Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 101 Προβολές

Τζακ Κέρουακ – «Δόκτωρ Σαξ»

09472

Σε αυτό το μυθιστόρημα που στοιχειώνει τον αναγνώστη και καταπιάνεται με μιαν εφηβεία σημαδεμένη από έντονα βιώματα, ο Τζακ Κέρουακ αφηγείται την ιστορία του Τζακ Ντουλουόζ, ενός Γαλλοκαναδού πιτσιρικά που μεγαλώνει, όπως και ο ίδιος ο Τζακ Κέρουακ, στο Λόουελ της Μασσαχουσέττης, αυτή τη μουντή εργατούπολη.

Ο Δόκτωρ Σαξ, με την κάπα του να ανεμίζει, με το πλατύγυρο καπέλο του και το διεισδυτικό του βλέμμα, είναι η δεσπόζουσα μορφή ανάμεσα στα πολλά φαντάσματα και στους δαίμονες που κατακλύζουν τον κόσμο της φαντασίας του Τζακ. Ο Κέρουακ, αναμειγνύοντας επιδέξια μνήμες και όνειρα, συλλαμβάνει και αποδίδει τους τονισμούς και την υφή των παιδικών του χρόνων στο Λόουελ, καθώς ιστορεί τις περιπέτειες του Τζακ και του μυστηριακού, αποκαλυψιακού χίπστερ φαντάσματός του.

Ο Τζακ Κέρουακ γεννήθηκε στη Μασσαχουσέττη το 1922. Το 1947, ενθουσιασμένος από τη σκληρή τζαζ, την εξεγερμένη στάση του φίλου του, του Νιλ Κάσσαντι, και από τον εσμό της αλητείας, τους απόκληρους, τους ναρκομανείς, τους μικροαπατεώνες που συνάντησε στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε να ανακαλύψει την Αμερική και την ταξίδεψε με οτοστόπ. Η γραφή του ήταν απροκάλυπτα αυτοβιογραφική και επεξεργάστηκε ένα ύφος που το αποκαλούσε «αυθόρμητη πρόζα» και που το χρησιμοποίησε για να καταγράψει τις εμπειρίες της μπιτ γενιάς. Ανάμεσα στα πολλά μυθιστορήματά του είναι τα Στον δρόμο, Οι υποχθόνιοι και Οι αλήτες του Ντάρμα. Πέθανε το 1969.

Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Η θάλασσα τ’ αδέρφι μου.

«Δόκτωρ Σαξ»


Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Τζακ Κέρουακ
Μετάφραση: Μπαμπασάκης Γιώργος-Ίκαρος
Ημερομηνία έκδοσης: Μάρτιος 2018
Σελίδες: 320
Διαστάσεις: 14×21

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο

Σχετικά Άρθρα
 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2627 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top