Τέταρτο

169 Προβολές

«Χρήστος Καπράλος – Τα πρώτα βήματα» με τον Κώστα Γάκη στο Επίκεντρο+

13 Σεπτέμβριος 2019 @ 21:15
2019-09-13T21:15:00+03:00
2019-09-13T21:45:00+03:00
Επίκεντρο+
Νόρμαν 16 Πάτρα
Είσοδος ελεύθερη

Το Επίκεντρο+ ξεκινά τη θεατρική περίοδο 2019-2020 με τη φιλοξενία της παράστασης, παραγωγής ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, «Χρήστος Καπράλος – Τα πρώτα βήματα» την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.


Η παράσταση έκανε πρεμιέρα με μεγάλη επιτυχία στο Αγρίνιο, στο αίθριο χώρο της Βιβλιοθήκης Παπαστράτου και αυτήν την περίοδο περιοδεύει σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.

Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου επέλεξε να παρουσιάσει την θεατρική διασκευή από το πρώτο μέρος της αυτοβιογραφίας του μεγάλου εικαστικού Χρήστου Καπράλου.

Είναι μια αναδρομή στα πρώτα βήματά του στην τέχνη και σ’ όλη τη δύσβατη και δύσκολη καλλιτεχνική πορεία του γλύπτη, με αναφορές στα κεντρικά καλλιτεχνικά και μη πρόσωπα της εποχής. Μια παράσταση που επικεντρώνεται στα γεγονότα που τον επηρέασαν την περίοδο που ζούσε στο Παναιτώλιο και στο Αγρίνιο, τα ερεθίσματα που είχε από τους πρώτους δασκάλους του, την επιρροή από τον μέντορά του και ερευνά τους παράγοντες και τις ζυμώσεις που συνθέτουν και διαμορφώνουν μια καλλιτεχνική μεγαλοφυΐα.

Ο Χρήστος Καπράλος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες γλύπτες του 20ου αιώνα, γεννήθηκε το 1909 στο χωριό Παναιτώλιο Αγρινίου και πέθανε στην Αθήνα το 1993. Είναι της γενιάς του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη, του Νίκου Νικολάου, του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ συνδέθηκε στενά με τον Σικελιανό και τον Μπουζιάνη. Η μνημειώδης Ζωφόρος του, μήκους σαράντα μέτρων, που ονομάστηκε “Μνημείο της Μάχης της Πίνδου” και φιλοτεχνήθηκε στην Αίγινα από το 1952 έως το 1956, αγοράστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων.

kapralos-parastas-fbi


Συντελεστές

διασκευή για το θέατρο: Νίκος Καραγεώργος – Κώστας Γάκης
σκηνοθεσία: Νίκος Καραγεώργος
σκηνικό: Βασίλης Σελιμάς
κοστούμια: Αλεξάνδρα Καψάλα
φωτισμοί: Γιάννης Τσάμπος
βοηθός σκηνοθέτη:Κάτια Ζαρκάδα
φωτογραφίες: Λένα Αρκουμάνη

στον ρόλο του Χρήστου Καπράλου ο Κώστας Γάκης
στο ρόλο της Mάνας – Μνήμης η Κάτια Ζαρκάδα

Είσοδος ελεύθερη


Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 855 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top