tetartopress

Σινεμά παντού! Το πρόγραμμα του Χειμερινού Κινητού Κινηματογράφου Πάτρας

rauf

«Ραούφ» των Μπαρίς Καγιά, Σονέρ Τζανέρ


Η ενότητα του Κινητού Κινηματογράφου που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων φοράει τα… χειμωνιάτικά της και πηγαίνει στις γειτονίες της Πάτρας.

Ο κύκλος των προβολών, μετά την μεγάλη ανταπόκριση που βρήκε η ενότητα το καλοκαίρι ξεκινά την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στην «Αίγλη» (Veso Mare) και θα ακολουθήσουν άλλες 14 ταινίες μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου σε Άνω Καστρίτσι, Άγιο Βασίλειο, Ζαρουχλέικα, Ιτιές, Ζαβλάνι, Παμπελοποννησιακό Στάδιο, Αγυιά αλλά και στο Πάνθεον, στη Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας ΗΔΥΦΩΣ, στο Σκαγιοπούλειο και στο Δημοτικό Ωδείο.

Ξεχωριστή ενότητα του Χειμερινού Κινητού Κινηματογράφου Πάτρας αποτελούν οι προβολές Σινεάκ. Μια βουτιά στην παιδική ηλικία με 5 Κυριακάτικες πρωινές προβολές (11:00) στην Αίθουσα Αίγλη (Veso Mare).

Την επιμέλεια του Χειμερινού Κινητού Κινηματογράφου έχει ο πατρινός κινηματογραφιστής Νίκος Καββαδίας.

Όλες οι ταινίες είναι με ελληνικούς υπότιτλους και με ελεύθερη είσοδο.


Κυριακή 20/11, 11:00 | Αίθουσα Αίγλη (Veso Mare)

«Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες» του Ντον Τσάφι (Don Chaffey)
Jason and the Argonauts, Αμερική, 104′, 1963, έγχρωμο, μυθοπλασία
«Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες», ξεκινούν για την αναζήτηση του Χρυσόμαλλου Δέρατος, ενώ στην πορεία τους μπλέκονται θεοί, δολοπλοκίες και φυσικά ένα σωρό απόκοσμα πλάσματα. Μην ψάξετε να βρείτε κοινά σημεία με την ελληνική μυθολογία όπως την διδαχθήκαμε στο σχολείο…

Αυτή είναι η αναμενόμενα «πειραγμένη» χολιγουντιανή εκδοχή του γνωστού μύθου, που έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία ως ένα μοναδικό καλτ φαινόμενο. Αιτία βέβαια γι’ αυτό δεν είναι άλλη από τα εκπληκτικά για την εποχή τους, χειροποίητα, stop-motion ειδικά εφέ του μάγου του είδους, Ρέυ Χαρυχάουζεν, του ανθρώπου, που χάρη στην παροιμιώδη επινοητικότητά του κατάφερε να δώσει πνοή σε αμέτρητα κινηματογραφικά τέρατα, επηρεάζοντας όσο ελάχιστοι το έργο μερικών από τους σημαντικότερους σύγχρονους σκηνοθέτες (Σπήλμπεργκ, Λούκας, Κάμερον κ.ά.) που ενεπλάκησαν με το σινεμά του φανταστικού.

Το Βρεταννικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κρίνει, ότι είναι μια από τις 50 ταινίες, που πρέπει να δει ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 14, ενώ ο σπουδαίος Μάρτιν Σκορσέζι την έχει στην λίστα με τις αγαπημένες του ταινίες.


