Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 158 Προβολές

Το πρόγραμμα του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Βαρντά και JR στα γυρίσματα του Faces Places
Βαρντά και JR στα γυρίσματα του Faces Places

Βαρντά και JR στα γυρίσματα του Faces Places


Το 20ό επετειακό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 2 έως την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές. Φέτος, εντάσσονται πλήρως οι δήμοι Καλαμαριάς και Παύλου Μελά στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ, με καθημερινές προβολές στο Κέντρο Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης του Παύλου Μελά και το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη. Και φυσικά στον χώρο INVR θα γίνουν οι προβολές του νέου διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ με ταινίες εικονικής πραγματικότητας.

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αποτελείται από 180 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 48 μικρού μήκους. Δείτε την αναλυτική λίστα ταινιών εδώ.

Ταινία έναρξης
Ταινία έναρξης του 20ου Φεστιβάλ είναι το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ της Ανιές Βαρντά που συνσκηνοθετεί με τον JR, Πρόσωπα & ιστορίες, το οποίο είναι υποψήφιο για το φετινό Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Βραδιά Όσκαρ
Στις 4 Μαρτίου, κι ενώ θα πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, θα γίνει η τελετή απονομής των 90ών βραβείων Όσκαρ και θα μεταδοθεί ζωντανά στο Ολύμπιον σε συνεργασία με την COSMOTE TV.

Διαγωνιστικό Τμήμα
Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ: «Φέτος παρουσιάζουμε ντοκιμαντέρ μαχητικά, πρωτοποριακά, ψυχαγωγικά. Μιλούν για την παγκόσμια κοινωνία μας, την πολιτική, την ταυτότητα, τη μνήμη, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για το φαγητό, την μουσική, το σινεμά τις τέχνες, τον έρωτα, άρα μιλούν για την ίδια τη ζωή. Ειδικότερα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα προβάλλουμε 10 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, τα οποία είναι η πρώτη ή η δεύτερη δουλειά νέων και πολλά υποσχόμενων δημιουργών. Η επιλογή τους έγινε με τον ίδιο τρόπο που έγινε και η επιλογή των ταινιών στο Φεστιβάλ του Νοεμβρίου: με πυξίδα δηλαδή ένα θέμα δανεισμένο από ένα βιβλίο. Αυτή τη φορά επιλέξαμε ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα: το «Ζωή οδηγίες χρήσεως» του Ζορζ Περέκ. (πρωτότυπος τίτλος: La Vie mode d’ emploi, μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδόσεις Ύψιλον). Πρόκειται για ένα βιβλίο ποταμό, 600 σελίδων, 2.000 χαρακτήρων και εκατοντάδων ιστοριών, το οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή σαν ένα παζλ που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ποτέ. Οι οκτώ ξένες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος έχουν ήδη ανακοινωθεί ενώ οι δύο ελληνικές είναι το Obscuro Barroco της Ευαγγελίας Κρανιώτη το οποίο κέρδισε βραβείο επιτροπής Teddy στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου και το ντοκιμαντέρ Στο σώμα της του Ζαχαρία Μαυροειδή.

Obscuro_Barroco_2

Obscuro Barroco


Carte Blanche Σάρα Ντράιβερ
Το 20ό ΦΝΘ δίνει carte blanche στην «ιέρεια» του ανεξάρτητου σινεμά Σάρα Ντράιβερ και την καλωσορίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει τα αγαπημένα της ντοκιμαντέρ και θα συνομιλήσει με το κοινό. Επίσης η Σάρα Ντράιβερ θα παρουσιάσει και το τελευταίο της ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του διάσημου ζωγράφου Ζαν Μισέλ Μπασκιά. Με αφορμή αυτό, το Σάββατο 3/3 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης η Σάρα Ντράιβερ θα συζητήσει με τον Ντένις Λιμ, Διευθυντή Προγράμματος του Lincoln Center, του κορυφαίου κέντρου τέχνης με έδρα τη Νέα Υόρκη.

