Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 166 Προβολές

Το ταξίδι του Κινητού Κινηματογράφου 2019 ξεκινάει στο “Θρανίο” με “Το Άλλο Ποδόσφαιρο”!

EOF-1

EOF-1


Ο διά “γυμνού οφθαλμού” “Κινητός Κινηματογράφος” θα είναι στο “Θρανίο”, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Πάτρα, για έξι Τετάρτες, με πρώτη την Τετάρτη, 19 Ιουνίου και τελευταία αυτήν της 24ης Ιουλίου. Συνολικά θα προβληθούν 9 ταινίες: 6 μεγάλου, 2 μικρού και μια μεσαίου μήκους. Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο και ξεκινούν στις 9 το βράδυ.

 

Πρώτη προβολή με “Το άλλο ποδόσφαιρο” την Τετάρτη 19 Ιουνίου

Ο Νικόλαος ε. Καββαδίας υπεύθυνος του “γυμνού οφθαλμού” μας εξηγεί το σκεπτικό αυτής της πρώτης προβολής του “Κινητού Κινηματογράφου 2019”:

Με το 46ο Κόπα Αμέρικα να διεξάγεται στην Βραζιλία (14 Ιουνίου – 07 Ιουλίου) θέλησα να μείνω στην Λατίνα Αμέρικα και να (ανα)δείξω το πραγματικό ποδόσφαιρο, “Το Άλλο Ποδόσφαιρο”.

Δεν έχασα, λοιπόν, την ευκαιρία να ξεκινήσω το φετινό ταξίδι του “Κινητού Κινηματογράφου” από την Πλατεία Αγίας Σοφίας και το “Θρανίο”, με το αριστουργηματικό ντοκυμανταίρ “Το Άλλο Ποδόσφαιρο” του 39χρονου Φεντερίκο Περέττι (“El otro fútbol” / Federico Peretti).

Με την προβολή αυτή πραγματοποιώ την υπόσχεση, που πριν από δυο, σχεδόν, χρόνια είχα δώσει στον εαυτό μου, όταν το “Άλλο Ποδόσφαιρο” είχε προβληθεί για πρώτη φορά στην Πάτρα, στο Γήπεδο των Προσφυγικών (το θρυλικό τσιγκο-Μαρακανά) στις 20 Ιουλίου 2017.

“Με την πρώτη ευκαιρία”, είχα πει τότε μέσα μου, “θα ξαναπροβάλλω το μοναδικό αυτό ντοκυμανταίρ και η πλατεία θα είναι γεμάτη!” Ο καιρός να εκπληρώσω την υπόσχεση έφτασε.

 

Ταυτότητα Προβολής

Ημερομηνία: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019
Tόπος: Καφεμεζεδοποτείον “Το Θρανίο”, Πλατεία Αγίας Σοφίας, Πάτρα
Ώρα Έναρξης: 9.00 το βράδυ
Διοργανωτές: “γυμνός οφθαλμός” – “Το Θρανίο”
Υποστήριξη: Off Side Film Festival
Τεχνική Κάλυψη: Νικηφόρος Σπίνος (NS Sound)

Μια προβολή του “Κινητού Κινηματογράφου 2019”
EL OLTRO FUTBOL FILOUS KAI MPALITSA


 “Το Άλλο Ποδόσφαιρο” του Federico Peretti

(El otro fútbol, Αργεντινή, ντοκυμανταίρ, έγχρωμο, 2012, 93′)

Γράφει ο Νικόλαος ε. Καββαδίας για “Το Άλλο Ποδόσφαιρο”:

“Δεν πρόκειται για μια ακόμα ποδοσφαιρική ταινία. Ούτε, φυσικά, για μια ιστορία για το ποδόσφαιρο. Είναι εκατοντάδες ιστορίες μαζύ για το ποδόσφαιρο. Όχι αυτό το ποδόσφαιρο (των ανωνύμων εταιρειών και των επωνύμων δισεκατομμυριούχων), αλλά το ΑΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ. Αυτό, που μυρίζει αλάνα, γνήσιο πάθος και ποτέ δεν έπαψε να είναι η αλεγκρία του λαού.

