Τέταρτο

1712 Προβολές

Ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα από οποιονδήποτε ηλικιωμένο

16487440_1840707239534801_1337294438661566104_oΌσοι έχουν επαφή με ηλικιωμένους θα έχουν διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι έχουν προβλήματα με τη μνήμη τους. Άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό. Σε κάποιους αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε δυσκολία τόσο στην επικοινωνία τους με τους άλλους όσο και σε βασικές καθημερινές ασχολίες όπως είναι για παράδειγμα το μαγείρεμα.

Η επίσκεψη τελικά σε κάποιον ειδικό μπορεί να φέρει τη διάγνωση της άνοιας. Άνοια είναι η κλινική εκδήλωση της απώλειας πνευματικών ικανοτήτων που προϋπήρχαν, ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οι ασθενείς με άνοια μεταξύ άλλων έχουν έκπτωση της μνήμης και της γνωστικής τους λειτουργίας. Επομένως το να διαβάσουν ένα μυθιστόρημα, ακόμα και μια εφημερίδα, μπορεί να είναι όχι άπλα δύσκολο άλλα έως αδύνατον. Γιατί απλά έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση και στη μνήμη. Οι «Μικρές ιστορίες για μεγάλους» είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί εύκολα από οποιονδήποτε ηλικιωμένο είτε ασθενή είτε όχι, γιατί οι ιστορίες είναι μικρές σε έκταση και εύκολα κατανοητές. Όμως, ακόμα και ο φροντιστής να το διαβάσει στον ηλικιωμένο με άνοια, σίγουρα θα είναι μα διαδικασία που θα τους δέσει και θα δώσει χαρά και στους δυο.

Οι «Μικρές ιστορίες για μεγάλους» είναι ένα βιβλίο γραμμένο σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τα φιλικά προς τους ηλικιωμένους κείμενα όπως ορίζονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των Η.Π.Α. και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Κείμενα για Όλους», προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του συγκεκριμένου αναγνωστικού κοινού.

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου στο Καφέ «Γέφυρες» στην Πάτρα το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, γ.γ. του Σωματείου «Φροντίζω» και συντονιστής της εκδήλωσης, μας μίλησε μεταξύ άλλων, για το πως μπορούν να συμβάλουν οι «Μικρές ιστορίες για μεγάλους» στην φροντίδα των ηλικιωμένων:

“Το Σωματείο «Φροντίζω» στα πλαίσια της νοητικής παρέμβασης που κάνει σε σπίτια ατόμων με άνοια έχει την δυνατότητα πλέον να χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες και τις «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους». Τέτοιες πρωτοβουλίες οφείλουν να υποστηρίζονται και να προβάλλονται στο κοινό μιας και δίνουν τη δυνατότητα και σε ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ασθενείς με άνοια, που βιώνουν τον αποκλεισμό από την καθημερινή απόλαυση της ανάγνωσης ενός βιβλίου, να μπορέσουν να νιώσουν τη χαρά της συμμετοχής και την επιστροφή στην κανονική ροή της καθημερινότητας.

Πρέπει να γίνει μέσα βαθιά πεποίθηση μέσα μας πως τα ηλικιωμένα άτομα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι που δεν έχουν να δώσουν τίποτα στη κοινωνία αλλά αντίθετα ως ενεργά μέλη αυτής, με δικαίωμα να βιώνουν μια φυσιολογική ζωή, κάτω από υψηλά στάνταρ ποιότητας, αγάπης και αποδοχής”.

Το βιβλίο αποτελείται από 17 διηγήματα γραμμένα από 17 γυναίκες. Οι συγγραφείς του είναι οι: Χριστίνα Αβδίκου, Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη, Λιλή Γάτη, Εύη Γεροκώστα, Στέλλα Γουλτίδου, Πηγή Γρύλλη, Αναστασία Καρανάσιου, Δήμητρα Κίτσου, Αλεξία Κονδυλίδου, Έλενα Λιάτου, Όλγα Λυμπεροπούλου, Έρη Παπαμιχαλοπούλου, Δάφνη Ποντικού, Ναταλία Ρεντίνα, Ελένη Ρουφάνη, Ελένη Σβορώνου, Βασιλική Στρατάκη.

Η Εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Χριστίνας Αβδίκου ενώ την Επιστημονική επιμέλεια – προσαρμογή είχε η Όλγα Λυμπεροπούλου, νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και τις Άνοιες, M.Sc.


Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα του βιβλίου στο facebook


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 44 Άρθρα

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στα Χανιά. Στην Πάτρα βρέθηκα τυχαία για σπουδές, ας όψεται το τότε εκπαιδευτικό σύστημα. Σπούδασα Κοινωνική Εργασία και ασκώ το επάγγελμα. Και 16 χρόνια μετά δηλώνω ερωτευμένη και με το επάγγελμα και με την πόλη. Το γράψιμο ήταν καθαρά προσωπική υπόθεση, εκτός από το περιοδικό του Λυκείου, όπου είχα αναλάβει κυρίως μουσικά θέματα. Στο Τέταρτο είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται κείμενά μου. [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top