>>Film Forward και αφιέρωμα Παραβέλ – Καστέν Τέιλορ
Η ενότητα εγκαινιάστηκε πέρυσι και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ που κινούνται στα όρια ανάμεσα στον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας παρουσιάζουμε φέτος ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους δημιουργούς Βερενά Παραβέλ και Λουσιάν Καστέν Τέιλορ οι οποίοι εξερευνούν νέους αφηγηματικούς δρόμους. Οι δύο σκηνοθέτες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συζητήσουν σε ειδική εκδήλωση για το «περίεργο σύμπαν» τους με την σκηνοθέτιδα Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη.

Αφιέρωμα στην Ανιές Βαρντά
Το φεστιβάλ τιμά την θρυλική, ελληνικής καταγωγής γαλλίδα σκηνοθέτιδα Ανιές Βαρντά, μια αεικίνητη πρωτοπόρο των εικόνων, η οποία άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά, μέσα από 10 ντοκιμαντέρ σταθμούς στη διαδρομή της.

Αφιέρωμα «Το ’68 πέρα από το ‘68»
Φέτος συμπληρώνεται ακριβώς μισός αιώνας από το 1968, τη χρονιά που γέννησε επαναστάσεις, συγκρούσεις, όνειρα, απογοητεύσεις και ελπίδες. Το φεστιβάλ επιστρέφει στην κρίσιμη εκείνη χρονιά και αποκαλύπτει ελάχιστα γνωστές εξεγέρσεις ανά τον κόσμο μέσα από 7 συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ παραγωγής από το 1968 έως το 2017.

Ελληνικά ντοκιμαντέρ
Φέτος παρουσιάζονται συνολικά 53 ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 25 μικρού μήκους. Όλο το φάσμα της ανθρώπινης πραγματικότητας, πολιτική, κοινωνία, ανθρώπινα δικαιώματα, μνήμη, τέχνες, προσωπικότητες,  βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.

Ευρώπη, το όνειρο

Ευρώπη, το όνειρο


Ενότητες διεθνούς προγράμματος
Δημήτρης Κερκινός, επικεφαλής προγράμματος του Φεστιβάλ: «Το Καλειδοσκόπιο, κύριος κορμός του προγράμματος περιλαμβάνει ταινίες που έχουν προβληθεί στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου, αλλά και ανακαλύψεις που θα δείτε πρώτοι και που επιλέξαμε ανάμεσα στις εκατοντάδες ταινίες που μας κατατέθηκαν. Το αφιέρωμα Θαυμαστός καινούριος κόσμος, που διερευνά πώς επιδρούν στην υγεία και την ευημερία του ανθρώπου οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και η επιστήμη – με ελεύθερη είσοδο για το κοινό- υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι ένα τμήμα συνυφασμένο με την ιστορία και το στίγμα της διοργάνωσης, καθώς το Φεστιβάλ είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως άλλωστε και το κοινό του. Η ενότητα Μνήμη/ Ιστορία συνοδεύει το φεστιβάλ και το κοινό του από τη πρώτη χρονιά, ενώ το Περιβάλλον είναι επίσης ένα πολύ αγαπητό τμήμα του Φεστιβάλ. Το πιο δημοφιλές τμήμα όμως στο νεανικό κοινό, είναι η Μουσική. Το Σινεμά περιλαμβάνει ταινίες που μιλούν για την ιστορία και τη δύναμη του κινηματογράφου, το Food Vs. Food παρουσιάζει όλες τις εκφάνσεις του φαγητού, ενώ το Docs for Kids μυεί παιδιά και εφήβους στον κόσμο του ντοκιμαντέρ».

Cement

Cement | Καλειδοσκόπιο


Πρεμιέρες
Συνολικά φέτος έχουμε στο διεθνές πρόγραμμα, 20 πρεμιέρες, εκ των οποίων, 8 παγκόσμιες, 4 διεθνείς και 8 ευρωπαϊκές.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από το 1 ως το 20
Το φεστιβάλ όμως φέτος γιορτάζει τα 20 του χρόνια και γι αυτό έχουμε ετοιμάσει δυο εκδηλώσεις που αποθεώνουν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Στην πρώτη,το ντοκιμαντέρ συναντά τη ζωή: οι πρωταγωνιστές δυο ταινιών που είχαν προβληθεί στο πρώτο φεστιβάλ το 1999, θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη, 20 χρόνια μετά για να ξαναδούν τη ζωή τους στο πανί και να μιλήσουν με το κοινό.

