Τέταρτο
723 Προβολές

Δευτέρες με λιακάδα


los-lunes-al-solΑυτή η ταινία δεν βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία.
Βασίζεται σε χιλιάδες αληθινές ιστορίες.Σε μια Ισπανική πόλη στις βόρειες ακτές της χώρας, κλείνουν τα ναυπηγεία που απασχολούσαν σημαντικό μέρος του πληθυσμού και οι εργάτες πλέον, μην έχοντας τι να κάνουν, περνούν τις μέρες τους στην τεμπελιά και την ανεμελιά, χωρίς βέβαια να είναι αυτοί υπεύθυνοι για την κατάσταση. Τα βάζουν με τα πρώην αφεντικά τους, τον κόσμο, την κοινωνία, βλέπουν ποδόσφαιρο και ελπίζουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν.

Με αιχμή του δόρατος, τον εξαιρετικό ηθοποιό Javier Bardem, η ταινία παραθέτει καθημερινούς προβληματισμούς, οι οποίοι απασχολούν ρεαλιστικούς χαρακτήρες, χωρίς να εκβιάζει οποιαδήποτε συγκινητική φόρτιση, σε μια χώρα με αρκετά κοινά σημεία αναφοράς με τη δική μας.

Το γλυκόπικρο χιούμορ που υπάρχει σε διάσπαρτα σημεία της ταινίας είναι η ουσία των ημερών. Σε ένα κόσμο που οι τέσσερις εποχές έχουν δώσει τη θέση τους σε δυο (κρύο & ζέστη), το καλοκαίρι έρχεται τσαλαπατώντας την άνοιξη, και οι καθημερινοί προβληματισμοί γίνονται πιο έντονοι.

Τα εφηβικά προβλήματα είναι εδώ. Οι οικογενειακοί προβληματισμοί είναι πιο έντονοι και η γενική επιβίωση πιο βάρβαρη. Η κοινωνία βρίσκεται σε πρωτόγνωρα σκοτεινά όρια για τη γενιά μας (και όχι μόνο) και το μέλλον φαντάζει απρόβλεπτο. Οι συνθήκες έχουν κάνει την ένταση να ακροβατεί σε ένα λεπτό σκοινί με την αποχαυνωμένη χαλάρωση. Παρόλα αυτά, μέσα στο προσωπικό λαβύρινθο του καθενός, απλώς σηκώνεις το κεφάλι και χαζεύεις τον ήλιο. Οι λιακάδες της Ελλάδας είναι περισσότερες από την συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών. Ίσως για αυτό το κουράγιο και το χιούμορ μας είναι πάντα εκεί, πάνω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Υπομονή.

Η Ισπανική παραγωγή «Δευτέρες με λιακάδα» (Mondays in the Sun – αυθεντικός τίτλος: Los lunes al sol) προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2002 και κέρδισε πέντε βραβεία Goya.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 23 Άρθρα

Ο Ανδρέας Ανδρέου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πάτρα, αλλά από το 2011 ζει μόνιμα στην Αθήνα όπου ξεκίνησε να εργάζεται για τη δισκογραφική εταιρία No Remorse Records, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί για το Αγγλικό Hard Rock / Heavy Metal περιοδικό Iron Fist, και επίσης διατηρεί το μουσικό blog, Crystal Logic. Πριν μετακομίσει στη πρωτεύουσα, αρθρογραφούσε για χρόνια στο Τύπο της Πάτρας (Day By Day / εφημερίδα Ημέρα) παρουσιάζοντας ταινίες και κείμενα για τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε να γράφει κάποια κινηματογραφικά θέματα για το Τέταρτο από το ξεκίνημά του, αλλά η αλλαγή πόλης και το βαρύ πρόγραμμα της δουλειάς του στη μουσική βιομηχανία, τον ανάγκασαν να τα αφήσει προσωρινά στην άκρη... Μέχρι το τέλος του 2015, όπου επέστρεψε στο Τέταρτο, αφού η λατρεία του για τον κινηματογράφο αναζητούσε ξανά τρόπους για να εκδηλωθεί. Σκοπός του είναι, μέσα από ιδιόμορφα κείμενα, να παρουσιάσει γνωστές και άγνωστες ιστορίες, πτυχές και ιδιαιτερότητες της Έβδομης Τέχνης. [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top