Τέταρτο
110 Προβολές

Ο Γυρισμός του ξενιτεμένου, από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

Πότε:
6 Αύγουστος 2020 @ 21:30
2020-08-06T21:30:00+03:00
2020-08-06T21:45:00+03:00
Πού:
Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου
Κορύλλων 2
Πάτρα
Κόστος:
Δωρεάν
Επικοινωνία:
2610273613
Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Αυγούστου, 21:30

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στο πλαίσιο της ενότητας Θέατρο της Αφήγησης και της Επινόησης παρουσιάζει τις Παραλογές, που αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών, αναπτύσσουν ένα μύθο που εξελίσσεται σταδιακά και έχει όλα τα γνωρίσματα και τα στοιχεία της αφηγηματικής ποιητικής γραφής. Αντλούν το περιεχόμενό τους από αρχαίους ελληνικούς μύθους, από νεότερες παραδόσεις ή ακόμη και από δραματικού χαρακτήρα κοινωνικά περιστατικά.

Για τη σκηνική απόδοση των παραλογών έχουν επιλεγεί τρία χαρακτηριστικά δημοτικά τραγούδια: Το Γιοφύρι της Άρτας, Του Νεκρού Αδελφού και Ο Γυρισμός του ξενιτεμένου.

Τα δύο πρώτα παρουσιάστηκαν στο Ρωμαϊκό Ωδείο και στο Αίθριο του του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου ενώ η Παραλογή Ο Γυρισμός του ξενιτεμένου σε σκηνοθεσία Ιωάννης & Κοψίνης θα παρουσιαστεί στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 6 και 7 Αυγούστου στις 21:30.


Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου

Ένα λευκό ύφασμα τέμνει την πλατεία, ανεβαίνει στη σκηνή και καταλήγει σ έναν αργαλειό.

Η παραλογή «Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου» παραπέμπει στην επιστροφή του Οδυσσέα χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα και την ομηρική διαδικασία της αναγνώρισης με σημάδια (Βασικό στοιχείο της τραγωδίας κατά τον Αριστοτέλη και ένας από τους 4 τύπους αναγνώρισης όπως τους όρισε ο ίδιος στην «Ποιητική» του)

Στην Οδύσσεια το δίπολο «νόστος – θάνατος» αποτελεί τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο δομείται όλο το έπος. Η ξενιτιά όμως δεν είναι μόνο γεωγραφική. Το μεγαλύτερο όνειρο είναι το ταξίδι του νόστου στο χαμένο μας σώμα.

Ο ήχος του αργαλειού πάνω στη σκηνή, σαν κάποιο πρωτόγονο κρουστό, μας κρατά δεμένους με αυτή την απώλεια. Δεν υπάρχει όμως ζωή μέσα στη μνήμη.

Ζωή είναι η τεντωμένη χορδή στο τόξο που κρατά ο Έρωτας. Νόστος, Έρωτας και Θάνατος λοιπόν. Τρεις γυναίκες στη σκηνή.

 

Κείμενα, Σκηνοθεσία και Σκηνικά: Ιωάννης & Κοψίνης

Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

Φωτογράφιση παράστασης: Γιάννης Πεφάνης

Παίζουν: Άννη Ονουφρίου, Μαρίνα Παντελάκη, Λένα Νάτση

Στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 6 και 7 Αυγούστου στις 21:30

Η είσοδος για τις παραστάσεις θα είναι ελεύθερη. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να προμηθεύεται δελτία εισόδου από το ταμείο του θεάτρου Απόλλων. Τηλ. 2610273613.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ  

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 938 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top