Τέταρτο
134 Προβολές

Μια εθιστική ιστορία επιστημονικής φαντασίας

Ο Weir με αυτό του το πρώτο βιβλίο, επιτυγχάνει έναν άθλο: παραδίνει μια εθιστική ιστορία επιστημονικής φαντασίας, γραμμένη με εξωφρενική επιστημονική ακρίβεια, ευανάγνωστη,  πιασάρικη, που μπορεί να διαβαστεί από τον οποιοδήποτε. Το βιβλίο απορρίφθηκε πολλάκις από τους εκδοτικούς οίκους, μέχρι που ύστερα από την τεράστια αποδοχή που γνώρισε στο διαδίκτυο, αναρτημένο σε συνέχειες, εκδόθηκε από έναν οίκο με ένα αστρονομικό ποσό.Μια διαπλανητική αποστολή στον Άρη πάει στραβά και το πλήρωμα φεύγει άρον-άρον, αφήνοντας πίσω τον δύστυχο Mark Watney, θεωρώντας πως είναι νεκρός. Μόνο που δεν είναι. Και πρέπει να επιβιώσει μόνος του, στον αφιλόξενο, κόκκινο πλανήτη. Εκεί ξεκινάει μια περιπέτεια άνευ προηγουμένου. Ο πρωταγωνιστής επιστρατεύει όλες τους επιστημονικούς κλάδους, χημική μηχανική, μηχανολογία, γεωπονία, φυσική, χημεία, μαθηματικά, για να επιβιώσει. Παίζει στα δάχτυλα τις θετικές επιστήμες με ευρηματικότητα, προσπαθώντας να λύσει τα μυριάδες προβλήματα επιβίωσης και να υπερκεράσει τα εμπόδια που του βάζει ο ανελέητος Άρης. Δεν θα πρέπει να κάνει εντύπωση η ετοιμότητα και οι γνώσεις ενός αστροναύτη – είναι σπουδαγμένοι και εκπαιδευμένοι σε πάνω από ένα γνωστικά πεδία, έτοιμοι για ακραίες περιπτώσεις. Φυσικά, ο Μαρκ κάνει τον Μαγκάιβερ να φαντάζει αδέξιο μαστορόπουλο, μα η λογοτεχνία θέλει τους ήρωες της για να μας πει όμορφες ιστορίες – άλλωστε δε διαβάζουμε για να επιδιώκουμε το καλύτερο και να αποστρεφόμαστε το χειρότερο;

Όλα αυτά δεν είναι παρά μόνο η αρχή σε αυτό το εξωφρενικά εθιστικό μυθιστόρημα, αμιγούς «σκληρής» επιστημονικής φαντασίας, όπως λέγεται το αληθοφανές παρακλάδι του είδους, και το οποίο είναι γεμάτο ανατροπές και εξελίξεις που κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον. Η αγάπη του συγγραφέα για το διάστημα και τη λογοτεχνία τον έκανε να ξεκινάει να μελετάει για τη συγγραφή του βιβλίου. Μάλιστα, σε συνέντευξή του, αναφέρει πως όταν τα μαθηματικά στο χέρι δεν ήταν αρκετά, προγραμμάτισε προσομοιωτές αντίστοιχους με της ΝΑΣΑ για να υπολογίσει τις τροχιές πτήσεων. Το βιβλίο είναι άθλος, σε κάνει να απορείς πώς το έγραψε μόνος του ο Weir. Η γλώσσα του είναι αυτή που του πρέπει: απλή, ακριβής, σβέλτη.

Η μεταφορά του βιβλίου είναι έτοιμη ήδη, σε σκηνοθεσία του ειδήμονα περί επιστημονικής φαντασίας, Ridley Scott (Blare Runner, Alien, Prometheus), με πρωταγωνιστή τον Matt Damon.

Καλή ανάγνωση!


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 23 Άρθρα

Η σχέση μου με τα βιβλία ξεκινάει από παλιά. Ως παιδί διάβαζα, όπως διαβάζουν τα παιδιά - όχι όλα τα παιδιά, αλλά όπως πολλά που διαβάζουν. Κάπου άρχισα να διαβάζω περισσότερο. Όλο και περισσότερο, μέχρι που άρχισα να ταξινομώ βιβλία, να κάνω λίστες, να οργανώνω, ίσως με μια βασανιστική διάθεση, μελλοντικά διαβάσματα. Συνεχίζω και διαβάζω με μια ανάγκη για ιστορίες ωραίες, μικρές και μεγάλες. Μερικά βράδια γράφω τις δικές μου - άλλες μικρές κι άλλες μεγάλες. Στο ενδιάμεσο έγινα φυσικός και τις ημέρες εργάζομαι σαν ερευνητής στο εξωτερικό.

RELATED ARTICLES

Back to Top