Τρίτη 22/11, 21:00 | Άνω Καστρίτσι

«Θύλακας» του Goran Radovanovic
Enklava / Enclave, Σερβία-Γερμανία, 92′,  2015, έγχρωμο, μυθοπλασία
Ο Νέναντ είναι ένας πιτσιρικάς, που ζει με τον πατέρα του και τον άρρωστο παππού του σ’ ένα «θύλακα», μια μικρή σερβική κοινότητα στο μουσουλμανικό Κοσσυφοπέδιο. Ένα τεθωρακισμένο όχημα της ειρηνευτικής δύναμης του Ο.Η.Ε τον πηγαίνει κάθε μέρα στο Σχολείο, στο οποίο είναι ο μοναδικός μαθητής. Προσπαθεί να κάνει φίλους, αλλά πέφτει πάνω στο μίσος ενός συνομηλίκου Αλβανόφωνου βοσκού, που έχασε στον πόλεμο τον πατέρα του και μισεί θανάσιμα τους Σέρβους. Η Οδύσσεια του μικρού θ’ αρχίσει, όταν θα πρέπει να μπει στην περιοχή του «εχθρού», για να ειδοποιήσει τον Ορθόδοξο παπά, ότι ο παππούς του είναι στα τελευταία του…

– Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το «Νεανικό Πλάνο» και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
– Κατάλληλη από 10 ετών και πάνω


Σάββατο 26/11, 21:00 | Άγιος Βασίλειος

«Ο δρόμος για το Λα Παζ» του Φρανσίσκο Βαρόνε (Francisco Varone)
Camino a La Paz / Road to La Paz, Αργεντινή, 94′, 2015, έγχρωμο, μυθοπλασία
Ο Φρανσίσκο Βαρόνε κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με μία γλυκόπικρη ταινία δρόμου, που μας έτρεξε πολλά χιλιόμετρα. Μέσα μας. Αργυρός Αλέξανδρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Ο Σεμπαστιάν είναι ένας 35χρονος άνεργος σύζυγος στο χτυπημένο από την κρίση σύγχρονο Μπουένος Αϊρες. Αστείος, γοητευτικός κι ανώριμος σαν αιώνιο παιδί βρίσκει μία εύκολη λύση για να βοηθήσει την κατάσταση στο σπίτι, όταν η γυναίκα του χάνει την υπομονή της μαζί του. Καθώς το τηλεφωνικό τους νούμερο μπερδεύεται συχνά με μία εταιρία μίσθωσης οδηγών, ο Σεμπαστιάν αποφασίζει να προσποιηθεί, ότι εργάζεται κι ο ίδιος εκεί και να αποδέχεται τις κλήσεις πελατών για την μεταφορά τους μέσα στην πόλη. Αυτό όμως σημαίνει, ότι το 80 Peugeot του θα γίνει ταξί, κάτι που τον στεναχωρεί: δεν είναι απλώς το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, αλλά και η μόνη κληρονομιά από τον, απογοητευμένο μαζί του, μακαρίτη πατέρα του.

Όταν ένας ηλικιωμένος μουσουλμάνος μισθώνει τον Σεμπαστιάν για να τον οδηγήσει στο Λα Πας της Βολιβίας, ένα ιερό ταξίδι προσκύνημα για αυτόν, ο νεαρός άντρας θα ιχνηλατήσει άγνωστες για αυτόν διαδρομές και θα τρέξει πολλά χιλιόμετρα, μέσα του: θα ωριμάσει με τρόπους που δεν περίμενε και θα αποφασίσει συνειδητά να αλλάξει πορεία στη ζωή του… (Πόλυ Λυκούργου / flix.gr)

– Κατάλληλη από 10 ετών και πάνω
– Η ταινία θα παιχτεί και στις 10/12 στο Σκαγιοπούλειο


Κυριακή 27/11, 11:00 | Αίθουσα Αίγλη (Veso Mare)

«Η μέρα των κορακιών» του Jean-Christophe Dessaint
Le Jour des Corneilles / Day of the Crows, Γαλλία, 96′, 2012, έγχρωμο, κινούμενο σχέδιο
Ο Courge ζει με τον πατέρα του, ένα τυραννικό γίγαντα, που του απαγορεύει να βγει από το δάσος στο οποίο ζουν.

Το αγόρι μεγαλώνει με μοναδική παρέα τα ήρεμα φαντάσματα που στοιχειώνουν το δάσος, έχοντας πλήρη άγνοια του τι συμβαίνει στον «Εξω Κόσμο», αφού του έχει απαγορευθεί κάθε επαφή. Όταν, όμως, κτυπήσει ο πατέρας του το αγόρι θα καταφύγει στην πόλη αναζητώντας γιατρό. Εκεί θα γνωρίσει όχι μόνο τον “Έξω Κόσμο”, αλλά και την Μανόν την κόρη του γιατρού. Τελικά η Αγάπη θα ανατρέψει και θα ξαναγιατρέψει τα πάντα.

