Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 72 Προβολές

“The Performance Shop” – Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Ana-Sanchez
Ana-Sanchez

Ana-Sanchez


Η σύγχρονη καλλιτέχνης Λία Χαράκη, φέρνει με την ομάδα της (.pelma.Lia Haraki) στην Αθήνα το The Performance Shop, ένα pop-up κατάστημα παραστάσεων που λειτουργεί σε εμπορικό δρόμο της Αθήνας με ωράριο καταστημάτων αλλά και με βραδινές παραστάσεις.

Με μία ποικιλία παραγωγών και παραστάσεων διαφόρων μορφών, ειδών και θεματικών, το pop-up κατάστημα δίνει την ευκαιρία στον θεατή /περαστικό να παρακολουθήσει δρώμενα στη βιτρίνα ή να επιλέξει να βιώσει μία από τις παραστάσεις του καταλόγου. Τα έργα που διαθέτει το The Performance Shop είναι καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν τη μορφή θεάματος (spectacle), λειτουργούν ως υπηρεσίες (service), προσφέρουν ανεπανάληπτες εμπειρίες (experience) και προτάσσουν το βίωμα της συμμετοχής.

Το όλο εγχείρημα επιδιώκει να φέρει σε πιο στενή επαφή τον άνθρωπο με τις παραστατικές τέχνες και την περφορμανς στο πλαίσιο της κοινωνίας και της καθημερινότητας.

Το The Performance Shop ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα video από το πρώτο δεκαήμερο λειτουργίας του.


Η πράξη της παράστασης στο The Performance Shop θεωρείται σημαντικό συστατικό ενδυνάμωσης και εξέλιξης του ανθρώπου, ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, ως καλλιτέχνη και ως ενεργού θεατή. Μέσα από τη συνθήκη του καταστήματος, ο κάτοικος της πόλης έχει το δικαίωμα να επιλέξει την παράσταση της προτίμησης του από ένα εκτενή κατάλογο, γεγονός που τον καθιστά ήδη ενεργό θεατή και την επιλογή του προσωπική και άρα πολύτιμη.

Στο The Performance Shop η ταυτότητα της παράστασης ως προϊόν, παρότι άυλη, μη απτή, υπογραμμίζεται από τη λεπτή ειρωνεία με την έννοια του «προϊόντος» που μπορεί κανείς να αγοράσει στο κατάστημα προσφέροντας μια ισορροπημένη σχέση κόστους-αξίας χωρίς να μετριάζει την καλλιτεχνική ποιότητα. Το κατάστημα επίσης στέκεται ως αφορμή για να προβληματίσει σε σχέση με την αναγκαιότητα και την αξία της άυλης εμπειρίας που προσφέρει η τέχνη με ένα μάλλον πολύτιμο τρόπο.

Anna-Pangalou--Vassilios-Rogakos-artwork-Yiorgos-MAvropoulos-photograph

Anna-Pangalou–Vassilios-Rogakos-artwork-Yiorgos-MAvropoulos-photograph


Οι παραστάσεις

Οι παραστάσεις που διαθέτει το κατάστημα χωρίζονται σε 4 ενότητες που είναι οι εξής:

– On display (στη βιτρίνα του καταστήματος),
– Συμμετοχικές παραστάσεις (που μπορεί ο περαστικός να διαλέξει από τον κατάλογο του καταστήματος).
– Φιλοξενούμενα έργα για μικρό χώρο και μικρό κοινό.
– Παράλληλες εκδηλώσεις που αποτελούνται από εργαστήρια των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά είναι:

Συμμετοχικές παραστάσεις

BOOTH – Αντώνης Βαής
Five Steps to Save the World –  arisandmartha
How to Selfy – Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης
NANI – Δημήτρης Τσεσμελής
LET ME SERVE YOU –  Ιωάννα Γερακίδη και Νεφέλη Καδινοπούλου Αστερίου
Room for Two – Χρήστος Μόυχας
Skin – Λία Χαράκη
Ο ενεργός θεατής – Λία Χαράκη
Fantasy Travel – Μάριος Χατζηπροκοπίου
demos/Demos – t.a.a.g

Στη βιτρίνα

Προϊόντα Περιποίησης – Ελευθερία Πανούση
Άσκηση Δημοκρατίας – Θανάσης Κριτσάκης
De-Faces – Μαρίνα Γκενάντιεβα
Late Night Impro – Νάντη Γώγουλου

