Τέταρτο
33 Προβολές

Σατυρική βραδιά στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου

Πότε:
24 Σεπτέμβριος 2020 @ 21:00
2020-09-24T21:00:00+03:00
2020-09-24T21:15:00+03:00
Πού:
Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου
Κορύλλων 2
Πάτρα
Η σάτιρα θα βρεθεί στο επίκεντρο στην εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.00 στο Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού Sparc που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2020 και το οποίο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία – Interreg Greece – Italy 2014 – 2020».

Πρόκειται για τη σατυρική βραδιά «Εξ αμάξης: Δεν θα πεθάνουμε ποτέ» κατά την οποία θα παρουσιαστούν δυο θεατρικές παραστάσεις και συγκεκριμένα ένα θέατρο δρόμου και ένα σατυρικό δρώμενο: «Ζητείται γελωτοποιός» από το Θέατρο Επίκεντρο και «Συνομήλικοι» από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ».

 

«Ζητείται γελωτοποιός»

Τι φαντάζεστε ότι μπορεί να συμβεί εάν δοκιμάζατε να περάσετε από ακρόαση για τη θέση του γελωτοποιού σε έναν βασιλιά ο οποίος είναι ικανός να σας αποκεφαλίσει εάν δεν καταφέρετε να πάρετε τη θέση;

Η υπόθεση του συγκεκριμένου θεάτρου δρόμου αφορά έναν σεφ ζαχαροπλαστικής ο οποίος δοκιμάζει την τύχη του και παρουσιάζεται στην οντισιόν για γελωτοποιούς, μπροστά σε έναν πολύ ευερέθιστο βασιλιά, ο οποίος αποκεφαλίζει όποιον αποτυγχάνει. Ο Σύμβουλος του Βασιλιά όμως, που βρίσκεται δίπλα του στην ακρόαση, καταφέρνει να βοηθήσει τον ήρωά μας και να ανατρέψει την εξέλιξη της ιστορίας.

Βασισμένο στο έργο του David Gurzon «A fool’s audition»

Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσάκωνας
Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Μετάφραση, διασκευή και προσαρμογή σε καρναβαλικό ύφος: Ίλια Ράγκου
Παίζουν: Γιώργος Λογαράς, Γιώργος Κομνινόγλου και Κωνσταντίνα Μαγκαφά

Για ηλικίες από 5 έως 105 ετών
Διάρκεια έργου: 20 λεπτά


«Συνομήλικοι»

Το σατυρικό δρώμενο βασίστηκε σε επιλογές παρμένες από το λεύκωμα «Συνομήλικοι» του Αρκά. Επιλέχτηκε γιατί η τρίτη ηλικία εσχάτως, περνάει δύσκολες μέρες αλλά μάχεται και τα καταφέρνει ενάντια στο ζόφο που μας περιβάλει.

Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του ο Πέτρος Μαρτινίδης:

Μέχρι στιγμής, ό,τι καλύτερο έχει βρεθεί για να αποφύγει κανείς να πεθάνει νέος είναι τα γεράματα. Μόνο που, όταν δεν συνοδεύονται από αρρώστιες, συνοδεύονται από τη γελοιοποίηση. Λίγο να φροντίσει κανείς την εμφάνισή του, θεωρείται ότι «γαμπρίζει», «νεάζει» ή «παλιμπαιδίζει» και λίγο να εγκαταλειφθεί στην ατημελησία αντιμετωπίζεται σαν να περιέπεσε σε γεροντική μελαγχολία ή σε άνοια. Κορώνες χάνεις, γράμματα κερδίζουν οι άλλοι, αυτό είναι το αδιέξοδο της κατ’ ευφημισμό «τρίτης ηλικίας». Οι τρεις κεντρικοί ήρωες της ιστορίας μας -ο Γεράσιμος, ο Χαράλαμπος και ο Ζαχαρίας, ο σκύλος- αποτελούν τέλειες επιτομές τριών βασικών στάσεων απέναντι στον θάνατο: πλήρης άρνηση, συνετή αποδοχή ή οργισμένος συμβιβασμός. Την πλήρη άρνηση εκφράζει ο σχεδόν ενενηντάχρονος Χαράλαμπος, την αποδοχή ο εβδομηνταπεντάχρονος Γεράσιμος και τον οργισμένο συμβιβασμό ο «συνομήλικος» (εντεκάχρονος) σκύλος του

Ο επιούσιος του Γεράσιμου συνορεύει με τη λιμοκτονία και η μόνη ανατροπή που επιδέχεται η καθημερινότητά του, όπως του προτείνει ο Ζαχαρίας, είναι να κάθεται στην τηλεόραση και να βλέπει το ντιβάνι, αντί να κάθεται στο ντιβάνι και να βλέπει τηλεόραση. Από τέτοιες αφορμές για κατάθλιψη, ο Αρκάς καταφέρνει να βγάζει συνεχές γέλιο. Μ’ ένα εκφραστικό σκίτσο, που αναδεικνύει εξαιρετικά το φτωχικό δυάρι του συνταξιούχου και τα τοπία των δημόσιων χώρων όπου βγάζει βόλτα τον σκύλο του. Ιδίως, όμως, με το χιούμορ ενός σκύλου το οποίο διατηρείται εκπληκτικά δηκτικό, καίτοι ο ίδιος δυσκολεύεται πλέον να δαγκώσει».

Αυτή τη φορά το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» θα παρουσιάσει τους ήρωες του σκιτσογράφου όπως είναι. Με μάσκες δηλαδή και κοστούμια, όπως τα σχεδίασε ο ίδιος ο Αρκάς.

Διανομή:
Ζαχαρίας: Κατερίνα Λειβαδά
Γεράσιμος: Θοδωρής Σίδερης
Χαράλαμπος: Αντώνης Παπαγεωργίου
Σερβιτόρα: Ελίνα Δημητριάδη

Το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καρναβαλιού και το Φεστιβάλ Θεάτρου υλοποιούνται από το Δήμο Πατρέων στο πλαίσιο του έργου SPARC και η διοργάνωση των δράσεων υποστηρίζεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (Συνδεδεμένος Εταίρος του Έργου).

* Ολόκληρο το πρόγραμμα του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Καρναβαλιού και Φεστιβάλ Θεάτρου μπορείτε να το βρείτε εδώ.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ  

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 964 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top