Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 97 Προβολές

Θεσμικά ανοχύρωτο παραμένει το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς

strofylia2

strofylia


Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ) με ανακοίνωσή της ζητά την άμεση έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία της Στροφυλιάς επισημαίνοντας πως η μεγάλη καθυστέρηση έκδοσής του βάζει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής. Παράλληλα τονίζει πως υπό κατάρτιση ΠΔ δεν μπορεί να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» όσον αφορά την οφειλόμενη προστασία στις περιοχές Σαμαραίικα και Μαύρα Βουνά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ:

Τα οργανωμένα σχέδια ιδιωτών για ανάπτυξη ασύμβατων με το Εθνικό Πάρκο χρήσεων γης και η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ μεγάλη καθυστέρηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την προστασία της Στροφυλιάς, βάζουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής.

Ήδη από το Δεκέμβριο του 2015 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατέπεσε η μέχρι τότε ισχύουσα ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) και δόθηκε εξάμηνη προθεσμία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την οριστικοποίηση των μέτρων προστασίας της περιοχής με την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Παρότι πέρασαν από τότε, όχι έξι μήνες, αλλά τρία (3) ολόκληρα χρόνια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει ακόμη ετοιμάσει το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος  που θα αντικαταστήσει την ΚΥΑ, θα οριστικοποιήσει το νομικό καθεστώς του Εθνικού Πάρκου και θα βάλει φραγμό στα σχέδια των ιδιωτών για σαλαμοποίηση της περιοχής.

Η Οικολογική Κίνηση  Πάτρας που δεκαετίες τώρα, αγωνίζεται με όλα τα νόμιμα μέσα για την αποκατάσταση της ακεραιότητας και την πραγματική προστασία της προστατευόμενης αυτής περιοχής, θέτει όλους τους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, βουλευτές κλπ) και ιδίως το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώπιον των ευθυνών τους,  μπροστά στο ενδεχόμενο, περαιτέρω καθυστέρησης στην έκδοση του ΠΔ, είτε σοβαρών παραλείψεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια του δασικού χαρακτήρα εκατοντάδων στρεμμάτων.

Είναι γνωστές οι «πληγές» της Στροφυλιάς:

– Η καταπατημένη περιοχή 803 στρεμμάτων, γνωστή με το όνομα «Σαμαραίικα», που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του τμήματος του δάσους της Στροφυλιάς που ανήκει διοικητικά στην Αχαΐα, παρότι τελεσίδικα έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από τη Δασική Υπηρεσία, Επιτροπές Αμφισβητήσεων και Δικαστήρια, δεν αναδασώνεται, ούτε καν προγραμματίζεται η αναδάσωσή της.

– Σχέδια ιδιωτών να εμφανίσουν με απόλυτα άκυρους τίτλους, εκατοντάδες στρεμμάτων, φιλέτων, στα Μαύρα Βουνά (Α΄ ζώνη προστασίας) ως ατομική ιδιοκτησία τους, (παράνομη κατάτμηση δασικής ιδιοκτησίας αρθ.60 Δασικού Κώδικα), ενώ η περιοχή αποτελεί συνολικά κοινή ιδιοκτησία των κατοίκων του χωριού Άραξος, με δασικό χαρακτήρα, εξελίσσονται με μόνη την Οικολογική Κίνηση Πάτρας να προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει δικαστικά.

– Οι δοθείσες, με σκανδαλώδεις τροπολογίες, παρατάσεις λειτουργίας των Λατομείων Αράξου, (που θα έπρεπε, ως ευρισκόμενα εντός της Α΄ ζώνης να έχουν παύσει να λειτουργούν από το 2011, το 2014 και τώρα το 2020) ναρκοθετούν την προστατευόμενη περιοχή.

Η ανοχή και η παραπομπή προβλημάτων στις καλένδες αποτελεί για τις αρμόδιες αρχές και πρωτίστως το Υπουργείο Περιβάλλοντος, παράβαση οφειλομένου καθήκοντος.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας ζητεί:

Να τεθεί τέρμα στην καθυστέρηση της διαμόρφωσης του προεδρικού διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο. Στο υπό κατάρτιση Π.Δ. δεν μπορεί να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» όσον αφορά την οφειλόμενη προστασία στα Σαμαραίικα ή τα Μαύρα Βουνά. Αυτό πρέπει να ετοιμασθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση και να προστατεύει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το Εθνικό Πάρκο.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3658 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top