Στη δεύτερη, διοργανώνουμε ένα ολονύχτιο μαραθώνιο με μουσικά ντοκιμαντέρ της εποχής που άρχισε το φεστιβάλ.

Αγορά
Η Αγορά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ από τη πρώτη μέρα δημιουργίας του. Ξεκίνησε με επίκεντρο τα Βαλκάνια και κατά τη διάρκεια των 20 αυτών ετών έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται σε μια από τις σημαντικότερες αγορές των μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Στα 20 χρόνια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, πολλές ταινίες που έχουν ξεκινήσει τη πορεία τους από τη Θεσσαλονίκη προβλήθηκαν στη συνέχεια σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού

Γιάννα Σαρρή, υπεύθυνη της Αγοράς και σύμβουλος για καινοτόμα προγράμματα και νέες τεχνολογίες: «Φέτος στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 12 ελληνικές και ξένες ταινίες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν και διακρίθηκαν στην Αγορά. Ανάμεσά τους, το Amal που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο IDFA, το Sounds of Kibera και το Invisible Hands που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Στο Doc Market συμμετέχουν 500 ταινίες από όλο τον κόσμο καθώς και σχεδόν όλη η ελληνική παραγωγή. Ο αριθμός των επαγγελματιών είναι μεγαλύτερος από κάθε φορά καθώς περισσότεροι από 130 θα παρευρεθούν στη Θεσσαλονίκη. Τηλεοπτικά δίκτυα όπως τα Al Jazeera, Al Arabiya, Arte, ZDF, TRT και πολλά άλλα έρχονται στη Θεσσαλονίκη επειδή κάθε χρόνο βρίσκουν κατάλληλο πρόγραμμα για να προβάλουν στις χώρες τους. Στα Docs in Progress θα προβληθούν 10 ταινίες σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων και ελληνικές. Συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία με το EDN – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ, ενώ διαρκώς επιθυμούμε να κάνουμε νέες συνεργασίες και φέτος για πρώτη φορά θα λάβει μέρος στη Θεσσαλονίκη το σημαντικό συνέδριο Moving Docs. Επίσης, 25 ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες στη πλατφόρμα Festival Scope από τις 12 έως τις 26 Μαρτίου. Τα αποτελέσματα από πέρυσι είναι εντυπωσιακά αφού τα ελληνικά ντοκιμαντέρ ξεπέρασαν τις 2000 θεάσεις σε όλο τον κόσμο».

VR
Μετά το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου το διαγωνιστικό τμήμα VR θα πραγματοποιηθεί και στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το τμήμα VR γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο είναι από τα λίγα στον κόσμο που το θεμελιώνουν στο πρόγραμμά τους. Θα παρουσιαστούν 7 ταινίες ντοκιμαντέρ, ενώ η κριτική επιτροπή αποτελείται από την κριτικό κινηματογράφου Κίρστεν Κίνινγκερ, τον σκηνοθέτη Μπρις Λενέ και τον εικαστικό Γιώργο Δρίβα.

Limbo

Limbo


Ειδικές εκδηλώσεις
Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Μετά το τέλος της προβολής του ντοκιμαντέρ Ex Libris: Η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης του Φρέντρικ Γουάιζμαν προσκαλούμε όλους τους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό book crossing event στην Αποθήκη Γ’, ανταλλάσσοντας και συζητώντας για τα αγαπημένα τους βιβλία και πίνοντας μια μπύρα κερασμένη από την Fischer. Επίσης με αφορμή την προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ Ψηφιακοί Καθαριστές, το οποίο παρουσιάζει τις νέες μορφές λογοκρισίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το φεστιβάλ θα οργανώσει μια ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη, μέλη της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τον Διευθυντή Πληροφορικής του ΜΙΤ Μιχάλη Μπλέτσα και τον αρχισυντάκτη του Lifo.gr Άρη Δημοκίδη»

Ταινία λήξης
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Μαρτίου, με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων στο Ολύμπιον. Θα προβληθεί το εμβληματικό ντοκιμαντέρ του βωβού κινηματογράφου Σχετικά με τη Νίκαια του Ζαν Βιγκό του 1930, με πρωτότυπη ζωντανή μουσική επένδυση σε σύνθεση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη και εκτέλεση από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2624 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top