Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 93 Προβολές

Τζακ Λόντον – «Το κάλεσμα της άγριας φύσης»

11761

Ο Μπακ είναι ένας σκύλος που ζει μια καλή ζωή σε ένα ράντσο στην Καλιφόρνια με τον κύριό του, τον δικαστή Μίλλερ, μέχρι που τον κλέβουν και τον πουλούν για να πληρωθεί ένα χρέος τζόγου. Τον πηγαίνουν στην Αλάσκα και εκεί περνά στα χέρια δύο Καναδών παραδομένων στον πυρετό του χρυσού, οι οποίοι τον εκπαιδεύουν ως σκύλο έλκηθρου. Η σκληρότητα του περιβάλλοντος θα αναγκάσει τον Μπακ να ανακτήσει την άγρια πλευρά του, κάτι που αποτελεί τον μόνο τρόπο για να επιβιώσει στα κρύα εδάφη του Βορρά.

Ο Τζακ Λόντον πέρασε σχεδόν έναν χρόνο στο Γιουκόν (του Καναδά) συλλέγοντας υλικό για το βιβλίο. Η ιστορία δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Saturday Evening Post το καλοκαίρι του 1903 και έναν μήνα αργότερα εκδόθηκε σε έναν τόμο.

Οι μεταπτώσεις του ζώου, η χάραξη των πορτρέτων των ανθρώπων που αναζητούν το κίτρινο μέταλλο, η περιγραφή του τοπίου και η τέλεια παρακολούθηση της αλληλουχίας των γεγονότων αιτιολογούν τον χαρακτηρισμό του πεζογραφήματος ως μπεστ σέλερ όλων των εποχών.

Η μεγάλη δημοτικότητα και η επιτυχία του βιβλίου εδραίωσαν τη φήμη του Λόντον. Μεγάλο μέρος της γοητείας αυτού του μυθιστορήματος απορρέει από τη φαινομενική του απλότητα και το έντονο συναίσθημα που αυτή η ιστορία επιβίωσης μεταφέρει.

«Το Κάλεσμα της άγριας φύσης είναι μια παραβολή για τον εύθραυστο χαρακτήρα του πολιτισμού. Ο Λόντον εκθέτει τη σκληρότητα της ανθρωπότητας και την ευκολία με την οποία οι άνθρωποι επιστρέφουν στην πρωτόγονη και άγρια κατάστασή τους». – E.L. Doctorow

O Τζακ Λόντον γεννήθηκε το 1876 στο Σαν Φρανσίσκο. Ως παιδί αναγκάστηκε να ασκήσει διάφορα επαγγέλματα και το 1893, έπειτα από πολύμηνο ταξίδι με αλιευτικό, κέρδισε το πρώτο βραβείο μιας εφημερίδας για άρθρο του με θέμα έναν τυφώνα στις ακτές της Ιαπωνίας. Το 1896 εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, όπου παρέμεινε μόνο ένα εξάμηνο. Τα επόμενα χρόνια βρέθηκε στην Αλάσκα, ακολουθώντας τα κύματα των χρυσοθήρων, και ξεκίνησε να ζει από το γράψιμο διηγημάτων σε περιοδικά, μυθιστορημάτων και άλλων βιβλίων. Το 1904 βρέθηκε στις θάλασσες της Κορέας και της Ιαπωνίας ως ανταποκριτής του ρωσοϊαπωνικού πολέμου, ενώ το 1906 κάλυψε δημοσιογραφικά τον σεισμό που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο. Στη συνέχεια αφιερώθηκε πλήρως στο γράψιμο και στα ταξίδια (Χαβάη, Ταϊτή, Φίτζι, αλλά και βόρεια Καλιφόρνια, πάνω σε άμαξα). Έγραψε περίπου 120 διηγήματα, ενώ από τα μυθιστορήματά του ξεχωρίζουν Το κάλεσμα της άγριας φύσης (1903), O θαλασσόλυκος (1904), O Ασπροδόντης (1906) και Το σιδερένιο τακούνι (1908).

Ο Χαβιέρ Ολιβάρες, εικονογράφος και σκιτσογράφος, από το 1985 έχει συνεργαστεί με περιοδικά, όπως το Madriz, το Medios Revueltos και το Nosotros Somos los Muertos, καθώς και σε εφημερίδες, όπως η El Paίs και η El Mundo. Το 2015 έλαβε το Εθνικό Βραβείο Ισπανίας για Κόμικς (Las Meninas).

«Το κάλεσμα της άγριας φύσης» | Εκδόσεις Πατάκη | Συγγραφέας: Λόντον Τζακ | Μεταφραστής: Μενδράκος Τάκης | Εικονογράφος: Olivares Javier | Ημερομηνία κυκλοφορίας: Οκτώβριος 2018 | Σελίδες: 176 | Σχήμα: 13×21 | Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο.

 



Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3583 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top