Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 157 Προβολές

Τραγωδία στο Αγαθονήσι τον περασμένο Μάρτιο – Η έρευνα πρέπει να ρίξει άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου των προσφύγων

sea1

sea1


Η Ύποστήριξη προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και το PRO-ASYL εκφράζουν και πάλι την βαθύτατη ανησυχία τους για την απώλεια δεκαέξι ανθρώπων από το ναυάγιο μίας προσφυγικής βάρκας κοντά στο Αγαθονήσι στις 16 Μαρτίου 2018 και τονίζουν ότι τα στοιχεία δείχνουν την αποτυχία του λιμενικού για την έγκαιρη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Τα ηχητικά και γραπτά μηνύματα καθώς και οι μαρτυρίες των επιζώντων και των συγγενών τους καταδεικνύουν ότι οι αρχές ενημερώθηκαν λίγο αφότου η βάρκα βρέθηκε σε κίνδυνο.

Αμφότερες οι Οργανώσεις παροτρύνουν τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η ποινική και πειθαρχική έρευνα για την ενδεχόμενη ευθύνη της Eλληνικής Aκτοφυλακής θα είναι διεξοδική και αμερόληπτη και ότι κάθε τυχόν υπεύθυνος για την απώλεια ανθρώπινων ζωών θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη.

«Είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να ρίξουν φως στις συνθήκες αυτής της τραγωδίας και να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι για την αποτυχία της σωτηρίας των ανθρώπων αυτών θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη», δήλωσε ο Karl Kopp, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του PRO-ASYL.

«Όσοι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο δεν είναι απλά ένα νούμερο στατιστικής, είναι η κόρη, ο γιος, ο σύζυγος ή ο αδελφός κάποιου. Η διεξοδική και αμερόληπτη έρευνα και η ταχεία επανένωση των επιζώντων και των συγγενών των θυμάτων με την οικογένειά τους στη Γερμανία είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει σ’ αυτές τις τραγικές συνθήκες», δήλωσε η Νατάσα Στραχίνη, δικηγόρος της Ύποστήριξης προσφύγων στο Αιγαίο (RSA).

Από τις πρώτες ημέρες μετά την τραγωδία η Ύποστήριξη προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και το PRO-ASYL παρέχουν νομική και ψυχοκοινωνική συνδρομή στους τρεις μοναδικούς επιζώντες και τους συγγενείς όσων χάθηκαν στο ναυάγιο αυτό.

Ιστορικό

Στις 16 Μαρτίου 2018, βυθίστηκε μία προσφυγική βάρκα κοντά στο Αγαθονήσι. Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους επτά παιδιά και δύο βρέφη ενώ υπάρχουν και τουλάχιστον τρεις αγνοούμενοι. Επέζησαν μόνο τρεις πρόσφυγες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο ναυάγιο. Στις συνταρακτικές μαρτυρίες τους, οι επιζώντες λένε ότι παρέμειναν από νωρίς το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα στη θάλασσα και κανείς δεν ήρθε να τους σώσει. Εν τω μεταξύ, ένας συγγενής της κοπέλας που χάθηκε στο ναυάγιο  ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές για τη βάρκα που βρισκόταν σε κίνδυνο το πρωί της 16ης Μαρτίου. Ο νεαρός πρόσφυγας που βρισκόταν στο ΚΥΤ (hotspot) της Σάμου κάλεσε τις αρχές αμέσως μόλις έλαβε ένα μήνυμα με τις συντεταγμένες της βάρκας από την αδελφή του που βρισκόταν στη βάρκα. Ωστόσο, η Ελληνική Ακτοφυλακή αρνείται ότι η ημέρα του συμβάντος ήταν 16η Μαρτίου και ισχυρίζεται ότι συνέβη μία ημέρα αργότερα (17 Μαρτίου).

Ας δούμε πώς εξελίχθηκε αυτή η τραγωδία.

Τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου 2018 (γύρω στις 5:30 π.μ.), μια βάρκα που σύμφωνα με αναφορές μετέφερε είκοσι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, (συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών και δύο βρεφών) καθώς και δύο οδηγούς της βάρκας, φεύγει από τη μικρή παράκτια πόλη Δίδυμα (Didim) στη δυτική Τουρκία. Οι πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στο Αγαθονήσι.

Μεταξύ 6:20 με 7 π.μ., το σκάφος βυθίζεται κοντά στο Αγαθονήσι. Η Freshta, 26χρονη δικηγόρος από το Αφγανιστάν, καταφέρνει να στείλει ένα μήνυμα με τις συντεταγμένες του σκάφους στον αδελφό της και ένα απελπισμένο φωνητικό μήνυμα στον αρραβωνιαστικό της. Ο αδελφός της βρίσκεται στο HotSpot της Σάμου.

 Στο απεγνωσμένο φωνητικό της μήνυμα, η Freshta λέει: «Το σκάφος βυθίζεται! Βυθιζόμαστε!»


Λίγο αργότερα, το σκάφος ανατρέπεται και οι επιβάτες πέφτουν στη θάλασσα. Δεκαέξι άτομα, ανάμεσα τους επτά παιδιά και δύο βρέφη, χάνουν τη ζωή τους ενώ υπάρχουν τουλάχιστον τρεις αγνοούμενοι. Η Freshta είναι μεταξύ εκείνων που χάνονται.

Μονάχα τρεις πρόσφυγες επιβιώνουν (ένας άνδρας από το Ιράκ, μία γυναίκα από το Ιράκ και μία γυναίκα από το Αφγανιστάν). Όλοι χάνουν τα παιδιά τους και δύο από αυτούς, τους συζύγους τους.

Οι τρεις επιζώντες και ένας συγγενής των θυμάτων υπέβαλαν αναφορά κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του Ναυτοδικείου Πειραιά για τη μη έγκαιρη διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα, διεξάγεται προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες του ναυαγίου από τον εισαγγελέα της Κω και στην συνέχεια της Σάμου ενώ κατ’ εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα σχετικά με την πιθανή ευθύνη της ακτοφυλακής από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Όλες οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Περισσότερες πληροφορίες για το ναυάγιο μπορείτε να βρείτε εδώ.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3340 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top