Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 44 Προβολές

WWF: Μαζί κρατάμε τις παραλίες μας ζωντανές!

crete-1896142_12802

crete-1896142_1280


Το WWF Ελλάς ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία και μας καλεί όλους να συνδράμουμε στη μεγαλύτερη έως τώρα συλλογική προσπάθεια για τη διατήρηση και προστασία των παραλιών της Ελλάδας. Συμπληρώνοντας το παρακάτω ερωτηματολόγιο, βοηθάμε να αποκτήσουμε μια πολύ καλή εικόνα για την κατάσταση των παραλιών της χώρας και συμβάλλουμε στην προστασία αυτών των πανέμορφων οάσεων που μας προσφέρει η φύση.

Όπως αναφέρει το WWF για την δράση του «Μαζί κρατάμε τις παραλίες μας ζωντανές»:

Η Ελλάδα διαθέτει 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, πράγμα που την κατατάσσει στην 9η θέση της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης, πάνω από χώρες όπως η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία. Οι παραλίες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς φυσικούς παραδείσους της χώρας, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη βιοποικιλότητα. Χάρη στις μοναδικές και πανέμορφες παραλίες της χώρας, ο τουρισμός αυξάνεται συνεχώς με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Πέρα από την απόλαυση και την ξεκούραση που προσφέρουν στους ανθρώπους, οι παραλίες επιτελούν μια σειρά ακόμη από πολύτιμες λειτουργίες. Προστατεύουν την παράκτια ζώνη από τη διάβρωση και σταθεροποιούν την ακτογραμμή, προσφέρουν δίοδο στα ρέματα και τα ποτάμια της χώρας ενώ λειτουργούν και ως ένα φυσικό φράγμα που προστατεύει την ενδοχώρα από το θαλασσινό νερό και την ένταση των ανέμων. Οι παραλίες επίσης ρυθμίζουν την ένταση και την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων. Επίσης φιλοξενούν μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας, αποτελούν περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, προσφέρουν καταφύγιο στα μεταναστευτικά πουλιά και στις φώκιες. Στα ρηχά και διαυγή νερά, περισσότερα από 80 είδη ψαριών γεννούν τα αυγά τους στα λιβάδια της ποσειδωνίας (φυκιάδες), βρίσκοντας ασφαλές καταφύγιο.

Όμως, οι παραλίες υπόκεινται σε μια σειρά από κινδύνους. Οι πολλές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και πιέσεις, όπως τα μπαζώματα, διαταράσσουν την ισορροπία και απειλούν με μη αναστρέψιμη υποβάθμιση. Φυσικές πιέσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και τα πλημμυρικά φαινόμενα, εντείνουν τα προβλήματα.

Παρότι όλοι κατανοούμε πως πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά για να προστατεύσουμε τις ακτές μας, δεν υπάρχει έως σήμερα μια επαρκής και συνολική εικόνα για την υφιστάμενη κατάσταση των παραλιών και το μέγεθος των τυχόν προβλημάτων.

Αυτό το κενό θέλει να καλύψει η νέα πρωτοβουλία του WWF Ελλάς. Σας καλούμε λοιπόν να αφιερώσετε 5 λεπτά από τον χρόνο σας, όταν βρεθείτε σε μια παραλία για να συμπληρώσετε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που θα προσφέρει πολύτιμη γνώση για την κατάσταση των παραλιών της Ελλάδας.

Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν, θα χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για τις υφιστάμενες πιέσεις και τις οικολογικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι ακτές της χώρας, ώστε στη συνέχεια να οργανωθούν οι απαραίτητες δράσεις που θα οδηγήσουν στη διατήρηση και προστασία αυτού του αναντικατάστατου εθνικού κεφαλαίου.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι 5 λεπτά από τον χρόνο σου, κάθε φορά που επισκέπτεσαι μια παραλία κατά την περίοδο των διακοπών σου ή τα Σαββατοκύριακα. Μαζί μπορούμε να σώσουμε τις παραλίες!

Για το ερωτηματολόγιο πάτησε εδώ: https://www.surveymonkey.com/r/paralies

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
 • Μι Λάι 1968 – Η σφαγή των αμάχων

  Μι Λάι 1968 – Η σφαγή των αμάχων

  Στις 16 Μαρτίου του 1968, μια μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του ανθυπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει με εντολή εκκαθαριστικής επιχείρησης στο
 • Μπροστά στον υποκριτικό καθρέφτη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

  Μπροστά στον υποκριτικό καθρέφτη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

  [Οπαδός: ο αφοσιωμένος, ενθουσιώδης ακόλουθος μιας ιδεολογίας, θρησκείας κτλ.] Οι οπαδοί Αυτή η υποκριτική απαξίωση των οπαδών των ομάδων, από
 • Τα δίχτυα του χρόνου

  Τα δίχτυα του χρόνου

  Υπάρχουν μέρες που δεν ξέρουμε πως περνάει ο χρόνος. Ο χρόνος που σαν ιστός αράχνης πλέκεται, ως δια μαγείας, από
 • Ο Ακροναύτης

  Ο Ακροναύτης

  Άλματα, πτώσεις, ομαδικές πτώσεις, ομαδικά άλματα. Άλματα σθένους, άτρωτα. Τετράποδοι άνθρωποι, τρίποδοι, δίποδοι, κουτσοί, δίχως πόδια. Πλάσματα, ανθρώπινα, δονούμενα. Αφύπνιση
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2094 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top