Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 252 Προβολές

«Το βιβλίο του νερού» – Επιστρέφοντας στη ζωή

vivlio-nerou

vivlio-nerou


Τις μέρες που νιώθω βαριά μέσα μου, εκείνες τις μέρες που αμφιβάλω για το ποια είμαι, μου αρέσει να σκέφτομαι ότι είμαι 70% νερό.

Τα υπόλοιπα, λέω στον εαυτό μου, είναι σκέψεις και συναισθήματα και λέξεις και όνειρα που κολυμπάνε άναρχα εντός μου και αρμονικά. 70% νερό, για φαντάσου. Νεράθρωποι κανονικοί. Πως να μην ηρεμεί μετά η ψυχή μας σαν βλέπουμε θάλασσα, πως να μη θέλουμε να τσαλαβουτήξουμε στα συντριβάνια σαν παιδιά, πως να μην καταβρέχουμε τους αγαπημένους μας για παιχνίδι και πως να μην κάνουμε έρωτα κάτω από το τρεχούμενο νερό; Πως αλλιώς να ξεδιψάσουμε τις λυσσασμένες μας ορμές που έχουν μάθει να κολυμπάνε κι όχι να έρπονται;

Μάλλον δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Γι΄αυτό και ο Ανδρέας Φιλιππόπουλος – Μιχαλόπουλος χαρίζει στους αναγνώστες μια συλλογή διηγημάτων με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο. Διαβάζοντάς τις «βρεγμένες» αυτές ιστορίες, νιώθει κανείς να περνάει μέσα από ένα τοίχος νερού και να φτάνει σε μια πόλη υδάτινη, στην οποία βρέθηκαν άνθρωποι σαν για να ζήσουν μια δεύτερη ζωή. Την πραγματική τους. Με τη δύναμη του μαγικού ρεαλισμού, ο συγγραφέας προσδίδει στους χαρακτήρες του κάτι τόσο οικείο και τόσο ενιαίο. Λες και το νερό που τους σκεπάζει, με την ορμή του τους απαλλάσσει από οποιοδήποτε περιττό ένδυμα, τους απογυμνώνει και τους αφήνει έτσι υγρούς και πανάλαφρους στις όχθες των συναισθημάτων τους.

Τα είκοσι αυτοτελή αφηγήματα συγκεντρώνονται σε μια έκδοση που κάθε βιβλιόφιλος θα βρει ερωτεύσιμη και συνοδεύονται από φωτογραφίες που ενισχύουν την εμπειρία της ανάγνωσης. Σε συνδυασμό με το λυρισμό και την ποιητική διάθεση που τα περιβάλλει μέσα σε όλο τους το «σύγχρονο» και κάποιες φορές σκληρό περιβάλλον, το Βιβλίο του Νερού αποτελεί μια όμορφη αναγνωστική έκπληξη. Αξίζει να διαβαστεί, όχι μόνο γιατί διαβάζεται απνευστί κουβαλώντας πάνω του μια φαντασία που εκπλήσσει ευχάριστα, αλλά και γιατί όταν τελειώσει σου αφήνει μια τόσο αναπάντεχη αίσθηση. Αυτή του ότι πρέπει να σκεφτείς. Και πρέπει να βραχείς. Όπως είπε και ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός: «Μην αμελήσετε/ Πάρτε μαζί σας νερό/ Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία».

«Το Βιβλίου του Νερού»


Εκδόσεις Θίνες

Συγγραφέας: Ανδρέας Φιλιππόπουλος – Μιχαλόπουλος
Ημερομηνία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2017Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 98 Άρθρα

Γεννήθηκε πριν κάμποσα χρόνια στην Πάτρα, κι από τότε ψάχνει τον τόπο που θα την κρατήσει. Σπούδασε δημοσιογραφία και φωτορεπορτάζ και προσωρινά ζει και εργάζεται στην Αθήνα, συγκατοικώντας με ένα μεγάλο σκύλο. Ξοδεύει την ενέργειά της σε ταξίδια, λογοτεχνία, μελαγχολικές μουσικές, όμορφες ταινίες και καλό φαγητό. Παρ’ ότι εκ φύσεως πεσιμίστρια, πιστεύει πως η ομορφιά της ζωής υπάρχει παντού, και αυτό προσπαθεί να αποτυπώνει με τις φωτογραφίες και τα κείμενά της. http://syn-grafika.blogspot.gr/ http://naliaginger.tumblr.com/

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top