Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 155 Προβολές

«Τι επιθυμείτε για το μέλλον των παιδιών σας: νερό ή χρυσό;» Οι κάτοικοι της Cajamarca απάντησαν

cajamarca voto no

cajamarca voto no


Στην περιοχή της Cajamarca (Tolima) στην Κολομβία διεξήχθη δημοψήφισμα την Κυριακή 26 Μαρτίου ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν εάν θέλουν ή όχι υποδομές και έργα εξόρυξης στην περιοχή τους.

Η διαδικασία ήταν πολύ σημαντική, δεδομένου ότι σε αυτό το δήμο η πολυεθνική AngloGold Ashanti μετά από 10 χρόνια ερευνών στο έργο La Colosa εκπόνησε μελέτες οι οποίες εκτιμούν ότι υπάρχουν 28 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού διάσπαρτα. Το έργο έγινε γνωστό στα μέσα του 2009, όπου και ξεκίνησε μια διαμάχη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα υπήρχαν.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν συντριπτικά υπέρ του «Όχι» καθώς στις 6.241 έγκυρες ψήφους που καταγράφηκαν 6.165 ψήφισαν εναντίων των έργων εξόρυξης και μόλις 76 ψήφισαν υπέρ. Το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις Νόμου του 2015 το απαραίτητο 1/3 της συμμετοχής των ψηφοφόρων υπερκαλύφθηκε και το αποτέλεσμα προφανώς ξεπέρασε κατά πολύ το ήμισυ των ψήφων.

cajamarca voto no 2

«Τι επιθυμείτε για το μέλλον των παιδιών σας: νερό ή  χρυσό;» Ήταν το σαφές δίλημμα που έθεταν οι υποστηρικτές του «Όχι» όπου τελικά δικαιώθηκαν. Παρά τις διαβεβαιώσεις της AngloGold Ashanti που υποστήριζε πως θα κινηθεί με όλες τις τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας, υπήρξαν περιβαλλοντικές έρευνες και μελέτες που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο μόλυνσης των υδάτινων πόρων καθώς και για την επικινδυνότητα των τοξικών αποβλήτων που θα καθιστούσαν την περιοχή της Cajamarca σαν μια μεγάλη τοξική χωματερή.

Οι υποστηρικτές της εξόρυξης όπως και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, αντέτασσαν  την αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή.

Μέσα σε όλη την προεκλογική καμπάνια, υπήρξαν καταγγελίες για δωροδοκία με 600.000 πέσος ή την προσφορά εξωτικού ταξιδιού τις ημέρες του δημοψηφίσματος με αντάλλαγμα είτε τη θετική ψήφο υπέρ της εξόρυξης είτε την αποχή.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2384 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top