Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 68 Προβολές

Υβάν Πομμό, Κριστόφ Υλλά-Σομέρ – «Εμείς, η ιστορία μας»

Emeis,-i-istoria-mas

Γνωρίζω το παρελθόν για να καταλάβω το μέλλον. «Ποια είναι η αρχή της ιστορίας μας δεν το γνωρίζουμε, όμως ούτε το τέλος της θα το μάθουμε». Έτσι ξεκινά η μεγάλη ιστορική τοιχογραφία που έπλασε ο Υβάν Πομμό, με τη βοήθεια του ιστορικού Κριστόφ Υλλά- Σομέρ.

Ο Υβάν Πομμό διηγείται την ιστορία του κόσμου, από το Μπιγκ Μπανγκ μέχρι τις μέρες μας, την ιστορία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με χρονολογική σειρά, για να μπορεί ο καθένας να την κατανοήσει καλύτερα. Το βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά 9 ετών και πάνω, δεν αναφέρει τα ονόματα των διασήμων της ιστορίας, επικεντρώνεται στα επιτεύγματα των πολιτισμών. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει την περιπετειώδη πορεία των ανθρώπων, αρχικά κυνηγοί τροφοσυλλέκτες, έπειτα καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι, τα ταξίδια, τις εφευρέσεις, τα δεινά, την πρόοδο της επιστήμης στο πέρασμα των αιώνων, όλα αυτά σε ένα βιβλίο με μεγάλες εικόνες και απλά κείμενα.

Το Εμείς, η Ιστορία μας, αποκαθιστά τον απλό άνθρωπο στο κέντρο της περιπετειώδους ιστορίας του πλανήτη. Ο συγγραφέας σβήνει τα ονόματα των ιστορικών προσωπικοτήτων. Μας υπενθυμίζει τις έννοιες της οικογένειας και της κοινότητας, χωρίς να απαλείφει το γεγονός ότι ο homo sapiens επινοεί την έννοια του «άλλου», από την οποία πηγάζουν πόλεμοι και διαμάχες.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, «Δεν είμαι νοσταλγός του παρελθόντος, πιστεύω όμως ότι τα μαθήματα που μας δίνει είναι σημαντικά. Ήθελα να δείξω ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Κράτησα αυτό το “εμείς” μέχρι τη σελίδα 32. Έπειτα αναγκάστηκα να δείξω ότι γίναμε διαφορετικοί. Ήθελα να δείξω ότι όλοι οι πολιτισμοί έχουν βάλει το λιθαράκι τους στο γενικό οικοδόμημα».

Το βιβλίο αυτό ακολουθεί τα ίχνη της ανθρωπότητας, της δικής μας ανθρωπότητας, και μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να εκλαμβάνουμε τον κόσμο στο σύνολό του, στην παγκοσμιότητά του, πέρα από οποιουσδήποτε διαχωρισμούς και σχίσματα.

«Εμείς, η ιστορία μας»
Pommaux Yvan, Somers-Ylla Christophe
Εικονογράφηση: Pommaux Yvan
Μετάφραση: Σέρβη Κατερίνα
Εκδόσεις Πατάκης, Οκτώβριος 2017

 


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 2797 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top