Τέταρτο

3053 Προβολές

Μάγκας θα πει…

rembetes_karaiskaki_1933«Μάγκας θα πει φιλότιμος, μάγκας θα πει ντερβίσης, μάγκας θα πει καλή καρδιά κι όμορφες εξηγήσεις».

Είναι δύσκολο να ορίσεις και να βρεις τη μαγκιά στις μέρες μας. Η μαγκιά δεν έχει να κάνει με τη σκληρότητα του χαρακτήρα, το υφάκι, την αγριάδα, την αγένεια, την αδιαφορία, αλλά ακριβώς το αντίθετο, με την ευγένεια, την ταπεινότητα, την ηρεμία, την αγάπη και την καλοσύνη. Μάγκας είναι αυτός που κρατά το λόγο του, που έχει μπέσα, που τα λόγια του έχουν βαρύτητα και γίνονται πράξεις.

Η σκληρότητα ίσως χρειάζεται στο να παρθούν δύσκολες αποφάσεις, στο να υπερασπιστείς αυτούς που αγαπάς, ή να υπερασπιστείς τα ιδεώδη σου. Σκληρότητα όμως, που δεν θα υπάρχει απέναντι σε αυτούς που αγαπάς, ούτε απέναντι στους πιο αδύναμους.

Και όσον αφορά στον έρωτα, μαγκιά είναι να τιμάς και να σέβεσαι τον άνθρωπό σου, να δίνεις την ψυχή σου, να αγαπάς χωρίς όρια, να είσαι ειλικρινής, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον πληγώσεις. Και μαγκιά είναι να συγχωρείς.

Η μαγκιά φαίνεται στα δύσκολα. Στο πως τα αντιμετωπίζεις, στο πως τα βγάζεις πέρα χωρίς να εκμεταλλευτείς ανθρώπους και καταστάσεις, στο πως ακόμα, στέκεσαι δίπλα σε εκείνους που περνούν τα δύσκολα. Και μαγκιά είναι να προσπαθείς να προχωράς μπροστά, με όποια δυσκολία βρεθεί στο δρόμο σου.

Μαγκιά στην τελική, σημαίνει κάτι απλό. Να έχεις ψυχή!

 

* Αφιερωμένο σε έναν από τους τελευταίους μάγκες που γνώρισα και η ζωή του ενέπνευσε το παραπάνω κείμενο. Ζωή γεμάτη αγάπη και καλοσύνη, που του επιστρεφόταν έως την τελευταία του πνοή στα γεμάτα 94 χρόνια του. Καλό ταξίδι. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
Η Αυλή

Η Αυλή

Νύχτες φαντασμάτων

Νύχτες φαντασμάτων

Τα τραύματα είναι αθάνατα

Τα τραύματα είναι αθάνατα

Μια κουστωδία παραλόγου

Μια κουστωδία παραλόγου

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 44 Άρθρα

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στα Χανιά. Στην Πάτρα βρέθηκα τυχαία για σπουδές, ας όψεται το τότε εκπαιδευτικό σύστημα. Σπούδασα Κοινωνική Εργασία και ασκώ το επάγγελμα. Και 16 χρόνια μετά δηλώνω ερωτευμένη και με το επάγγελμα και με την πόλη. Το γράψιμο ήταν καθαρά προσωπική υπόθεση, εκτός από το περιοδικό του Λυκείου, όπου είχα αναλάβει κυρίως μουσικά θέματα. Στο Τέταρτο είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται κείμενά μου. [email protected]

Back to Top