Τέταρτο
493 Προβολές

Μόμπι Ντικ

«Λέγε με Ισμαήλ. Πριν από μερικά χρόνια –δεν έχει σημασία πόσο ακριβώς– έχοντας λίγα ή καθόλου χρήματα στο πουγκί μου και τίποτα ιδιαίτερο που να με ενδιαφέρει στη στεριά, σκέφτηκα να ταξιδέψω λίγο στη θάλασσα και να δω το υδάτινο μέρος του κόσμου».Έτσι αρχίζει ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το Μόμπι-Ντικ ή η Φάλαινα του αμερικανού συγγραφέα Herman Melville, το οποίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά σε μετάφραση του Α.Κ. Χριστοδούλου, από τον εκδοτικό οίκο Gutenberg. Και πρόκειται για την πιο φημισμένη έναρξη μυθιστορήματος στον αγγλόφωνο κόσμο, κάτι αντίστοιχο με το δικό μας «άνδρα μοι έννεπε».

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ίσως το Μόμπι-Ντικ από τα κινούμενα σχέδια. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία με τη μοχθηρή λευκή φάλαινα την οποία κυνηγά με πάθος ο καπετάνιος Αχαάβ, επειδή σε κάποιο προηγούμενο ταξίδι τον είχε σακατέψει κόβοντάς του το ένα πόδι. Τελικά το ταξίδι έχει τραγική κατάληξη: η λευκή φάλαινα εμβολίζει το πλοίο και ο μόνος που καταφέρνει να επιβιώσει είναι ο Ισμαήλ.

Και είναι ο Ισμαήλ που θα μας διηγηθεί την ιστορία. Μα ποια ιστορία; Είναι άραγε το Μόμπι-Ντικ μια ακόμα ναυτική περιπέτεια που εξαντλείται στις πραγματικά υπέροχες σελίδες που έχει γράψει ο Melville για τον ωκεανό, το ταξίδι, τις φάλαινες και την φαλαινοθηρία της εποχής του, τις σχέσεις των ανθρώπων που αποτελούν το τσούρμο του πλοίου; Ή είναι μια καταβύθιση στην παραληρηματική προσωπικότητα του καπετάνιου Αχαάβ και στις τραγικές συνέπειες που έχει η αναμέτρησή του με το ίδιο του το πεπρωμένο;

Όπως κάθε μεγάλο έργο, έτσι και το Μόμπι-Ντικ, είναι πολυεπίπεδο. Πολλά είναι τα νήματα που το διατρέχουν, έτσι που τελικά το φαναιλοθηρικό Πίκουοντ και το κυνήγι της λευκής φάλαινας αποκτά διαφορετική ίσως σημασία για τον καθένα μας. Μπορεί κάποιος να το διαβάσει σαν μια συγκλονιστική θαλασσινή περιπέτεια αλλά εξίσου εύκολα και σαν μια τραγωδία – με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου. Μπορεί κάποιος ν’ ανέβει στο κοφίνι του καταρτιού και να αγναντέψει την απεραντοσύνη του κόσμου, μπορεί όμως και να συγκλονιστεί με την τρέλα του Αχαάβ που τα βάζει με τον ίδιο το Θεό, το Πεπρωμένο, τη Μοίρα του κόσμου… με τον ίδιο το Μόμπι-Ντικ…

Πάνω απ’ όλα όμως, ο αναγνώστης θα απολαύσει ένα βιβλίο το οποίο σίγουρα δεν βρίσκεται τυχαία σε κάθε είδους λίστα που περιλαμβάνει τα εκατό μεγαλύτερα έργα λογοτεχνίας όλων των εποχών.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 24 Άρθρα

RELATED ARTICLES

Back to Top