Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 198 Προβολές

Wohlleben Peter – «Η μυστική ζωή των δέντρων»

i-mystiki-zwi-twn-dentrwn

Το δάσος είναι αγαπημένος προορισμός για πολλούς ανθρώπους. Αποτελεί συνώνυμο της γαλήνης και της παρθένας φύσης. Η Μυστική ζωή των δέντρων ρίχνει φως στην πυκνή βλάστηση του δάσους και εμβαθύνει εντυπωσιακά σε ένα μυστηριώδες σύμπαν…

Στο δάσος συμβαίνουν εκπληκτικά πράγματα: Τα δέντρα επικοινωνούν μεταξύ τους. Δε μεγαλώνουν μόνο στοργικά τα μικρά τους, αλλά επίσης φροντίζουν τους ηλικιωμένους και άρρωστους γείτονές τους. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό!

Ο διακεκριμένος δασολόγος Peter Wohlleben εμβαθύνει στην κρυφή ζωή των δέντρων και μας παρουσιάζει μια εντελώς καινούρια θεώρηση του δάσους – φέρνοντας έτσι στο φως εκπληκτικά στοιχεία. Τα δέντρα έχουν μνήμη, ανταλλάσσουν μηνύματα, αισθάνονται πόνο, παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο και κάνουν ρυτίδες. Κάποια δέντρα, όπως οι βελανιδιές, επικοινωνούν μεταξύ τους με χημικές αρωματικές ουσίες. Όταν, για παράδειγμα, ένα δέντρο δεχτεί επίθεση από έντομα, εκπέμπει αρωματικές ουσίες και όλα τα δέντρα της ευρύτερης περιοχής που λαμβάνουν το μήνυμα αυτό οπλίζονται κατάλληλα…

Ο PETER WOHLLEBEN γεννήθηκε το 1964 στη Βόννη και από παιδί ήθελε να ασχοληθεί με την προστασία της φύσης. Σπούδασε δασολογία και υπηρέτησε πάνω από είκοσι χρόνια στη γερμανική Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Δασών. Προκειμένου να εφαρμόσει στην πράξη τις οικολογικές του απόψεις, παραιτήθηκε και σήμερα διευθύνει έναν φιλικό προς το περιβάλλον δασικό οργανισμό στην περιοχή του Άιφελ. Στόχος του είναι η αναγέννηση των παρθένων δασών. Η Μυστική ζωή των δέντρων πρωτοκυκλοφόρησε στη Γερμανία το 2016 και βρίσκεται έκτοτε στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων, ενώ μεταφράζεται σε περισσότερες από 35 γλώσσες και η αμερικανική έκδοσή του ανακηρύχθηκε βιβλίο της χρονιάς των ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων για το 2017. Ακολούθησε το βιβλίο Das Seelen lebender Tiere (Ο εσωτερικός κόσμος των ζώων, υπό έκδοση από τις Εκδ.Πατάκη) και τον Σεπτέμβριο του 2017 το Das geheime Netzwerk der Natur (Το μυστικό δίκτυο της φύσης).

«Η μυστική ζωή των δέντρων»


Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: Wohlleben Peter
Μετάφραση: Λαγουδάκου Γιώτα
Α’ Έκδοση: Δεκέμβριος 2017
Σελίδες: 296
Διαστάσεις: 14×21

Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2721 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top