Η ταινία του Περέττι είναι μία ολοζώντανη καταγραφή ενός κόσμου, που, ενώ μοιάζει καταδικασμένος να μείνει για πάντα στην αφάνεια, βρίσκει τρόπο να επιβιώνει, κόντρα στις ελλείψεις, γεμάτος πάθος και δύναμη. Η κάμερα ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αργεντινής και καταγράφει ποδοσφαιρικές ιστορίες, καλά κρυμμένες σε επαρχίες, χωριά και γειτονιές.

Οι ιστορίες αυτές, φέρνουν στο φως καταστάσεις, που μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθια, θυσίες, μοναδικά μέρη και βέβαια ανθρώπους, που δεν θα μπορούσες να συναντήσεις πουθενά αλλού.

Ιστορίες σαν του αρχηγού της Kimberley Carlos Gabutti, που βγάζει το ψωμί του σαν οδηγός λεωφορείου, του διαιτητή και ταξιτζή Diego Colombo, της Club Deportivo Pioneros de Campana, της μοναδικής, ίσως, ομάδας στον κόσμο, που αποτελείται από φυλακισμένους και δεσμοφύλακες και του Fernando Ramos, που από οπαδός κατέληξε προπονητής της Club Social y Deportivo Muñiz!

Τι συνδέει, όμως, όλες αυτές τις ιστορίες; Μα, φυσικά, το ΠΑΘΟΣ γιά το ποδόσφαιρο. Το ΑΛΛΟ ποδόσφαιρο, το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ!”


Ο σκηνοθέτης της ταινίας Federico Peretti γεννήθηκε πριν από 39 χρόνια στο Μπουένος Άιρες. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, φωτογράφος, μοντέρ. Φανατικός λάτρης της River Plate και αιώνιος εραστής του Άλλου Ποδοσφαίρου, του Πραγματικού.

Φιλμογραφία:
Esos colores que llevás – 2013
El otro fútbol – 2012
Asfixia (μικρού μήκους) – 2006
Creo (μικρού μήκους) – 2005
Oscura Noche (μικρού μήκους) – 2004

Ιστοσελίδα ταινίας | Ιστοσελίδα σκηνοθέτη | Σελίδα ταινίας στο facebook

Άρθρα και κριτικές: cinfoot.org | inbedwithmaradona.com | livrariafc.com.br | pasionfutbol.com

EOF FEDERICO PERETTI

Federico Peretti


Πρόγραμμα προβολών

Το πρόγραμμα των προβολών του “Κινητού Κινηματογράφου 2019” στο “Θρανίο” στην πλατεία Αγίας Σοφίας έχει ως εξής:

19/6 Το άλλο ποδόσφαιρο του Federico Peretti
26/6 Ο χαφιές του Jean-Pierre Melville

03/7 Αμάντα του Mikhaël Hers (+ Ανθούλα του Γιάννη Μισουρίδη)
10/7 Σούπα μόντο του Likarion Wainaina
17/7 Εξόριστοι Ρομαντικοί του Jonás Trueba (+ Τα καναρίνια του Γιώργου Κυβερνήτη)
24/7 Μια μέρα είδα 10000 Ελέφαντες του Alex Guimerà (+ Απολιθώματα του Πάνου Αρβανιτάκη)

Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο και ξεκινούν στις 9 το βράδυ.

Οι προβολές του “Κινητού Κινηματογράφου 2019” πραγματοποιούνται με την υποστήριξη Ινστιτούτων, Πρεσβειών και Φεστιβάλ, όπως η Ισπανική Πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Off Side Film Festival και το 21ο Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Θεσσαλονίκης.

Την τεχνική επιμέλεια των προβολών έχει ο Νικηφόρος Σπίνος – NS Sound. Η αφίσα είναι μία δημιουργία της Μαρίας Σιδεράκη – www.idkon.gr

Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μία πρώτη “γεύση’ από τις επόμενες προβολές:

a3(1)Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3972 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top