκτώβρης 2017

Επίσημη επιλογή Οικολογικού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τουρκίας | Τένεδος Οκτώβρης 2017


Ο απολογισμός

Ένα ταξίδι σε 10 Διεθνή Φεστιβάλ στις τέσσερις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική) ανέδειξε εκτός απ’ την κουλτούρα, την μουσική και τα εκπληκτικά τοπία του Αιγαίου το πιο σημαντικό: τα σημαντικά προβλήματα και φαινόμενα που συνεχώς εντείνονται από την αλόγιστη πίεση που ασκείται από την ανθρώπινη επίδραση. Οι επιστήμονες δίνουν ενιαίες απαντήσεις. Η ευθύνη, όπως αναφέρεται και στο ντοκιμαντέρ, στη γραμμή κατανάλωσης και διαχείρισης είναι μοιρασμένη: Παραγωγός (ψαράς) – Έμπορος  – Καταναλωτής – Κράτος.

Εμείς με το συγκεκριμένο έργο δεν εμφανιζόμαστε ως από μηχανής θεοί για να δώσουμε τις λύσεις στο πρόβλημα. Αντιθέτως, θελήσαμε να παραθέσουμε τους κινδύνους και τις ανησυχίες. Θελήσαμε να παραθέσουμε δύο αθέατους, ανεξερεύνητους κόσμους: το κάλλος της μητέρας φύσης με την ταυτόχρονη καταστροφή για την οποία ο απλός πολίτης ηθελημένα ή μη, αδιαφορεί μέσα στα αστικά κέντρα. Όλα όμως είναι αλυσίδα.

Εάν δεν δράσουμε σήμερα, δεν θα υπάρχει το αύριο. Ήρθαν οι μέρες που η ατομική επιβίωση πρέπει να μετατραπεί σε περιβαλλοντική ισορροπία, σε ένα καθεστώς βιωσιμότητας.

«Για τη θάλασσα, ένα τεράστιο χωράφι που ποτέ κανείς δεν έσπειρε
και οι πάντες προσπαθούν να θερίσουν».

Τα λέμε Θεσσαλονίκη!

28055655_2050471708516106_1835969527321479686_n


[fbvideo link=”https://www.facebook.com/DOCTHALATTA/videos/1948162345413710/” width=”800″ height=”500″ onlyvideo=”1″]


Σκηνοθεσία: Τριανταφυλλιά Δημοπούλου

Σενάριο: Βασίλης Ουζουνίδης, Τριανταφυλλιά Δημοπούλου, Γιώργος Βαγενάς

Παραγωγή: Γιώργος Βαγενάς

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λευτέρης Τεκτονίδης

Εικονοληψία: Λευτέρης Τεκτονίδης, Γιώργιος Βαγενάς

Ηχοληψία: Θάνος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης

Υποβρύχια φωτογραφία: Μανώλης Γιάνκος, Μαρία Παπανικόλα, Κώστας Παπαφιτσόρος

Αεροφωτογραφία: Πούλιος Photography

Μοντάζ: Λευτέρης Τεκτονίδης, Φωκίων Σπανός

Επιμέλεια συνεντεύξεων: Δασκαλάκη Ευαγγελία, Βασίλης Ουζουνίδης

Μουσική: Στέλιος Πετράκης

Οργάνωση Παραγωγής: Δήμητρα Ξένου,Ιωάννα Σίμογλου

Φωτογραφία πλατώ: Δήμητρα Ξένου, Φωκίων Σπανός

Υπεύθυνη Μετάφρασης και υποτιτλισμού: Εμμανουέλα Ουγγρίνη

Ερευνητική ομάδα Βιολόγων: Γιώργος Βαγενάς, Σωτήρης Γιάντσιος, Χρήστος Γιάντσιος, Εύα Δασκαλάκη,
Θάνος Μιχαηλίδης, Κωστής Μιχαηλίδης, Θανάσης Μωραΐτης, Δήμητρα Ξένου, Βασίλης- Ραφαήλ Ουζουνίδης, Ιωάννα Σίμογλου, Φωκίων Σπανός, Λευτέρης Τεκτονίδης, Δημήτρης Υπερήφανος

Επίσημη σελίδα: ΘΑΛΑΤΤΑ


Advertisement


Advertisement


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: Γιώργος Ρους live στο Frida

Πάτρα: Γιώργος Ρους live στο Frida

Διανύοντας την τρίτη χρονιά εμφανίσεων σε όλη τη χώρα, ο Γιώργος Ρους έρχεται στην Πάτρα και στη “ Frida”, την ...
Γιάννης Κότσιρας live στη Πάτρα

Γιάννης Κότσιρας live στην Πάτρα

Ο Γιάννης Κότσιρας μετά τις εμφανίσεις του στον Σταυρό του Νότου έρχεται μετά από καιρό για μία μοναδική εμφάνιση στο ...
Pedro Almodovar «Το τελευταίο όνειρο»

Pedro Almodovar «Το τελευταίο όνειρο»

Δώδεκα διηγήματα του σκηνοθέτη Pedro Almodovar φωτίζουν διαφορετικές στιγμές της ζωής του σε μια ιδιότυπη, αποσπασματική «αυτοβιογραφία». Το Τελευταίο όνειρο ...
Λευκή Συμφωνία live στο Temple

Λευκή Συμφωνία live στο Temple

Οι post punk / darkwave «Λευκή Συμφωνία» , επιστρέφουν στην Αθήνα για μία μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13809 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top