tetartopress

Δημιουργός της εβδομάδας: Έλλη Μπαρµπαγιάννη

Η Έλλη Μπαρµπαγιάννη γεννήθηκε στη Ναύπακτο και µεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τµήµα Νηπιαγωγών του Παν/µίου Πατρών και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στον τοµέα Ζωγραφικής, στο Εργαστήριο του Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη. Παράλληλη ειδικότητα στο Ψηφιδωτό µε δάσκαλο τον Ι. Βαλαβανίδη και στη σκηνογραφία µε δάσκαλο τον Γ. Ζιάκα.

Έχει πραγµατοποιήσει τέσσερις ατοµικές εκθέσεις µε πρόσφατη τις «Ορέξεις του µακρού χρόνου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Σεπτέµβριος 2015) και έχει λάβει µέρος σε πολλές οµαδικές έκθέσεις και εικαστικά projects. Έχει συνεργαστεί µε το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Πάτρα.

Το έργο της διατρέχεται από µια συνεχή αναζήτηση των σχέσεων που διέπουν το ιδιωτικό και το δηµόσιο, την πραγµατικότητα και το µύθο, µέσα από µια δραµατική και ταυτόχρονα λυρική έκφραση. Τα περισσότερα έργα της µοιάζουν σαν άσκηση – µελέτη πάνω στον κώδικα της τέχνης. Ο τρόπος που δοµεί τα έργα της, µαρτυρά τόσο την εννοιακή όσο και τη φορµαλιστική της προσέγγιση. Οι εξάρσεις του χρώµατος, η πύκνωση και η αραίωση των συχνά ελάχιστων στοιχείων που χρησιµοποιεί ρίχνουν φως και σκοτάδι στο χώρο. Στα έργα της είναι έντονο το στοιχείο του χειροτεχνήµατος (κέντηµα και κλωστή).

Τρισδιάστατα έργα, κατασκευές και εγκαταστάσεις, αποτυπώνουν το εύρος του προβληµατισµού της και επιχειρούν να συνοψίσουν τη σηµερινή παράδοξη, σκληρή σύγχρονη πραγµατικότητα.

Τίτλος έργου εξωφύλλου: «Αρχαία Σκουριά». Το έργο έγινε µε αφορµή το τραγούδι που είπε µια ηλικιωµένη κάτοικος των Σκουριών όταν βρέθηκε αντιµέτωπη µε τα ΜΑΤ.

Τα εξώφυλλα του έντυπου «Τέταρτου»
είναι αφιερωμένα στους δημιουργούς της πόλης.
Κάθε εβδομάδα ένας καλλιτέχνης που εργάζεται,
κατάγεται ή απλώς έζησε στην Πάτρα,
μας χαρίζει ένα έργο του
κι εμείς αφιερώνουμε λίγα λόγια στη δουλειά του.
Με μικρές εξαιρέσεις,
για να θυμηθούμε μορφές του παρελθόντος της πόλης.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...
Farah Nabulsi: The Present

Κρήτη: 1o Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης (PiffAgios Nikolaos) είναι μια ανεξάρτητη μη εμπορική, μη κερδοσκοπική πολιτιστική πρωτοβουλία όπου μέσα από ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13933 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top