Ένα γοητευτικό κινούμενο σχέδιο, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Καναδού Jean-François Beauchemin

– Μαζί θα προβληθεί η μικρού μήκους “Marottes”
– Κατάλληλη για όλες τις ηλικίες
– Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας &  Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας


Πέμπτη 1/12, 21:00 | Κ.Α.Π.Η Ζαρουχλέικα

«Καλώς ορίσατε κ. Μάρσαλ» του Λουίς Γκαρθία Μπερλάνγκα (Luis García Berlanga)
Bienvenido Mr. Marshall, Ισπανία, 75′, 1952, ασπρόμαυρο, μυθοπλασία
Οι κάτοικοι του Βιγιάρ ντελ Ρίο, ενός χωριού της Καστίλλης, περιμένουν την άφιξη της επιτροπής του Σχεδίου Μάρσαλ και διοργανώνουν μια λαμπρή γιορτή για την υποδοχή της στο χωριό, που συμπίπτει με την παρουσία μιας διάσημης λαϊκής τραγουδίστριας. Φοράνε τα καλά τους, συνθέτουν ένα τραγούδι προς τιμή της επιτροπής και, πριν το συνειδητοποιήσουν, καταλήγουν να φτιάξουν ένα νέο χωριό από χαρτόνι εμπνευσμένο από την Ανδαλουσία.

Ο Δήμαρχος του χωριού, μάλιστα, αποφασίζει να μασκαρέψει όλους τους κατοίκους με τις πιο αυθεντικές φορεσιές της Ανδαλουσίας, ώστε να καταπλήξει τους επισκέπτες και ν’ αποσπάσει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια…Η ταινία παρωδεί την αγροτική ζωή της μεταπολεμικής Ισπανίας και συγκαταλέγεται μεταξύ των αριστουργημάτων του ισπανικού κινηματογράφου. Παρά τη σατιρική κριτική της στον αποκλεισμό της Ισπανίας από το σχέδιο Μάρσαλ, είχε λάβει την έγκριση της Φρανκικής λογοκρισίας, κομμένη ωστόσο κατά περίπου 20´.

– Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και την Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.
– Κατάλληλη από 10 ετών και πάνω


Σάββατο 3/12, 21:00 | Ιτιές

«Ο Φινλανδός» του Frans Weisz
(Finn, Ολλανδία / Βέλγιο, 90′, 2013, έγχρωμο, μυθοπλασία)
Μια συναρπαστική και συγκινητική ταινία για ένα εννιάχρονο αγόρι τον Finn, που θέλει να μάθει βιολί, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του… Ο εννιάχρονος Finn, μετά τον θάνατο της μητέρας του, ζει με τον πατέρα του στην επαρχία. Παίζει ποδόσφαιρο με τον φίλο του τον Erik, αλλά αυτό που πραγματικά θέλει είναι να ασχοληθεί με την μουσική. Ο πατέρας του όμως δεν συμφωνεί και θέλει ο γιος του να παίζει ποδόσφαιρο σαν τα άλλα αγόρια. Ο Finn δεν καταλαβαίνει την επιμονή του πατέρα του. Κοντά σε μια απομονωμένη φάρμα, γνωρίζει ένα ηλικιωμένο γέρο, που παίζει βιολί. Μαγεμένος από το βιολί, πηγαίνει κρυφά στην φάρμα για να κάνει εξάσκηση, ενώ ο πατέρας του νομίζει ότι παίζει ποδόσφαιρο.  Είναι, άραγε, ο μόνος που βλέπει πόσο μαγευτική μπορεί να είναι η μουσική; Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

– Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το «Νεανικό Πλάνο» και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
– Κατάλληλο από 7 ετών και πάνω


Κυριακή 4/12, 11:00 | Αίθουσα Αίγλη (Veso Mare)

