Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 55 Προβολές

Το Video Art Μηδέν στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Arnaud Brihay, Granica Grenze, German-Polish border 2013 (1)
Arnaud Brihay, Granica Grenze, German-Polish border 2013 (1)

Arnaud Brihay, Granica Grenze, German-Polish border 2013


Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της 6ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, το Video Art Μηδέν παρουσιάζει μια διεθνή επιλογή έργων βιντεοτέχνης, που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη), από τις 27 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Ο οικείος προσωπικός και κοινωνικός χώρος, η εστία, το σπίτι με την ευρεία έννοια και -τελικά- η πατρίδα, είναι οι έννοιες που διαπραγματεύονται τα έργα που παρουσιάζονται στις δύο ενότητες του Video Art Μηδέν, ενότητες που αλληλοσυμπληρώνονται εννοιολογικά και θεματικά θέτοντας ερωτήματα όπως: Είναι «η εστία μας» ένας τόπος ανοικτός ή κλειστός; Είναι ένας τόπος γεωγραφικός/πραγματικός ή ένας τόπος εικονικός/φαντασιακός;  Ή μήπως η εστία ορίζεται από τον τύπο και την ποιότητα της συναισθηματικής διάδρασης και της γειτνίασης/συνύπαρξης των ανθρώπων;

Mauricio Saenz, Casa iceberg, Mexico 2015


Προχωρώντας λίγο πιο πέρα από την έννοια της εστίας ως της άμεσης οικίας ή του κατασκευασμένου δομικού χώρου κατοίκησης, και διερευνώντας κατά κύριο λόγο τον προσωπικό και κοινωνικό χώρο που -εκούσια ή ακούσια- «χτίζουμε» γύρω μας, οι ενότητες που παρουσιάζονται, εμπνευσμένες από τη σύγχρονη παγκόσμια κατάσταση και τις σύγχρονες εξελίξεις διεθνώς, επικεντρώνονται στο ζήτημα του «ανοίγματος» ή του «κλεισίματος» της εστίας μας και της περιφρούρησης των πραγματικών ή φαντασιακών συνόρων: των ορίων της οικίας, της συνοικίας, της πόλης, της χώρας, και γενικά κάθε χώρου που αποτελεί εστία με μια πρωταρχική και πανανθρώπινη έννοια, ως ένας τόπος που ονειρευόμαστε να είναι κατά κύριο λόγο οικείος, ασφαλής και ζεστός (τόσο κυριολεκτικά όσο και συναισθηματικά), αλλά που ταυτόχρονα μπορεί αποδειχθεί ένας τόπος εχθρικός ακόμα και για τον ίδιο μας τον εαυτό και να μετατραπεί σε «εστία» φόβων και -εσωτερικών ή εξωτερικών- συγκρούσεων.

Mario Santamaria, Palace of Versailles 1min 8s. Running Through the Museum, Spain 2013


Τα έργα της πρώτης ενότητας, υπό τον τίτλο “The world is not enough” διαπραγματεύονται αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό, ενώ στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο “Aperture”, το ενδιαφέρον μετατίθεται στην έννοια της «εστίασης», με μια -μεταφορικά- φωτογραφική σημασία της λέξης: αν το σπίτι μας είναι, εκτός από ένας κλειστός χώρος ασφάλειας και ζεστασιάς, ένας σταθερός τόπος απ’ όπου  παρατηρούμε τον υπόλοιπο κόσμο, πόσο μακριά και σε τι εστιάζουμε κοιτώντας μέσα από τα παράθυρα του;

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Kristina Paustian, Jan Brand, Shahar Marcus, Arnaud Brihay, Ηanna Ben-Haim Yulzari, Mauricio Saenz, Mattias Härenstam, Carla Chan, Jem Raid, Mario Santamaria, Teymur Daimi, Przemek Wegrzyn, Samer Ghorayeb.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη

Συντονισμός και επιμέλεια προβολών: Νίκος Ποδιάς

Ταυτότητα Εκδήλωσης


Ημερομηνία:
27  – 31 Δεκεμβρίου 2017
Καθημερινά 09:00-16:00

Τοποθεσία:
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αμφιθέατρο Μ. Μερκούρη), Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη

Είσοδος:
Ελεύθερη για τις προβολές (γενική είσοδος για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τις συλλογές του Μουσείου: 4 ευρώ)


Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα προβολών:
www.festivalmiden.gr | 2313 306400 | 2313 306422

Το Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός με διεθνή δράση για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της. Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και μουσεία του εξωτερικού.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιούλα Παπαδοπούλου & Μαργαρίτα Σταυράκη

Info: festivalmiden.gr | facebook.com/festivalmiden

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2721 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top