Φιλοξενούμενες παραστάσεις

Uhrsonate – Άννα Παγκάλου/Anna Pangalou
J[US]T 5 — REDUX – Άνα Σάντσεζ-Κόλμπεργκ

Παράλληλες εκδηλώσεις

Εργαστήριο
Give me an Aaaaaaaaaaaaaaa – Άννα Παγκάλου

Ανοιχτές συζητήσεις
Συντονιστές Λία Χαράκη και Αλέξης Βασιλείου

THanasis-Kritsakis-copy

THanasis-Kritsakis


Γιατί «κατάστημα» παραστάσεων

– Γιατί όπως κάποτε η τέχνη προέκυπτε μέσα από την καθημερινότητα, έτσι σήμερα μπορεί να συνδεθεί με αυτήν μέσα από έναν χώρο της καθημερινής ζωής, ένα κατάστημα.

– Γιατί ένα κατάστημα παραστάσεων σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, προσφέρει σε κάθε περαστικό έναν χώρο οικείο για να έρθει σε επαφή με την τέχνη και να του δημιουργηθεί η περιέργεια να την εξερευνήσει.

– Γιατί η έκθεση έργων σε ένα τέτοιο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης συνύπαρξης παραστάσεων διαφορετικών ειδών, μορφών, τεχνοτροπιών και θεματικών.

– Γιατί από παθητικός δέκτης/θεατής, ο πελάτης ενός τέτοιου καταστήματος γίνεται ενεργός και συμμέτοχος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επιλογής της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί.

– Γιατί ως συνειδητά επιλεγμένο πλαίσιο καλλιτεχνικής έκθεσης, το κατάστημα μας προκαλεί να θέσουμε ερωτήματα γύρω από τη σχέση τέχνης και καταναλωτικής κοινωνίας: Κατά πόσο ένα έργο τέχνης χωρίς αξία χρήσης μπορεί να λειτουργήσει ως προϊόν; Πώς σχετίζεται το εφήμερο με το αναγκαίο; Πώς η εμπειρία μιας παράστασης μπορεί να λειτουργήσει ως επένδυση;

– Γιατί η παρουσίαση μιας παράστασης στο πλαίσιο ενός καταστήματος τη νοηματοδοτεί όχι μόνο ως θέαμα αλλά επίσης ως είδος υπηρεσίας και ως ιδιαίτερη εμπειρία.

– Γιατί η συνάντηση σε ένα κατάστημα είναι ένας τρόπος να γνωρίσει και ο καλλιτέχνης τον θεατή, και όχι μόνο το αντίστροφο.

Nandy-Gogoulou

Nandy-Gogoulou


​Ιστορικό

Την έμπνευση για τη δημιουργία του The Performance Shop είχε η καλλιτέχνις Λία Χαράκη. Mε την οργανωτική φροντίδα της ίδιας και των συνεργατών της, το ιδιότυπο αυτό μαγαζί άνοιξε για πρώτη φορά στη Λευκωσία το 2014 (Pop-Up Festival/ NiMAC) και το 2015 στη Λεμεσό (με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου), ενώ το 2016 περιλήφθηκε στις 25 καλύτερες πρακτικές για τον χορό στην Ευρώπη από το EDN (European Dancehouse Network).

Το The Performance Shop άνοιξε και στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ενότητας «Άνοιγμα στην πόλη» του Φεστιβάλ Αθηνών 2018, με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Σπιτιού της Κύπρου στην Αθήνα και σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ ΟΞΥΓΟΝΟ.

Ομάδα οργάνωσης
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λία Χαράκη
Διεύθυνση παραγωγής: Θεοδώρα Αυγουλίδου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Βιβιάννα Χιωτίνη
Γραφιστικά: Δέσποινα Καννάουρου
Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Δέσποινα Ράνγκου
Ανάπτυξη ιστοσελίδας: Ζήνωνας Χατζηκυριάκου
Βοηθός παραγωγής: Samantha Son-Dokidis
Γραφείο Τύπου:  Μαρία Τσολάκη mtsolaki@gmail.com

Five-steps-Aris-and-Martha

Five-steps-Aris-and-Martha


Πληροφορίες

Διεύθυνση Καταστήματος: Νικίου 18 & Μιλτιάδου 20

Ωράριο Λειτουργίας: 10:00 με 21:00 καθημερινά με επιπλέον βραδινές παραστάσεις. Κυριακή κλειστό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Προπώληση Εισιτηρίων εδώ.

Τηλεφωνικά: 210 32 72 000

Τιμή Εισιτηρίου: 5 ευρώ

Site: theperformanceshop.org
Facebook: The Performance Shop
Instagram: The Performance ShopΣχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3125 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top