Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 107 Προβολές

Το ντοκιμαντέρ του Ζαχαρία Μαυροειδή «Στο σώμα της» και τον Φλεβάρη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

ΣΤΟ-ΣΩΜΑ-ΤΗΣ_still-2b

ΣΤΟ-ΣΩΜΑ-ΤΗΣ_still-2


9/2 – 2/3/2019 στις 17:00

Μπορεί μια ταινία να φέρει στην ίδια αίθουσα έναν ψάλτη, μια δημόσια υπάλληλο, έναν φοιτητή καλών τεχνών, έναν αρχαιολόγο και μια συνταξιούχο καθαρίστρια; Εδώ και τέσσερα Σάββατα, το ντοκιμαντέρ του Ζαχαρία Μαυροειδή «Στο σώμα της» επιβεβαιώνει ότι η κινηματογραφική τέχνη έχει την ικανότητα να αποτελέσει τόπο συνάντησης.

Η ταινία ταξιδεύει τους θεατές σε μιαν άγνωστη και ταυτόχρονα βαθύτατα οικεία όψη της Αυγουστιάτικης Ελλάδας: μια ανενεργή Μονή στην Θηρασιά μετατρέπεται κάθε χρόνο, για δύο βδομάδες, στο σκηνικό μιας εφήμερης αναπαράστασης της μεταπολεμικής Ελλάδας χάρη στην φθίνουσα παράδοση του «Δεκαπέντε».

Εξίσου ετερόκλητοι με το κοινό ήταν και οι ομιλητές στις συζητήσεις που ακολούθησαν τις προβολές: οι σκηνοθέτες Εύα Στεφανή, Άγγελος Φραντζής και Λευτέρης Χαρίτος, η μοντέζ και θεωρητικός Ηλέκτρα Βενάκη, η καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Κλαίρη Παλυβού, η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Ίρις Τζαχίλη, η μουσικός Μάρθα Μαυροειδή και η εθνολόγος Μιράντα Τερζοπούλου.

sto swma tis 3


Μετά από 2+2 κατάμεστες προβολές, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ζαχαρία Μαυροειδή «Στο σώμα της» για ακόμη τέσσερα Σάββατα:

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, 17:00

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, 17:00

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, 17:00

Σάββατο 2 Μαρτίου, 17:00

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Φίλιππος Κουτσαφτής (Αγέλαστος Πέτρα &Αρκαδία χαίρε) και η φωτογράφος του ντοκιμαντέρ Ζωή Μαντά θα συζητήσουν για το βίωμα της κινηματογράφησης του υπαρκτού.

Οι καλεσμένοι των επόμενων προβολών θα ανακοινωθούν σύντομα.

Επικοινωνία: Email: stosomatis@gmail.com | Facebook

* Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-135, Κεραμεικός, Αθήνα | 210 3609695 | 210 3612046

ΣΤΟ-ΣΩΜΑ-ΤΗΣ_still-1


Σύνοψη ταινίας

Κάθε χρόνο, στις 31 Ιουλίου, οι τελευταίοι εναπομείναντες «δεκαπεντάριδες» επιστρέφουν στα κελιά της ανενεργής Μονής της Κοίμησης, στο νότιο άκρο της Θηρασιάς. Για δύο βδομάδες προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως των νεκρών και υπέρ υγείας των ζωντανών προετοιμάζοντας παράλληλα τη Μονή για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Τον υπόλοιπο χρόνο αναπολούν το παρελθόν αγναντεύοντας την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη στην άλλη μεριά του ηφαιστείου.

Το «Στο σώμα της» καταγράφει την ράθυμη καθημερινότητα της φθίνουσας παράδοσης του «Δεκαπέντε». Μέσα από τις ιστορίες των γυναικών που κάθε καλοκαίρι επιστρέφουν για δεκαπέντε μέρες στη Μονή διερευνά θέματα πίστης, ταυτότητας και φύλου. Το «αμόλυντο» σώμα της Παναγίας, το ερημωμένο σώμα της πάλαι ποτέ αγροτικής Θηρασιάς και το φθαρτό σώμα των γυναικών συνθέτουν μια εφήμερη αναπαράσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας στη σκιά της Σαντορίνης.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία & Σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζωή Μαντά
Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Ήχος: Κώστας Φυλακτίδης
Color grading: Μάνος Χαμηλάκης / 235
Σχεδιασμός αφίσας: Pi6
Παραγωγή: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Βίκυ Μίχα, BOO Productions, ΕΡΤ Α.Ε.

Τεχνικά χαρακτηριστικά: 84’ / Έγχρωμο / 16.9 / Stereo / ελληνικοί υπότιτλοι


Βιογραφικό Ζαχαρία Μαυροειδή

Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Θεσσαλονίκη, θέατρο στην RESAD της Μαδρίτης και κινηματογράφο στην Αθήνα και στην EICTV της Κούβας. Συμμετείχε στα Berlinale Talent Campus και Sarajevo Talent Campus. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες, την μεγάλου μήκους κωμωδία Ο ΞΕΝΑΓΟΣ (2011) και το ντοκιμαντέρ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ (2018). To 2014 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο ΕΦΤΑ ΨΥΧΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ. Διδάσκει σενάριο στα τμήματα Filmmaking της SAE Athens. Η δεύτερη μεγάλου μήκους μυθοπλασία του με τίτλο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ, σε παραγωγή Faliro House, βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3654 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top