Τέταρτο
205 Προβολές

Καρυότυπος

Ο Παπαντώνης, νεαρός συγγραφέας, µετά από δηµοσιεύσεις πεζών κειµένων του σε λογοτεχνικά περιοδικά, συστήνεται µε τούτο εδώ το πρώτο του βιβλίο στο ευρύτερο κοινό. Και είναι ένα βιβλίο από αυτή τη φετινή «φουρνιά» νέων ονοµάτων που απασχόλησαν και επαινέθηκαν από τους κριτικούς και τους αναγνώστες.Ο «Καρυότυπος» σίγουρα δεν είναι ευχάριστος. ∆εν εθίζει η ανάγνωσή του, δεν αγωνιούµε για τα πάθη του ήρωα, για την επόµενη κίνησή του. Μα αυτό είναι και το ίδιο το βιβλίο: η µονότονη ζωή ενός ανθρώπου που στη φάση που τον πετυχαίνει ο αναγνώστης, αποφασίζει να ζήσει µια µοναστική ζωή, έχοντας µετακοµίσει για τις ανάγκες της έρευνάς του σε µια σφύζουσα γραφικότητας Οξφόρδη, που γνωρίζει καλά ο συγγραφέας, καθώς εργάστηκε στο παρελθόν εκεί, ως ερευνητής κι αυτός.

Αυτό είναι το βιβλίο, φορτωµένο από κάτι απροσδιόριστο που κινεί τον ήρωα, που περιφέρεται άχρωµος ανάµεσα στα πλήθη και στο σπίτι φυτοζωεί, παρέα µε σκόρπιες αναµνήσεις ενός πρότερου βίου. Ο Παπαντώνης γράφει µε όραµα, ρυθµό και αρµονία δίνοντας ένα βιβλίο που φαίνεται να ικανοποιεί τις ασύνειδες επιθυµίες του. Είναι συµπαγές, στοχευµένο και διαβάζεται πάρα πολύ εύκολα.

Προτείνεται το βιβλίο; Ίσως όχι σε όλους. Αν και διαβάζεται εύκολα µπορεί να αφήσει µουδιασµένο κάποιον για την επιλογή του συγγραφέα να τοποθετήσει έτσι «άκαρδα» στο κέντρο ενός αναίτιου ζόφου τον ήρωά του. Οξύνονται, όµως, τα κριτήριά µας καθώς διαβάζουµε. Και ίσως ο παιδευµένος αναγνώστης που χρησιµοποιεί διαφορετικές απολήξεις των λογοτεχνικών αισθητηρίων για να επιλέξει και να αξιολογήσει αναγνώσµατα, θα τοποθετήσει σε µια ξεχωριστή θέση το βιβλίο του Παπαντώνη.

Είναι λογοτεχνία που αφήνει µυρωδιές, εικόνες και δονήσεις στο µυαλό. Και είναι λογοτεχνία µε ταυτότητα, που δίνει αξία στην ακµάζουσα σύγχρονη ελληνική πεζογραφία. Την ανάγνωση του βιβλίου του µπορεί να συνοδεύσει η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του Παπαντώνη στο litart (http://www.litart.gr/akis-papantonis/).


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 23 Άρθρα

Η σχέση μου με τα βιβλία ξεκινάει από παλιά. Ως παιδί διάβαζα, όπως διαβάζουν τα παιδιά - όχι όλα τα παιδιά, αλλά όπως πολλά που διαβάζουν. Κάπου άρχισα να διαβάζω περισσότερο. Όλο και περισσότερο, μέχρι που άρχισα να ταξινομώ βιβλία, να κάνω λίστες, να οργανώνω, ίσως με μια βασανιστική διάθεση, μελλοντικά διαβάσματα. Συνεχίζω και διαβάζω με μια ανάγκη για ιστορίες ωραίες, μικρές και μεγάλες. Μερικά βράδια γράφω τις δικές μου - άλλες μικρές κι άλλες μεγάλες. Στο ενδιάμεσο έγινα φυσικός και τις ημέρες εργάζομαι σαν ερευνητής στο εξωτερικό.

RELATED ARTICLES

Back to Top