Τέταρτο

Μαγεία δια χειρός Γούντι Άλεν


Η τελευταία ταινία του ακούραστου δημιουργού με τις 50 περίπου ταινίες στο ενεργητικό του είναι μια ρομαντική κομεντί σε… ρετρό στυλ που διαδραματίζεται στη γαλλική Ριβιέρα του 1920.


Ένας Βρετανός μάγος, ο Γουέι Λίνγκ Σου που εμφανίζεται πάντα μεταμφιεσμένος ως Κινέζος και ενσαρκώνεται από τον Κόλιν Φερθ, καλείται να αποκαλύψει την απάτη μιας πνευματίστριας Σόφι Μπέικερ, την οποία υποδύεται η Έμα Στόουν.

Επικριτικός ως ευφυής, πνευματικά ολοκληρωμένος και επιστημονικά καταρτισμένος ως αλαζόνας πέφτει τελικά θύμα της τέχνης, την οποία ασκεί ενώ δεν την πιστεύει. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης, που έχει πολλές φορές ασχοληθεί με το υπερφυσικό στο έργο του, επισημαίνει για την επιλογή του θέματος: «Διάβασα κάποτε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘20 υπήρχαν πολλοί δόλιοι πνευματιστές, που εκμεταλλεύονταν ανθρώπους τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Μπορούσαν να ξεγελάσουν το ευρύ κοινό, μπορούσαν να κοροϊδέψουν ακόμη και διανοούμενους και επιστήμονες. Δεν ήταν όμως σε θέση να ξεγελάσουν μάγους, που ήταν εξοικειωμένοι με τα τρικ και τα τεχνάσματα».

Οι μουσικές εξαίσιες, η σκηνική αναπαράσταση της εποχής μοναδική, οι ερμηνείες ενδιαφέρουσες αλλά όχι καθηλωτικές, το σενάριο μετέωρο μεταξύ μεταφυσικής, ψυχολογίας και παρεμφερών επιστημών. Αν και η ιδέα δεν αποτελεί παρθένο έδαφος θα μπορούσε με το ευφάνταστο χιούμορ και το γλυκόπικρο ύφος του Άλεν να πυροδοτήσει ένα ενδιαφέρον σενάριο. Δυστυχώς όμως η ατέρμονη φλυαρία των διαλόγων που στηρίζουν ανύπαρκτα διλήμματα περί μαγείας κουράζουν ακόμη και τον πιο μυημένο στο συγκεκριμένο ύφος θεατή και στήνουν μια ταινία ακαδημαϊκού τύπου κατώτερη των προσδοκιών.

Ίσως καλύτερα να ξαναβλέπαμε το Match point για λιγότερη φλυαρία ή τον Νευρικό εραστή για περισσότερη. Σίγουρα όμως θα αποζημιωνόμασταν για την ευφυή προσέγγιση του θέματος και στις δυο περιπτώσεις.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 7052 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.


Back to Top