Τέταρτο
92 Προβολές

«Κι αν πετάξεις;» – Ένα μήνυμα πάνω στον πάγο

sean-y1
Ο Sean Yoro (HULA), καταξιωμένος καλλιτέχνης από τη Χαβάη, ταξιδεύει μέχρι την καναδική Αρκτική κοντά στο νησί Baffin, ανοικτά των ακτών της Nunavut για τη δημιουργία ενός ακόμα καταπληκτικού έργου στην επιφάνεια ενός πάγου, με στόχο ξανά την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα οικολογίας και ειδικότερα πάνω στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την υπερθέρμανση του πλανήτη, που έχει ως αποτέλεσμα το λιώσιμο των πάγων.

Ο Sean Yoro ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας έργα συνήθως με γυναικείες μορφές και επηρεασμένα κυρίως από την κλιματική αλλαγή.

Το συγκεκριμένο έργο με τίτλο “What If You Fly” (κι αν πετάξεις;) απεικονίζει το πορτρέτο μιας γηγενούς γυναίκας Inuit της Jesse Mike.

Σύμφωνα με την “Mike” τις περισσότερες φορές αυτή η ευαισθητοποίηση ταυτίζεται με το γεγονός πως το λιώσιμο των πάγων αφορά κυρίως πολικές αρκούδες. Αυτή τη φορά όμως το μήνυμα που θα περάσει, θα αφορά ξεκάθαρα τους ανθρώπους.

sean-y2

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου εγχειρήματος που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία “The North Face” είχε να κάνει κυρίως με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο καλλιτέχνης, παλεύοντας τόσο με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όσο και με το χρόνο.

Στο παρακάτω μίνι ντοκιμαντέρ που έγινε σε παραγωγή του Camp4Collective υπό τη διεύθυνση των Renan και Taylor Ozturk καταγράφει τη διαδικασία του καλλιτέχνη για την κατασκευή του έργου, καθώς και μέρος της κουλτούρας της τοπικής κοινότητας των Inuit.

Χρειάστηκαν περίπου 14 ώρες μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο κομμάτι πάγου που θα μπορούσε να φιλοτεχνηθεί. Εκτός αυτού υπήρχαν δυσκολίες εξαιτίας του κρύου και των συνθηκών ζωγραφικής. Χρειάστηκε αγώνας λόγω της παλίρροιας, της μετακίνησης των πάγων από το λιώσιμο και συνεχής αγώνας με το χρόνο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας μέχρι την ολοκλήρωσή του.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5910 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top