Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 75 Προβολές

Το «μυστήριο της μικρής αρκούδας» στα σχολεία

to-mystirio-tis-mikris-arkoudas

to-mystirio-tis-mikris-arkoudas


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επιστρέφει στις σχολικές αίθουσες της Ελλάδας με ένα νέο, δυναμικό και διασκεδαστικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, το «μυστήριο της μικρής αρκούδας», εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό παιχνίδι εκπαιδευτικού χαρακτήρα το οποίο μέσα από φωτογραφίες 360ᵒ, ήχους άγριων ζώων και φυσικού περιβάλλοντος μεταφέρει νοητά μαθητές και εκπαιδευτικούς στο δάσος του Νυμφαίου, όπου και καλούνται να λύσουν το μυστήριο και να βρουν το αρκουδάκι.

Το πρόγραμμα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και στοχεύει να διδάξει στους μαθητές τη σημασία της προστασίας όχι μόνο των άγριων ζώων, αλλά και των βιοτόπων τους αναδεικνύοντας πόσο αλληλένδετη και αλληλοεξαρτώμενη είναι η σχέση τους. Απευθύνεται σε μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο γενικός σκοπός του είναι η ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από παιγνιώδη τρόπο. Παράλληλα με το παιχνίδι εμφανίζονται σύντομες πληροφορίες που σχετίζονται με τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα δάση, τους οικοτόπους και για προστατευόμενα είδη της ελληνικής πανίδας όπως η αρκούδα, ο λύκος, η βίδρα και το αγριόγιδο. Θα υλοποιείται σε σχολικές τάξεις από την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής του προγράμματος στα σχολεία για την αξιοποίησή του από τους εκπαιδευτικούς.

Τα παιδιά καλούνται να λύσουν ένα μυστήριο. Ένα μικρό αρκουδάκι έχει χαθεί και για να βρεθεί θα πρέπει οι μαθητές να παίξουν το παιχνίδι και να λύσουν εφτά γρίφους. Στην πορεία του παιχνιδιού οι πρωταγωνιστές του -που είναι άγρια ζώα ή δέντρα- δίνουν κάποια στοιχεία και τα ενθαρρύνουν για να συνεχίσουν στον επόμενο γρίφο. Για τη λύση του μυστηρίου εκτός από τα ζώα και τα δέντρα, οι μαθητές έχουν και τη βοήθεια των… αστεριών, τα οποία υποδεικνύουν το σημείο όπου σε λίγους μήνες θα δημιουργηθεί το ανανεωμένο Καταφύγιο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και θα φιλοξενεί επιπλέον πρώην αιχμάλωτες και ορφανές αρκούδες. Το νέο αυτό Καταφύγιο θα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που θα είναι προσβάσιμο σε Άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα.

Το ηλεκτρονικό παιχνίδι είναι σχεδιασμένο σε οnline περιβάλλον και βασίζεται σε φωτογραφίες 360ᵒ από το υπό δημιουργία Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Περιλαμβάνει γρίφους που καλούνται να λύσουν οι μαθητές, οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα από σκίτσα-γκραβούρες. Οι γρίφοι σχετίζονται με τα μαθηματικά, την παρατηρητικότητα και με γλωσσικές δεξιότητες. Περιλαμβάνεται, επίσης, Οδηγός Εκπαιδευτικού με πλούσιες πληροφορίες, πηγές και επιπλέον διδακτικές δραστηριότητες για την επέκταση του προγράμματος.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο τηλέφωνο 2386041500.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3008 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top