«O Βασιλιάς και το πουλί» του Paul Grimault
Le Roi et l’oiseau / The King and the Mockingbird, Γαλλία, 1980, 83′, έγχρωμο, κινούμενο σχέδιο
Ελεύθερη μεταφορά του παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η βοσκοπούλα και ο καπνοδοχοκαθαριστής» αποτελεί αυτή η σπάνια αυτή ταινία κινούμενων σχεδίων, που παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό και σχεδόν εκτός κυκλοφορίας. Προβάλλεται σε νέα αποκατεστημένη κόπια. Ο Κάρολος ο Πέντε και Τρία Οκτώ και Οκτώ Δεκάξι κυβερνάει τυραννικά το βασίλειο της Τακικαρδίας. Κακομεταχειρίζεται την οικογένεια ενός πουλιού με πολύχρωμα φτερά, που είναι εξαίρετος ομιλητής και ο αφηγητής της ιστορίας μας. Δίνει διαταγή να εξαφανίζονται μέσα σε καταπακτές όλοι όσοι δεν του αρέσουν. Κάποια νύχτα στο δωμάτιο του βασιλιά, τρεις πίνακες -το πορτρέτο και άλλα δύο της γοητευτικής βοσκοπούλας και του μικρού καπνοδοχοκαθαριστή – σαλεύουν και ζωντανεύουν. Ο Ζακ Πρεβέρ σαν συν-σεναριογράφος δίνει άλλη αξία στην ταινία, μιλάει από μόνη της.

– Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας &  Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας


Τετάρτη 7/12, 20:30 | Πάνθεον

«Ραούφ» των Μπαρίς Καγιά, Σονέρ Τζανέρ ( Baris Caya /Soner Caner)
Rauf, Τουρκία, 94′, 2016, έγχρωμο, μυθοπλασία
Πώς είναι δυνατόν να είσαι άνθρωπος και να μην ξεσπάσεις με το συνταρακτικό, λες και βγήκε από τον Κουστουριτσικό «Καιρό των Τσιγγάνων», φινάλε του “Rauf”; Οι σκηνοθέτες Soner Caner και Baris Kaya επιλέγουν να αφηγηθούν τον αγώνα των Κούρδων για αυτοδιάθεση μέσα από τα μάτια του αξιαγάπητου εννιάχρονου πιτσιρικά Ραούφ, που μην αντέχοντας άλλο τις άδικες τιμωρίες του δασκάλου εγκαταλείπει το σχολείο για να μάθει κάτι χρήσιμο. Ξυλουργική δίπλα στον μάστορα Aχμέτ. Εκτός από το ξύλο θ’ αρχίσει να σκαλίζει με ερωτήματα και την ίδια την ζωή. Γιατί οι άντρες του χωριού έχουν ανέβει στο βουνό; Ο μικρός Ραούφ θα νοιώσει έλξη για την 20χρονη Ζάνα, την κόρη του μάστορα. Πιστεύει, ότι θα την κατακτήσει εάν βρει το ροζ φουλάρι, που του ζήτησε. Μόνο, που δεν έχει δει ποτέ στην ζωή ροζ και δεν ξέρει πώς είναι!

Ρωτάει, ρωτάει, αλλά οι απαντήσεις, που παίρνει περισσότερο τον μπερδεύουν και λιγότερο τον βοηθούν. Βλέπετε η ζωή του είναι ασπρόμαυρη, μοιρασμένη ανάμεσα στην μαυρίλα της καθημερινότητας και το άσπρο του χιονιού, που χαρίζει στο τοπίο μιαν άλλη ομορφιά. Ο βραβευμένος 40χρονος διευθυντής φωτογραφίας Vedat Özdemir εκμεταλλεύεται με μαεστρία το μοναδικό τοπίο της Ανατολίας (η ταινία είναι γυρισμένη στην πόλη Kars, μιά ανάσα από την Αρμενία) δικαιώνοντας ακόμα περισσότερο την επιλογή των σκηνοθετών να αφήσουν την εικόνα να μιλήσει. (Νικόλαος Ε. Καββαδίας στο tetartopress.gr)

– Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το «Νεανικό Πλάνο» και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους


Παρασκευή 9/12, 21:00 | ΗΔΥΦΩΣ – Φωτογραφική Λέσχη Πάτρας (Κύπρου 63)

