Τέταρτο
79 Προβολές

«Αρκαδία Χαίρε» – άλλες δύο προβολές στο Λιθογραφείο

DENTRO-3Μετά την μεγάλη ανταπόκριση στις δυο πρώτες προβολές του «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, σε συνεργασία με το «Κοινοτικόν», 2 έξτρα προβολές προγραμματίστηκαν για το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, στις 20:00.

Οι δύο νέες προβολές θα πραγματοποιηθούν πάλι στο Θέατρο Λιθογραφείο (Μαιζώνος 172 και Τριών Ναυάρχων, Πάτρα) με τιμή εισόδου 5 ευρώ (κανονικό) και 2 ευρώ (φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, πολύτεκνοι).

Κρατήσεις στα: [email protected] (Κοινοτικόν) και 2610-328394 (Θέατρο Λιθογραφείο)

“Ένα χείμαρρος από εικόνες μας κατακλύζει στη διάρκεια αυτής της μία ώρας. Τόποι, άνθρωποι και λόγια από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα δένονται ποιητικά από τον σκηνοθέτη. Ένα-ένα τα δεκαοχτώ χωριά της Τεγέας φανερώνονται στον φακό. Ο αφηγητής σχολιάζει, θυμάται, φιλοσοφεί, συνδεμένος οργανικά με το τόπο. Οι άνθρωποι των πλάνων του χωρίς να το καταλαβαίνουν δημιουργούν παράδοση, αφού αυτή μπορεί να αναπτυχθεί κάθε στιγμή. Γίνονται κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού πρόσωπα του Καβάφη από το ποίημα «Ποσειδωνιάται». Αξίζει να το προσέξουμε για να δούμε την αντιστοιχία.

Το μόνο που τους έμεινε προγονικό. Ήταν μία ελληνική γιορτή, με τελετές ωραίες (η παρέλαση στην Τρίπολη, τα κόλλυβα το Ψυχοσάββατο). Με λύρες και αυλούς (το πανηγύρι), με αγώνες και στεφάνους (Σπάρταθλον, ο αγώνας που τερματίζει στην Σπάρτη). Και είχαν συνήθεια προς το τέλος της γιορτής, τα παλαιά τους έθιμα να διηγούνται (οι γέροι στο καφενείο που παίζουν στον ζουρνά ξεχασμένα τραγούδια) και τα ελληνικά ονόματα να ξαναλένε (ο γέρος που συλλαβίζει τα ονόματα των πεσόντων δίπλα στο Ηρώων) που μόλις πια τα καταλάβαιναν ολίγοι.  Μέσα σε αυτούς τους λίγους είναι και ο Φίλιππος Κουτσαφτής που μας χαρίζει αυτό το διαλεχτό έργο.”

Περίληψη από το κείμενο σχολιασμού της ταινίας
από το Δημήτρη Μακρίδη
κατά τη διάρκεια της συζήτησης
που ακολούθησε τις δύο πρώτες προβολές.

 


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5910 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top