Τέταρτο
353 Προβολές

Για να μάθεις να πετάς

Ραντεβού σήμερα με μία απογείωση, αυτήν της εγκλωβισμένης στα κάγκελα της «ψεύτικης» -όπως χαρακτηρίζεται από το συγγραφέα- λογικής μας.
Δέκα ιστορίες για το παιδί που, ανεξαρτήτως ηλικίας, κρύβεται μέσα μας. Ένα κορίτσι από οικογένεια βραχμάνων, η Λάξμι, ένα αγόρι ο Κοκκινολαίμης, μια ηχώ, μικρά κομματάκια φεγγαριού, ένας πεζόδρομος, η ψυχή μιας φάλαινας, δύο άστρα ονόματι Απαλοί που είναι κάτι παραπάνω από έναν απλό αστερισμό, ένα πελώριο ουράνιο τόξο που θυμίζει ουρά πλουμιστού πιάνου, δύο πόδια ερωτευμένα, ένα γυναικείο και ένα αντρικό, και το πιο γλυκό τίποτα, οι ήρωες που δίνουν τίτλο και πνοή σε κάθε μια από αυτές τις παραμυθένιες ιστορίες.
Όσο διαφορετική και αν είναι η αφετηρία τους, καθένας τους καταλήγει να αποκαλύπτει τη μία και μοναδική αλήθεια που μόνο τα παραμύθια τολμούν να φέρουν στο φως. Αυτό που η επιβαλλόμενη στον ανθρώπινο νου λογική ερμηνεύει ως παράλογο δεν είναι άλλο από τη φυσιολογική ανάγκη της ζωής να ανοίξει τα φτερά της χωρίς να φοβάται να τσαλακωθεί. Πολλές οι ανατροπές της, πολλά τα απότομα δρομάκια της και άλλες τόσες οι επικίνδυνες στροφές της και τα επί τούτου χρυσοποίκιλτα κατασκευασμένα κελιά της. Αλλά ο άνθρωπος μπορεί να ανέβει στο μαγικό ιπτάμενο χαλί του παραμυθιού του και να δραπετεύσει από το σοβαροφανές πέπλο της, αρκεί να τολμήσει να οραματιστεί. Μπορεί να φτάσει στην Ιθάκη της δικής του ψυχικής ελευθερίας, αυτονομίας και ευφορίας.
Μία αλληγορική διήγηση που ξορκίζει την υποτιθέμενη οικειότητα της συνήθειας. Ο Κ. Γκιμοσούλης δεν προτείνει φυγή-απόρριψη αλλά πίστη στα θέλω μας και στην επιθυμία μας για εξερεύνηση όλων αυτών που επιφυλάσσει η ζωή για τον καθένα μας χωριστά…
Μια πρόταση…Διαβάστε το παρέα με παιδικές ψυχές…


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 88 Άρθρα

Η Μαρία Παπαμαργαρίτη είναι η μαμά του Κωνσταντίνου και του Θάνου. Από μικρή μαγευόταν με τις λέξεις και έτσι όταν μεγάλωσε σπούδασε φιλόλογος. Αγαπά τα ταξίδια και τα βιβλία για αυτό και τώρα «μαγειρεύει» τις δικές της ιστορίες για τα παιδιά της και τους φίλους τους. Πιστεύει ότι η λογοτεχνία μιλά κατ' ιδίαν στον καθένα και αποτελεί τη μόνη προσωπική μας περιουσία που πότε δε χάνεται. Αγαπημένη της ρήση «αντί να καταριέσαι το σκοτάδι, άναψε ένα φως». Γράφει με το όνειρο να αγκαλιάζει τον κόσμο μας τούτο το μικρό, το μέγα. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη και Το Δόντι. Επικοινωνία: [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top