Αφιέρωμα Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Αφιέρωμα σε μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες σκηνοθέτιδες στον παγκόσμιο κινηματογράφο με προβολή τεσσάρων ταινιών. Ανάμεσά τους και η τελευταία της δημιουργία “Limbo” (γυρισμένη στο Μεσολόγγι), που εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ Καννών και είναι ανάμεσα στις δεκαπέντε ταινίες, που διεκδικούν το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κινηματογράφου γιά την Καλύτερη Ευρωπαική Μικρού Μήκους Ταινία για το 2016.  Η τελετή και η απονομή του Βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Στον παρακάτω σύνδεσμο ο κριτικός Γιάννης Ζουμπουλάκης παρουσιάζει την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη.

– Κατάλληλη από 15 ετών και πάνω


Σάββατο 10/12, 21:00 | Σκαγιοπούλειο

«Ο δρόμος για το Λα Παζ» του Φρανσίσκο Βαρόνε (Francisco Varone)
Camino a La Paz / Road to La Paz, Αργεντινή, 94′, 2015, έγχρωμο, μυθοπλασία
Ο Φρανσίσκο Βαρόνε κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με μία γλυκόπικρη ταινία δρόμου, που μας έτρεξε πολλά χιλιόμετρα. Μέσα μας. Αργυρός Αλέξανδρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Ο Σεμπαστιάν είναι ένας 35χρονος άνεργος σύζυγος στο χτυπημένο από την κρίση σύγχρονο Μπουένος Αϊρες. Αστείος, γοητευτικός κι ανώριμος σαν αιώνιο παιδί βρίσκει μία εύκολη λύση για να βοηθήσει την κατάσταση στο σπίτι, όταν η γυναίκα του χάνει την υπομονή της μαζί του. Καθώς το τηλεφωνικό τους νούμερο μπερδεύεται συχνά με μία εταιρία μίσθωσης οδηγών, ο Σεμπαστιάν αποφασίζει να προσποιηθεί, ότι εργάζεται κι ο ίδιος εκεί και να αποδέχεται τις κλήσεις πελατών για την μεταφορά τους μέσα στην πόλη. Αυτό όμως σημαίνει, ότι το 80 Peugeot του θα γίνει ταξί, κάτι που τον στεναχωρεί: δεν είναι απλώς το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, αλλά και η μόνη κληρονομιά από τον, απογοητευμένο μαζί του, μακαρίτη πατέρα του.

Όταν ένας ηλικιωμένος μουσουλμάνος μισθώνει τον Σεμπαστιάν για να τον οδηγήσει στο Λα Πας της Βολιβίας, ένα ιερό ταξίδι προσκύνημα για αυτόν, ο νεαρός άντρας θα ιχνηλατήσει άγνωστες για αυτόν διαδρομές και θα τρέξει πολλά χιλιόμετρα, μέσα του: θα ωριμάσει με τρόπους που δεν περίμενε και θα αποφασίσει συνειδητά να αλλάξει πορεία στη ζωή του… (Πόλυ Λυκούργου / flix.gr)

– Κατάλληλη από 10 ετών και πάνω


Κυριακή 11/12, 11:00 | Αίθουσα Αίγλη (Veso Mare)

“Phantom Boy” των Alain Gagnol και Jean-Loup Felicioli
Γαλλία / Βέλγιο, 2015, 84′, έγχρωμο, κινούμενο σχέδιο
Ο εντεκάχρονος Leo έχει μια ασυνήθιστη ικανότητα. Μαζί με τον αστυνομικό Alex αρχίζουν να καταδιώκουν τον κακό γκάνγκστερ, που θέλει να κυριεύσει τη Νέα Υόρκη με έναν ιό που στέλνει μέσω υπολογιστών. Οι δυο τους έχουν μπροστά τους μόνο 24 ώρες για να σώσουν την πόλη…

Ακόμα μια εξαιρετική (και γεμάτη περιπέτεια) ταινία κινουμένων σχεδίων από τους παραγωγούς του εξαιρετικού «Mιά Γάτα Στο Παρίσι».

– Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας &  Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας


Τετάρτη 14/12, 21:00 | Ζαβλάνι

«Ξαδέλφια» του Daniel Sánchez Arévalo
Primos, Ισπανία, 97′, 2011, έγχρωμο, μυθοπλασία
Η μνηστή του Ντιέγο τον εγκαταλείπει πέντε μέρες πριν τον γάμο τους. Ποιος είναι ο πιο ώριμος και συνετός τρόπος για να το ξεπεράσει;
– Να εμφανιστεί στην εκκλησία την ημέρα του γάμου μήπως και εκείνη έχει μετανιώσει.
– Να το ρίξει στο μεθύσι και το ανάθεμα.
– Να προσπαθήσει να ξαναβρεί τον εφηβικό του έρωτα.
– Όλα τα προηγούμενα.
Ή όχι και τόσο αναμενόμενη απάντηση επί της οθόνης..

– Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και την Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα
– Κατάλληλη από 10 ετών και πάνω


Πέμπτη 15/12, 21:00 | Παμπελοποννησιακό Στάδιο

“Becoming Zlatan” των Fredrik Gertten και Magnus Gertten
(Den unge Zlatan, Σουηδία / Ολλανδία / Ιταλία, 96′, 2016, έγχρωμο, ντοκυμανταίρ)
Το “Becoming Zlatan” είναι μια ταινία ενηλικίωσης γεμάτη ένταση που καταγράφει το περίπλοκο ταξίδι αυτού του νέου, ταλαντούχου παίκτη. Από τους συμπαίκτες του στην Malmö που πιστεύουν ότι είναι εγωιστής και παίζει μόνο για τον εαυτό του, έως τους σκληρούς μάνατζερ στην Ajax που τον στέλνουν στον πάγκο και τον πατέρα του, ο οποίος του λέει, κυνικά, «μέχρι να τα καταφέρεις διεθνώς, είσαι ένα τίποτα», ο νεαρός παίκτης ζει υπό συνεχή πίεση. Όμως παραμένει πιστός στον εαυτό του και βρίσκει την αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις της καριέρας του και του ποδοσφαίρου. Σήμερα, ο 35χρονος σούπερ-σταρ παραμένει ένα αίνιγμα, αλλά στο “Becoming Zlatan” μας αποκαλύπτει πώς έφτασε ως εδώ και μας αφήνει να δούμε, έστω για μια στιγμή, ποιος πραγματικά είναι.

– Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και ειδικά για μωρά, παιδιά, εφήβους και νέους!
– Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το το CineDoc


Παρασκευή 16/12, 21:00 | Δημοτικό Ωδείο Πάτρας

“Presenting Princess Shaw” του Ido Haar
(Iσραήλ, 80′, 2015, έγχρωμο, ντοκυμανταίρ)
Ο Kutiman είναι συνθέτης, μουσικός και πρωτοπόρος στον τομέα του βίντεο αρτ με μεγάλη απήχηση στον κόσμο της τέχνης. Μετατρέπει δειγματική μουσική και βίντεο σε έργα τέχνης, είτε στο σπίτι του, σε ένα Κιμπούτς στο Ισραήλ, είτε σε ζωντανή συναυλία στο Guggenheim της Νέας Υόρκης.

Δυο άγνωστοι, με απόσταση 7,000 μίλια ανάμεσά τους, αρχίζουν θα έρθουν κοντά με τον πιο παράδοξο κι ονειρεμένο τρόπο. Ο Κutiman θα ντύσει με εξαίσια μουσική ένα τραγούδι της Princess Shaw, χωρίς να έχουν καν συναντηθεί και θα της κάνει την πιο μεγάλη έκπληξη. Η ταινία ξετυλίγεται καθώς ο Kutiman και η Princess Shaw ενώνουν το καλλιτεχνικό τους πάθος, τη γενναιοδωρία και την συμπόνια για τον άνθρωπο, αποκαλύπτοντας ένα ανερχόμενο αστέρι και τον αγώνα του να κατακτήσει το όνειρό του. Το ντοκιμαντέρ Presenting Princess Shaw, του Ido Haar, είναι μια επίκαιρη ιστορία βγαλμένη μέσα από την καρδιά της ψηφιακής εποχής.

– Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το το CineDoc
– Κατάλληλο από 12 ετών και πάνω


Σάββατο 17/12, 21:00 | Αγυιά

«Λουλούδια» των Γιον Γαράνιο, Χοσέ Μαρί Γενάγα (José María Goenaga, Jon Garaño)
(Loreak / Flowers, Ισπανία, 99′, 2014, έγχρωμο, μυθοπλασία)
Η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για τα Οσκαρ είναι ένα μικρό δράμα που κανείς το αντιλαμβάνεται όπως νομίζει. Όπως κι ένα μπουκέτο λουλούδια: πετάς τα χρήματά σου σε κάτι που θα μαραθεί σε λίγες μέρες ή μένεις βουβός απέναντι στην ομορφιά;

H ‘Aνε είναι μία 40χρονη σύζυγος, παγιδευμένη σ’ ένα γάμο, που δεν της προσφέρει πλέον τίποτα. Δουλεύει σ’ ένα εργοτάξιο κι επιστρέφει στο βουβό της διαμέρισμα. Στον άντρα της, με τον οποίο μοιάζει να μην έχουν τίποτα πια κοινό. Μέχρι που μία μέρα μία υπέροχη ανθοδέσμη, χωρίς κάρτα ή όνομα αποστολέα, παραδίδεται στην πόρτα της. Κάθε εβδομάδα, ένα μπουκέτο λουλούδια από κάποιον άγνωστο ομορφαίνει τη ζωή της, ξυπνά τα ένστικτά της και φυσικά προκαλεί τριγμούς στη σχέση της. Ποιος είναι αυτός που την πολιορκεί αινιγματικά; Μέχρι που τα λουλούδια σταματούν να έρχονται. Παράλληλα, κάτι που θα συμβεί στον εργασιακό χώρο τής δίνει την εξήγηση. Τα χρόνια περνούν και λουλούδια εμφανίζονται ξανά. Δεμένα σε μία κολώνα του δρόμου, εκεί όπου σημειώθηκε ένα τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή ενός άντρα. Ενός άντρα παγιδευμένου ανάμεσα στις δυο γυναίκες της ζωής του: την καταπιεστική μεσογειακή μάνα και τη γυναίκα του. Η πεθερά, Τέρε, και η νύφη, Λούρδη, δεν αγαπήθηκαν ποτέ. Ούτε όταν ο Μπένατ έφυγε τόσο άδοξα από τη ζωή. Αντιθέτως, όσα τόσα χρόνια τους χώριζαν, έγιναν βαθύτερα. Και οι αινιγματικές ανθοδέσμες στο τόπο του δυστυχήματος θα σταθούν η αφορμή για να ρίξουν λίπασμα στην αιώνια έχθρα τους… (Πόλυ Λυκούργου / flix.gr)

– Κατάλληλη από 12 ετών και πάνω


Κυριακή 18/12 , 11:00 | Αίθουσα Αίγλη (Veso Mare)

Ταινία έκπληξη!

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Ρέα Γαλανάκη «Πού ζει ο λύκος;»

Είναι λεπτή, σχεδόν αόρατη, η γραμμή που μετατρέπει εντός μας ένα σημαντικό βίωμα σε ιστορικό γεγονός. Χωρίς να την ενδιαφέρει ...
Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης «Το χιόνι των Αγράφων»

Κυκλοφορεί η τέταρτη έκδοση του μυθιστορήματος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Το χιόνι των Αγράφων», ενός βιβλίου που επαινέθηκε από την κριτική, ...
«Μπρανκαλεόνε» - Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Μπρανκαλεόνε» – Νέο άλμπουμ από τον Παύλο Παυλίδη

«Ο μάγος Μπρανκαλεόνε θα μπορούσε να είναι κάποιο φανταστικό πρόσωπο. Όμως είναι απολύτως υπαρκτό. Πρόκειται για τον αγαπημένο μου φίλο ...
"Έρωτας Big Bang" στις Γραμμές Τέχνης

“Έρωτας Big Bang” στις Γραμμές Τέχνης στην Πάτρα

Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στις 21:00, η Μαρίνα Βολουδάκη, συνοδεία Σπύρου Λευκοφρύδη, επιστρέφει στο Θέατρο Γραμμές Τέχνης ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13872 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top