Τέταρτο

278 Προβολές

Η Μελίνα στα σχολεία των θαυμάτων

10665190_10152242494887330_734701104297487642_n


Ο Ευάγγελος Βλαχάκης είναι κινηματογραφιστής-επιμορφωτής. Από το 1998 διδάσκει κινηματογραφική τεχνική και κινούμενη εικόνα σε κινηματογραφικές και φωτογραφικές σχολές, σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και σε σχολεία. Εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησε με τους συνεργάτες του ένα «ταξίδι ανακάλυψης της γνώσης» μέσα από ένα ντοκιμαντέρ για την ελευθεριακή παιδεία και τα δημοκρατικά σχολεία.

Από το Φουρφουρά στο Σάμερχιλ – το ταξίδι της μάθησης

Η απόφαση για τη δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ, λήφθηκε κατά τη διάρκεια μιας μικρής χρονικής περιόδου περισυλλογής με αφορμή την παραμονή τους στο ορεινό χωριό του νομού Ρεθύμνης, Φουρφουράς, όπου λειτουργεί το πρώτο Σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων. Ενα τολμηρό θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε εγχείρημα μιας διαφορετικής προσέγγισης στη μάθηση, μέσα στο ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Ένα ντοκιμαντέρ σε ύφος ταινίας «δρόμου» (road movie) για τη γνώση και την περιπέτεια της μάθησης, εκτός κατεστημένων δομών και αναλυτικών προγραμμάτων με κύριο θεματικό άξονα τις εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, την ελευθεριακή παιδεία και τα δημοκρατικά σχολεία, από τα παιδιά για τα παιδιά!

Ενα οδοιπορικό εξερεύνησης της γνώσης και της μάθησης εκτός της θεσμοθετημένης εκπαίδευσης. Η μαθητεία ταυτίζεται με την ανακάλυψη των πηγών της γνώσης μέσω του ταξιδιού, με σκοπό να βιώσει την ελευθερία. Μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν μαζί με το παιδί και καταγράφουν την εμπειρία τους για να την μοιραστούν.

Ήταν η φυσική κατάληξη των επιλογών τους να ζήσουν και να βιώσουν την καθημερινότητα του σχολείου, μέσω της 10χρονης κόρης τους με το όνομα Μελίνα. Το γεγονός της συμμετοχής της στο συγκεκριμένο σχολικό περιβάλλον, έφερε στην επιφάνεια ερωτήματα σχετικά με την φύση της εκπαίδευσης και σε συσχετισμό με τη λειτουργία σχολείων προτύπων της λεγόμενης αντιαυταρχικής εκπαίδευσης, τους κίνησε το ενδιαφέρον να κινηθούν πιο συγκεκριμένα στα ζητήματα που θίγει η λειτουργία ενός τέτοιου παραδείγματος μέσα στο υπάρχον θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο…

Έτσι με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση της φυσικής και έμφυτης τάσης τους ως ανθρώπινα όντα, να ικανοποιούν την περιέργειά τους μέσω της αναζήτησης, «μπαρκάρουν» σε ένα ταξίδι ανακάλυψης της γνώσης για το περιβάλλον στο οποίο ζούν και σε αυτό που θα μπορούσαν ίσως να ζήσουν, αν είχαν γεννηθεί σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή. Ανακαλύπτουν τα όρια αυτής της γνώσης, γνωρίζοντας τους ανθρώπους που έκαναν πράξη τα οράματά τους για μια αναγεννητική παιδεία και εμπλέκονται ενεργά στη ζωή κάθε νέου πεδίου εξάσκησης της μαθητείας τους, αφουγκραζόμενοι τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός παιδιού κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του σε ενήλικο άτομο.

Για τις ανάγκες παραγωγής της ταινίας αυτής που είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, έχουν δημιουργήσει μια καμπάνια crowdfunding (συμμετοχικής χρηματοδότησης). Όπως οι ίδιοι αναφέρουν θα εκτιμούσαν ιδιαιτέρως την υποστήριξη του κοινού και κάθε οικονομική συνεισφορά είναι πολύτιμη για την πραγματοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.

Περισσότερες πληροφορίες:
apotonfourfourastosummerhill.wordpress.com

fourfourasweb.wordpress.com


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Σχετικά με τον αρθρογράφο:
Έχει γράψει 4828 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι ένα διαδικτυακό περιοδικό που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top