Τέταρτο

290 Προβολές

“Tender is the Night” – Ομαδικό εικαστικό project στην Γκαλερί Cube

14 Αύγουστος 2019 όλη την ημέρα
2019-08-14T00:00:00+03:00
2019-08-15T00:00:00+03:00
Γκαλερί Cube
Μιαούλη 39
Πάτρα

Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 5 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2019
Γκαλερί Cube, Μιαούλη 39, Πάτρα | www.cubegallery.gr


Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Τετάρτη, Σάββατο 10.00 – 14.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Ο καλοκαιρινός επίλογος, φέτος, για την Γκαλερί Cube, θα είναι το project Tender is the Night. Ο τίτλος του εικαστικού project, είναι δανεισμένος από το πιο σκοτεινό, αλλά παράλληλα και το πιο αληθινό από τα βιβλία του Francis Scott Fitzgerald, μιας και περιλαμβάνει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, με έναν ήρωα αλκοολικό, όπως και ο ίδιος ο συγγραφέας και μια ηρωίδα ψυχικά ασθενή, όπως και η γυναίκα του Zelda.

H Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια του project Tender is the Night, γράφει: “Το Tender is the Night, είναι το κύκνειο άσμα του Fitzgerald, που αν και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του εικοστού αιώνα και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Αμερικάνικης “Lost Generation” (όρος που αποδίδεται στην Gertrude Stein) με συνοδοιπόρους, όπως ο Ernest Hemingway, τα μυθιστορήματα που κατάφερε να γράψει μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο  Ο άνθρωπος που δήλωνε: “Δείξτε μου έναν ήρωα και θα σας γράψω μια τραγωδία”, προλαβαίνει να δει να εκδίδονται μόλις 4 βιβλία του, πριν πεθάνει αιφνίδια στα 44 του, από καρδιακή ανακοπή.

Nikoa-Vatopoulos_Tender_pr


Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία εντοπίζονται στη γραφή, στο θέμα, αλλά και στα ερεθίσματα που συγγραφέα. Σε κάποιο σημείο του βιβλίου διαβάζουμε: “Strange children should smile at each other and say, “Let’s play.” Μια φράση που ουσιαστικά μας δίνει όλο το ύφος, αλλά και τον ψυχισμό του δημιουργού του. Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως ο τίτλος προέρχεται από το ποίημα του John Keats “Ode to A Nightingale”, μιας και για τον Fitzgerand, ο Keats δεν αποτελούσε απλά και μόνο πηγή έμπνευσης, αλλά συνήθιζε να γράφει τα μυθιστορήματά του με το αντίγραφο αυτό του ποιητή, δίπλα του.

Διακρίνουμε επίσης, πως η ιστορία, καταλήγει να περιγράφει μια ολόκληρη γενιά, τη χαμένη γενιά του Μεσοπολέμου, μέσα από το λαμπερό ζευγάρι των πρωταγωνιστών του. Μια ιστορία τρυφερή αλλά και δυνατή, ένας κόσμος ολέθριας ευημερίας και λεηλατημένου ιδεαλισμού. Ο Ernest Hemingway κλείνει την περιγραφή του Tender Is the Night, με τη φράση “Το γράψιμο του Fitzgerald είναι τόσο φυσικό, όσο το σχήμα που αφήνουν στη σκόνη τα φτερά μιας πεταλούδας”.”

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Bleeps, Brendan Kelly, Νίκος Βατόπουλος, Άννα Καρατζά, Βασίλης Καρακατσάνης, Νίκος Κρυωνίδης, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελεάννα Μαρτίνου, Σοφία Κυριακού, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Βασιλική Πανταζή, Γεύσω Παπαδάκη, Ξενοφών Παπαευθυμίου, Σοφία Παρασκευοπούλου, Κωνσταντίνος Πάτσης, Βούλα Φερεντίνου.

Alexandros-Maganiotis_Tender_pr


Vassilis-Karakatsanis_Tenderis-the-night_pr


Vassiliki-Pantazi_Tenderis-the-Night_pr


Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 699 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθηµερινά απόψεις και θέµατα για τις τέχνες, το περιβάλλον, τα ταξίδια, την ιστορία, την ανάδειξη της δηµιουργικότητας και της πρωτοτυπίας, ιδέες για τον ελεύθερο χρόνο αλλά και σχολιασµός επιλεγµένων στιγµών της επικαιρότητας. Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top

menu