Τέταρτο
Δεν υπάρχουν σχόλια 195 Προβολές

#zeroplastic – Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις ελληνικές θάλασσες

unnamed223

unnamed223b


Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη ρύπανση από πλαστικά και μικροπλαστικά στις ελληνικές θάλασσες ξεκινάει η iSea με τη στήριξη της OceanCare.

Εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων υπολογίζεται ότι επιβαρύνουν τους ωκεανούς ετησίως. Οι προβλέψεις μάλιστα είναι δραματικές με πρόσφατη έρευνα να δείχνει πως έως το 2050 στις θάλασσες θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια.​

Στόχο της εκστρατείας αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για τις συνέπειες των πλαστικών απορριμμάτων και των μικροπλαστικών στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τον άνθρωπο, καθώς και η ευαισθητοποίηση του για την υιοθέτηση πρακτικών μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων και των προϊόντων που περιέχουν μικροπλαστικά. Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα περιλαμβάνουν εκδηλώσεις με στόχο τόσο την ενημέρωση του κοινού, αλλά και την εμπλοκή και σύμπραξη φορέων της τουριστικής βιομηχανίας και εταιρειών που ασχολούνται με την εύρεση εναλλακτικών και την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

unnamedllkhj


Η εκστρατεία περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

1. Καμπάνια ενημέρωσης: H καμπάνια στοχεύει σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτο βήμα αποτελεί η ενημέρωση του κοινού για το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά παρουσιάζοντας πραγματικές εικόνες από τις επιπτώσεις των πλαστικών στους θαλάσσιους οργανισμούς. Το δεύτερο βήμα της καμπάνιας (σύντομα διαθέσιμο) θα αποτελέσουν προτάσεις για την αντικατάσταση καθημερινών πλαστικών μιας χρήσης με στόχο την προώθηση της zero waste νοοτροπίας. Βρείτε το ενημερωτικό υλικό εδώ.

2. Δημιουργία ενημερωτικού υλικού για σχολεία και εκπαιδευτικούς, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στη σελίδα της iSea. Βρείτε το εκπαιδευτικό υλικό εδώ.

3. «Science Café» live streaming συνεντεύξεις ερευνητών που ασχολούνται με το ζήτημα των πλαστικών και των μικροπλαστικών με στόχο την προσέγγιση του κοινού από την ίδια την επιστημονική κοινότητα.

4. Ενημερωτική εκδήλωση με στόχο τη διάδοση του ζητήματος στους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας και την ενθάρρυνση αλλαγής πρακτικών.

5. Ενημερωτική εκδήλωση σε νεανικές ομάδες (σχολεία, αθλητικούς συλλόγους, προσκόπους κ.α.) με στόχο την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

6. Διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων του κοινού σχετικά με το ζήτημα με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων σε μελλοντικές στοχευμένες δράσεις. Βρείτε το ερωτηματολόγιο εδώ.

7. Δεν σταματάμε να Φροντίζουμε τον τόπο μας! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διεξαγωγή δράσεων παράκτιου καθαρισμού σε επιλεγμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης που επιβαρύνονται από τη ρύπανση από πλαστικά, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 3658 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED ARTICLES

Back to Top